maandag 21 september 2015

Leuk! Raadgedicht: raad het ontbrekende woord in een gedicht


Een 'Raadgedicht' is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. De bedoeling is nu, dat jouw leerlingen dat woord raden. 'Raadgedicht' is geschikt vanaf groep 6 van het basisonderwijs en de eerste jaren van het middelbaar onderwijs en een concept en initiatief van kinderboekenschrijfster Rian Visser.

Hoe werkt het?

  • Elke maandag verschijnt er een nieuw gedicht.
  • Elke vrijdag kun je de oplossing lezen.
  • Bekijk ook de informatie over de dichter en lees waarom hij dit woord gekozen heeft. Sommige dichters zullen reageren op de ingezonden woorden. Misschien is jouw woord niet het juiste, maar vindt de dichter het wel heel mooi! Sommige dichters geven nog wat schrijftips.
  • Er zullen in 2015 tien gedichten van bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers verschijnen.
  • Periode 7 september tot 16 november 2015.
Meer informatie over 'Raadgedicht' lees je op de pagina 'Wat is een raadgedicht?'. Hier vind je o.m. informatie en tips over hoe je 'Raadgedicht' in de klas kunt gebruiken. 

Heeft jouw groep of hebben leerlingen uit jouw groep het goede antwoord of het bijna goede antwoord geraden, dan krijgt jouw groep of de leerling een plaatsje op de 'erelijst' op de website. Je kunt de oplossing insturen via de website of de app.

Ook als de oplossing van een 'raadgedicht' online staat kun je oude raadgedichten nog doen, omdat de oplossing op een aparte pagina staat. Alle 'raadgedichten' verschijnen op de homepage. Klik je op de gekleurde titel, dan kom je op de pagina waar het hele gedicht staat. De oplossing vind je dan op een aparte pagina die je vindt door op de pagina van het 'oude' gedicht op de 'Bekijk de oplossing' te klikken. 

De gratis app 'Raadgedicht'

Wanneer je de gratis app voor iPhone, Android of Windows downloadt, krijg je automatisch bericht wanneer de oplossing online staat.

Conclusie

'Raadgedicht' is een bijzonder leuk initiatief van Rian Visser. Door 'Raadgedicht' in jouw groep te gebruiken ben je - denk ik - op een actieve en spannende manier bezig met poëzie. En.., deelnemen is helemaal gratis, Dus wat let je om een keer mee te doen. Kortom: 'Raadgedicht' is een aanrader!!

'Raadgedicht' is ook te volgen op Twitter: @Raadgedicht.

Website


P.S....

1 opmerking:

  1. Wat een leuk idee zeg! Jammer dat ik net te laat ben, hopelijk komt het in het nieuwe jaar weer een ronde.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.