maandag 8 juni 2015

Hoe kun je al jouw uitlegfilmpjes op YouTube in één keer downloaden naar Google Drive?


Enige tijd geleden las ik de blogpost „Download YouTube Videos Directly to Google Drive” op het Engelstalige blog Technozed. Volgens mij is het niet mogelijk om rechtstreeks een filmpje van YouTube te downloaden naar Google Drive. Je moet een filmpje dan eerst downloaden naar je eigen pc middels een „YouTube”-downloadprogrammaatje, bijvoorbeeld: DownloadVanYouTube.nl of met de truc die Patrick Keysabyl beschrijft in zijn blogpost „YouTubefilmpjes eenvoudig downloaden zonder software”  op het edublog "Site4School"). Als je de truc – beschreven op Technozed – toepast kun je wel al jouw originele uitlegfilmpjes op YouTube in één keer downloaden naar Google Drive. En.., deze truc werkt. Ik heb het uitgeprobeerd!


De truc: gebruik „Google Takeout”*)

Om al je uitlegfilmpjes in het originele formaat van YouTube te downloaden naar Google Drive moet je gebruik maken van Google Takeout. Je kunt overigens alleen gebruik maken van Google Takeout als je een „Google”-account hebt.

Google Takeout heeft o.m. de mogelijkheid om in één keer al jouw uitlegfilmpjes op YouTube in het originele formaat naar Google Drive te downloaden. Klik maar eens op deze „link” (je moet wel inloggen met je inloggegevens van Google):

Als je ingelogd bent bij Google zie je de volgende afbeelding (Afbeelding 1):

Afbeeldng 1

 • Klik op nu „Volgende”. Er verschijnt een nieuw scherm. Zie afbeelding 2:

Afbeelding 2

[ 1 ] Zorg dat bij „Bestandstype” .zip is geselecteerd.
[ 2 ] Selecteer bij „Soort weergave” Toevoegen aan Drive.
[ 3 ] Klik tot slot op de knop „Archief maken”. Er verschijnt nu een nieuw scherm. Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3

In dit scherm zie je hoe je YouTube-filmpjes gearchiveerd worden. Als het archief klaar is, verschijnt het volgende scherm. Zie afbeelding 4:

Afbeelding 4

Daarnaast ontvang je van Google een mailtje met de mededeling dat je archief klaar is:
Het Google-gegevensarchief dat u op 19 mei 2015 heeft gestart, is klaar. Uw archief is opgeslagen in Google Drive en u kunt daar een kopie downloaden. Het archief bevat uw gegevens voor YouTube.

Het „YouTube”-archief in Google Drive „uitpakken”

 • Klik nu op de knop „Openen in Drive” (zie afbeelding 4). Je krijgt dan een nieuw scherm. Zie afbeelding 5:

Afbeelding 5

 • Het zip-bestand dat op Google Drive staat moet nu worden "uitgepakt". Klik de knop "Openen" in de zwarte balk om het bestand „uit te pakken”. Zie afbeelding 6:

Afbeelding 6

 • Kies de app „ZIP Extractor” (mogelijk wordt gevraagd of je deze app wilt installeren).
 • Zip Extractor” gaat nu het bestand downloaden van Google Drive. Je kunt de voortgang volgen in de blauwe voortgangsbalk. Zie afbeelding 7:

Afbeelding 7

 • Als "ZIP Extractor" klaar is, vraagt de app of je het bestand wilt "uitpakken".
 • Klik op de blauwe knop "Extract now". Zie afbeelding 8:

Afbeelding 8

 • "ZIP Extractor" begint nu het bestand "uit te pakken". Ook hier kun je de voortgang zien in de blauwe voortgangsbalk. Het proces neemt enige tijd in beslag. Ga maar ff rustig een kop koffie of thee drinken :-) Zie afbeelding 9:

Afbeelding 9

 • Als alles „uitgepakt” is, meldt "ZIP Extractor" dat de boel klaar is: „Extraction complete”.
 • Klik nu op de blauwe knop "View extracted files". Zie afbeelding 10:

Afbeelding 10

 • Je wordt nu automatisch naar Google Drive geleid. Jouw uitlegfilmpjes zijn opgeslagen in de map „takeout-jjmmdd??????????.zip (Unzipped Files)”. Zie afbeelding 11:

Afbeelding 11

Opschonen van de map „Takeout”

Takeout” heeft een hoop bestanden meegenomen, waar je m.i. niets aan hebt. Je wilt alléén jouw uitlegfilmpjes in Google Drive hebben, dus… de boel opschonen! Dat betekent dat je de map „Takeout” moet opschonen.
 • Om te beginnen verwijder je de mappen "abonnementen", "afspeellijsten" en "geschiedenis".
 • In de map "video’s" verwijder je alle bestanden m.u.v. de uitlegfilmpjes.
 • Maak nu een nieuwe map aan en noem die bijvoorbeeld "Archief uitlegfilmpjes".
 • Kopieer nu alle filmpjes naar deze map.
 • Ga dan naar "Mijn schijf" en verwijder daar de map "Takeout".

Wat kun je met de op Google Drive opgeslagen filmpjes?

De filmpjes die je op Google Drive hebt opgeslagen kun je via een "link"
 • delen met bepaalde personen;
 • insluiten in Google Formulieren en Google Presentaties;
 • delen met de hele wereld door de "link" op bijvoorbeeld een "Yurls" te plaatsen of te delen op jouw sociale netwerk(en);
 • m.b.v. de insluitcode te embedden (insluiten) op de website van je school of jouw klassenweblog en zo gebruiken voor "Flip de klas".

Het voordeel van het gebruik van uitlegfilmpjes op Google Drive

Als je een uitlegfilmpje op YouTube plaatst en daarna embedt (insluit) op een Yurls, klassenblog of schoolwebsite kunnen leerlingen altijd doorklikken naar YouTube via het "YouTube"-logootje dat altijd op een "YouTube"-filmpje staat. Zie afbeelding 12:

Afbeelding 12

Als je het "YouTube"-logootje verwijdert in de balk [1]  – door iets toe te voegen aan de insluitcode, verschijnt er altijd een logootje in het filmpje [2]. Als je hier op klikt kom je altijd bij het filmpje op YouTube zelf terecht. Dit logo is niet te verwijderen.

Google Drive maakt gebruik van dezelfde player als die van YouTube (YouTube is immers eigendom van Google), maar in de player van Google Drive komt het "YouTube"-logootje niet voor.

*) Google Takeout is een tool van Google waarmee je een back-up kunt maken van al jouw data (gegevens, bestanden, enz.) bij de "Google"-diensten die je gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.