maandag 12 oktober 2015

5 Yurls-startpagina's rond de 10 tijdvakken in onze geschiedenis


De Vaderlandse Geschiedenis is ingedeeld in 10 Tijdvakken. Websites waar je e.e.a. kunt vinden over deze 10 tijdvakken zijn bijvoorbeeld 'entoen.nu - De canon van Nederland' en Tijdvakken.nl: 'De 10 tijdvakken van de Nederlandse geschiedenis'.

Ik vond echter vijf hele mooie 'Yurls'-startpagina's rond deze '10 Tijdvakken' en de 'Canon van Nederland'. Deze 'Yurls'-en bieden allerlei heel mooi materiaal dat jij en jouw leerlingen bij de geschiedenislessen kunnen gebruiken. Kortom: de moeite waard!


#1. Yurls 'meester Henk - GESCHIEDENIS'De Yurls 'meester Henk - GESCHIEDENIS' van meester Henk Vink,is een prachtige Yurls om te gebruiken bij je geschiedenislessen. 'meester Henk - GESCHIEDENIS' is geordend volgens de 10 tijdvakken van de geschiedenis. Er staat verschrikkelijk veel informatie op en gezien het bordje 'Werk in uitvoering' zal er nog veel meer historische informatie op verschijnen. Er staat zoveel op deze Yurls dat je beslist zelf moet kijken!

#2. Yurls 'Tien tijdvakken | Portaal PO'De Yurls 'Tien tijdvakken | Portaal PO' is gemaakt door André Gilara.
De kerndoelen van het leergebied 'Oriëntatie op jezelf en de wereld' zijn ingedeeld in vier domeinen:

  • Mens en samenleving (kerndoelen 34 t/m 39).
  • Natuur en techniek (kerndoelen 40 t/m 46).
  • Ruimte (kerndoelen 47 t/m 50).
  • Tijd (kerndoelen 51 t/m 53).

Deze pagina is een uitwerking van het domein 'Tijd'. Kinderen ontwikkelen historisch besef en leren over de geschiedenis van Nederland.

#3. Yurls 'entoen.nu'De Yurls 'entoen.nu' is onderdeel van de Yurls 'Geschiedenis Canon' (zie #4). De Yurls 'entoen.nu' is bedoeld als een pagina die overzicht biedt van de onderwerpen die bij de website 'entoen.nu' worden behandeld. Dit overzicht betreft:

  • Groep 5 en 6,
  • Groep 7 en 8,
  • De vensterlessen. Deze zijn leerkracht gerelateerd.
Persoonlijk vind ik deze Yurls voor wat betreft het geven van geschiedenislessen overzichtelijker dan de (ook mooie) website 'Entoen.nu - De canon van Nederland'.

#4. Yurls 'Geschiedenis canon'De Yurls 'Geschiedenis canon' is eigenlijk een soort 'geschiedenisboek' te noemen. Het is daarom goed de verantwoording te lezen. Je vindt er 'Introfilmpjes onderwerpen geschiedenis canon', Op de pagina 'Geschiedenis canon Yurls' staan de '10 Tijdvakken' in de vorm van een afbeelding. Klik je op zo'n afbeelding dan kom je op een Yurls waar het betreffende 'Tijdvak' uitgebreid wordt besproken. Er 'hangen' aan de Yurls 'Geschiedenis canon' dus 10 andere Yurls-pagina's. Voorbeeld: klik je op het plaatje in de box '03 Monniken en ridders (500 - 1000)' dan kom je terecht op de Yurls 'Monniken en Ridders', enz.

#5. Yurls 'Canonpaden Nederlandse Geschiedenis'Jack Nowee heeft bij de 'Geschiedenis canon' 50 Canonpaden gemaakt die geschikt zijn voor de leerlingen uit groep 6, 7 en 8. De Canonpaden vormen geweldig online lesmateriaal. Jack schrijft op de pagina:
"De leerlingen beantwoorden in deze Canon-paden vragen. De antwoorden worden ingevuld in een kruiswoordraadsel. (Antwoordenblad staat altijd in de 1e kolom). De antwoorden zijn te vinden in de Canon-teksten en de School-TV-Beeldbankfilmpjes.Het door de leerlingen laten maken van de werkbladen en puzzels, het lezen van het verhaal, of het doen van de spelletjes wil niet garanderen, dat de betreffende einddoelen basisonderwijs m.b.t. de Canon gehaald worden, maar zal er zeker op verantwoorde manier toe bijdragen."
Op de pagina 'Webpaden (groep 5-6-7-8)' vind je webpaden die ook te gebruiken zijn n.a.v. een geschiedenisles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.