woensdag 14 oktober 2015

Lesmateriaal over vluchtelingen


Dagelijks word je via het nieuws en actualiteitenprogramma's geconfronteerd met het vluchtelingenvraagstuk. Wellicht wil jij hier in jouw groep aandacht aan besteden. In deze blogpost een overzicht met lesmateriaal over vluchtelingen.


#1. Het lespakket 'Hier ben ik veilig' (Vluchtelingenwerk Nederland)

Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland vind je het lespakket 'Hier ben ik veilig', bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8. Dit materiaal is gemaakt in 2012 maar nog steeds actueel.

De verhalen van vluchtelingkinderen

Amina vluchtte met haar familie van Somalië naar Nederland. Zij vertelt over wat ze allemaal heeft meegemaakt. Haar verhaal is een van de verhalen van vluchtelingkinderen die in dit lesprogramma aan bod komt. Hun verhalen gaan over de vlucht, de onzekerheid van een asielprocedure en het opbouwen van een nieuw leven in Nederland.

Eenvoudig en toegankelijk

Op een eenvoudige en toegankelijke manier leren kinderen over de achtergrond van het vluchtelingenbeleid. Wat zijn redenen om te vluchten? Wie mag er in Nederland blijven en wat is nodig om hier een nieuw bestaan te starten? De lessen bestaan uit verschillende filmpjes, groepsopdrachten en een quiz. Het totale pakket beslaat drie lesmiddagen van twee uur, de eerste lesmiddag kan ook los van de andere twee worden gevolgd.


Dit lespakket is gratis te bestellen 

Het lespakket 'Hier ben ik veilig' is gratis te bestellen via de pagina 'Educatie over vluchtelingen' op de website site van 'Vluchtelingenwerk Nederland'.


#2. Nog meer lesmateriaal over vluchtelingen

 • Klasseverhalen - Vluchtelingen
  Zoals je misschien wel weet is de site onderdeel van het project KlasseVerhalen. Tijdens dit project kruipen jongens en meisjes in de huid van een journalist. Samen met hun klasgenoten uit groep 7 of 8 vormen ze de redactie van de krant 'KlasseVerhalen'.
  De redactie moet een nieuwe regionale editie van KlasseVerhalen publiceren. Daarvoor gaat zij op jacht naar nieuwsfeiten, sfeervolle reportages en sprekende foto's.
  Samen doet de redactie de vluchtelingenproblematiek uit de doeken. Waarom vluchten mensen uit hun land? Hoe leven ze hier? Wat houdt hen bezig?
 • SamSam: Lesbrief vluchtelingen
  De media publiceren dagelijks berichten over vluchtelingen. Het onderwerp speelt vast ook bij u in de klas. Wij helpen u graag hier een les van 60 minuten over te geven. 

#3. Filmpjes 

Schooltv

Klokhuis

1 opmerking:

 1. "de dag vandaag dossier" - http://www.dedagvandaag.nl/dossiers/category/vluchtelingen-in-europa/

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.