maandag 31 augustus 2015

Het Klokhuis presenteert: de 'Zoek het uit!'-app voor in de klas


Wat is 'Zoek het uit!'?

Zoek Het Uit! is een project van Het Klokhuis over wetenschap. De serie tv-afleveringen laat zien waar wetenschappers allemaal werken en hoe ze onderzoek doen. De app is gemaakt om kinderen zélf onderzoek te laten doen. Experimenteren in de echte wereld, met echte spullen en al je zintuigen!

Experimenteren kan nu ook in de klas! Vanaf april 2015 is er bij elk experiment een gratis lesbrief beschikbaar. "Zoek Het Uit!" is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool.

De Zoek Het Uit! app is geschikt voor gebruik in groep 7 en 8 van de basisschool en laat kinderen kennismaken met het doen van onderzoek. In de app zitten 12 experimenten. Met alledaagse spullen, zoals zeep, rietjes en water, kunnen kinderen in groepjes kleine experimenten doen. De app is hierbij hun gids en logboek.
Kinderen experimenteren door het stellen van Sappige Vragen. Zelf vragen stellen en conclusies te trekken draagt bij aan het ontwikkelen van een wetenschappelijke houding. Een wetenschappelijke basishouding iscruciaal als je kinderen wilt opleiden tot wetenschappers en kritische burgers die een leven lang willen leren. Het experimenteren met principes als statische elektriciteit, zwaartekracht, drijven en zinken, luchtdruk en evenwicht draagt bij aan Kerndoel 42.
Om een lang verhaal kort te maken: Je kunt het allemaal lezen op de website en wel de pagina http://zoekhetuit.hetklokhuis.nl/indeklas/zoek-het-uit-in-de-klas/.

Op deze pagina lees je o.m.

  • hoe het allemaal werkt; 
  • hoe de app werkt;
  • vind je alle downloads voor het werken met "Zoek Het Uit!" in de klas; 
  • hoe je "Zoek het uit!" kunt gebruiken als je niet beschikt over tablets in je klas;
  • de instructieles "Sappige Vragen";
  • een beschrijvingen van de 12 experimenten.

De app downloaden

Het werken met "Zoek Het Uit!" begint met het downloaden van de app. De app staat in de Apple Store (voor iOS tablets) en in Google Play (voor Android tablets). De app is te vinden door te zoeken op "Zoek Het Uit!". Het is goed de app zelf eens door te lopen en zelf een experiment te doen. De app-handleiding kun je hier vinden.

Je kunt de app ook downloaden op de pagina "Experimenteren aan de keukentafel".

Alle informatie over "Zoek het uit!"Alle informatie over de "Zoek het uit!"-app

vind je op pagina "Zoek het uit! in de klas": http://zoekhetuit.hetklokhuis.nl/indeklas/zoek-het-uit-in-de-klas/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.