woensdag 30 september 2015

Versleutel je bestanden met het gratis AES Crypt als je ze opslaat in de cloud


Als je jouw bestanden opslaat in de cloud, bijvoorbeeld bij de clouddienst Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive of welke clouddienst dan ook, is het verstandig om de bestanden op jouw computer te versleutelen en dan die versleutelde bestanden in de cloud op te slaan. Er is handige (gratis) software op de markt die dat allemaal voor je kan regelen. Het ene programma nog mooier dan het andere. Ik zocht een programmaatje dat alléén maar door mij gewenste bestanden versleutelt. Niets meer en niets minder. Die versleutelde bestanden kan ik dan uploaden naar een clouddienst. Het 'versleutel'-programmaatje dat aan mijn eisen voldoet is het gratis AES Crypt.


AES Crypt downloaden en installeren

AES Crypt is een gratis (open source) programmaatje dat gebruik maakt van de 'Advanced Encryption Standard (AES) 256-bit versleuteling' die – zo heb ik ergens gelezen – niet tot nauwelijks is te kraken. Je downloadt het programma als een 'zip'-bestand dat je moet 'uitpakken'. Dit 'zip'-bestand bevat drie bestanden:

Inhoud van het zip.bestand

Klik op setup.exe om het programma te installeren.

Hoe werk je met AES Crypt?

Als je AES Crypt installeert, 'nestelt' het zich in het menu dat je ziet als je een bestand selecteert en daarna op de rechter muisknop klikt. Zie afbeelding:

AES Crypt in het 'rechter muisknop'-menu

Als je nu dat geselecteerde bestand - bijvoorbeeld een pdf- of Worddocument) wilt versleutelen, klik je op AES Encrypt. Er verschijnt dan een schermpje. In dit schermpje moet je een wachtwoord intypen. Daarmee beveilig je het te versleutelen bestand. Het bestand wordt  daarna versleuteld opgeslagen. Dit wachtwoord moet je goed onthouden. Vergeet je het, dan kun je het versleutelde bestand (bestanden) nooit meer openen. Het versleutelde bestand houdt de originele naam, maar er wordt de extensie '.aes' achter geplaatst. Voorbeeld: 'voorbeelddocument.docx.aes'.

Je kunt individuele bestanden versleutelen, maar ook verschillende bestanden tegelijk, die je hebt geselecteerd. Ook kun je afbeeldingen (plaatjes - foto's) versleuteld opslaan.

Het originele bestand wordt niet verwijderd. Dat moet je zelf doen. Ik kopieer het versleutelde bestand naar een eigen map. Door het bestand naar je 'Dropbox'-, 'OneDrive'- of 'Google Drive'-map te kopiëren of te verslepen, wordt het automatisch in de cloud gezet.

Een versleuteld bestand ontsleutelen doe je door er twee keer op te klikken. Het originele (leesbare) bestand wordt dan hersteld.

Meer informatie over AES Crypt vind je op de website: www.aescrypt.com en de webpagina „Using AES Crypt on Windows”. AES Crypt kun je downloaden op de webpagina „AES Crypt Downloads”. Er staan meerdere versies van het programma. Voor Windows heb je AES Crypt GUI nodig.

Handleiding 'AES Crypt'

Een uitgebreide Engelstalige handleiding „AES Crypt User Guide” (pdf) vind je hier. O.m. wordt hierin uitgelegd hoe je het programmaatje installeert onder Windows, op de Mac en onder Linux.

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.