maandag 29 juni 2015

5 gratis webtools waarmee jouw leerlingen prentenboekjes kunnen maken


Op zijn edublog "Free Technology for Teachers" beschrijft Richard Byrne (@rmbyrne) in de blogpost "5 Online Tools for Creating Picture Books" vijf webtools waarmee leerlingen zelf prentenboekjes kunnen maken. Eén tooltje - Storybird - laat ik buiten beschouwing, omdat ik het aanmaken van een account nogal ingewikkeld vindt. Om toch aan de vijf te komen heb ik er zelf nog een leuk tooltje bijgezet waar ik eerder over blogde.

  Een korte bespreking van vier van de vijf hieronder genoemde tools vind je in de blogpost van Richard Byrne.  • Een boekje bestaat uit maximaal zes pagina's een voorkant en een achterkant.
  • De leerlingen kunnen de pagina's voorzien van achtergronden en  afbeeldingen van dieren en voorwerpen. Deze kunnen passend gemaakt worden
  • Per pagina kunnen leerlingen ongeveer twee regels tekst intypen.
  • De verhaaltjes kunnen worden geprint en/of opgeslagen als "pdf"-document.
  • Het gemaakte boekje kan online opgeslagen worden. De leerling moet dan we een aantal gegevens invoeren (verplichte velden), zoals voornaam, achternaam, titel van het boek en zijn/haar e-mailadres (!?).
  • Als je op de knop "Print" klikt, verschijnt de volgende melding:


  In mijn blogpost: "Picture Book Maker: online prentenboekjes maken" [Archief] vind je een review van deze webtool.


  #2. ABCya Story Maker  Leuke tool! Leerlingen hoeven geen account aan te maken, maar kunnen deze tool zo gebruiken. Een echte aanrader!!

  Een uitgebreide review (how to) van deze webtool vind je in mijn blogpost"ABCya Story Maker: laat leerlingen een tekening maken met een kort tekst" [Archief].  #3. Alphabet Organizer  Richard Byrne heeft een uitlegfilmpje over deze webtool gemaakt:

  De leerling kiest een letter uit het alfabeth en bedenkt een aantal woorden die met die letter beginnen. Kiezen ze het "kaartje" dan kunnen ze er ook een plaatje bijzetten (uploaden) en een omschrijving van het betreffende woord intypen.
  Ook bij deze webtool hoeft er geen account gemaakt te worden. De leerling kan het boekje printen, opslaan om er later verder mee te gaan of op zijn pc op te slaan als "pdf"-document. 


  #4. Jellybean Writer  Richard Byrne heeft een uitlegfilmpje gemaakt over deze webtool: "How to create a picture book with Jellybean Writer". Lees de tekst bij dit filmpje in zijn blogpost "How to Create a Picture Book Online With Jellybean Writer"
  De leerlingen moeten bij My Storybook een account aanmaken. Zijn ze jonger dan 13 jaar dan moet ook het e-mailadres van de ouders opgegeven worden.  Conclusie

  • De bediening van deze Engeltalige tools is eenvoudig; met een beetje uitleg (m.b.v. je digibord) zijn deze tooltjes zelfstandig door leerlingen te gebruiken. Probeer echter de tooltjes eerst zelf uit.
  • De vijf genoemde webtools zijn - voor zover ik heb begrepen - gratis.
  • Bij twee webtools (ABCya Story Maker en Alphabet Organizer) hoef je geen account aan te maken en kunnen je leerlingen direct aan de slag.
  • De leerlingen kunnen zelfgemaakte plaatjes uploaden.
  • De gemaakte prentenboekjes kunnen gedownload en/of geprint worden.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Plaats hier je reactie.

  Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.