maandag 12 oktober 2015

Oefen.be: gratis en interactief online oefenmateriaal voor groep 1-2 t/m 8


De Vlaamse website Oefen.be is een geweldig mooie website waar leerlingen vanaf de kleutergroepen tot en met groep 8 online interactief oefenmateriaal kunnen vinden. Ook voor het voortgezet onderwijs is er het nodige te vinden. Al het materiaal kan door de leerlingen - na het maken van de oefeningen - zelf worden nagekeken.
"Versie 1.0 van oefen.be is een vernieuwde versie van de HotPotatoessite.Alle interactieve oefeningen (op KlasCement)worden verzameld op deze website die ook toegankelijk is voor de leerlingen. Zoals op de hotpotsite vind je de oefeningen volgens onderwijstype en leergebied of vak. We zorgen voor een gebruikersvriendelijker systeem waardoor je gerichter naar oefeningen kunt zoeken. Verder vind je ook informatie over hoe je zelf oefeningen kunt maken en toevoegen.
Jouw leerlingen kunnen de oefeningen maken waar en wanneer ze willen: op school (computerhoek, vrij oefenen, contractwerk, groepswerk,...), op de computer thuis (huiswerk, zelfstandig werk, bij oma …), op de iPad in de auto..."

Hoe stuur je leerlingen snel naar de oefeningen?

  • Klik op de homepage op 'lager' (= basisonderwijs)
  • Op deze pagina kun je aan de linkerkant je keuzes aangeven. Jouw keuzes worden 'uitgefilterd'. Je kunt keuzes maken bij onderwijsniveau, vak/leergebied, categorie en auteur.


  • Onder de titel in de lijst met oefeningen staat het (uniek) nummer van de oefening.
  • Geef deze 'link' (= http://oefen.be/25935) aan je leerling(en). Je leerlingen kunnen direct - zonder aanmelden of wat dan ook - aan de slag.

Let wel even hier op!

  • Als je op de link van de betreffende oefening klikt, word je doorgelinkt naar de website waar deze oefeningen staan en verlaat je Oefen.be. Dit kan wellicht verwarrend zijn. Ga voor een nieuwe oefening dus steeds terug naar Oefen.be. Het is daarom handig om de oefeningen op een nieuw tabblad van jouw browser te openen. Op het eerder geopende tabblad blijft Oefen.be dan staan.
  • Bij sommige oefeningen staat onder en boven de pagina de knop [Andere oefeningen]. Vertel de leerlingen hier niet op te klikken, want dan komen ze bij de inhoudsopgave van de school die het betreffende materiaal heeft geleverd.

Mag je de oefeningen integreren in jouw eigen leeromgeving?

Te denken valt bijvoorbeeld aan het plaatsen van oefeningen op jouw Yurls (als je die hebt). Dat is bijvoorbeeld handig als je een soort van 'leerlijn' wilt maken voor de leerlingen van jouw groep. In de FAQ vind je het antwoord op bovenstaande vraag.
"Het lesmateriaal op oefen.be voldoet aan de CC-voorwaarden (Creative Commons). Auteurs die hun eigen werk toevoegen aan KlasCement (hier dus i-oefeningen die op oefen.be staan) geven automatisch de toestemming om het te kopiëren, te verspreiden en door te geven. Je mag dus de oefeningen integreren in je elektronische leeromgeving onder dezelfde CC-voorwaarden."

Conclusie…

Oefen.be is een geweldig handige website met mooi oefenmateriaal voor jouw leerlingen. Ook een geweldig goed initiatief om al dit materiaal – keurig geordend – op één website bij elkaar te plaatsen en gratis en zonder inloggen ter beschikking te stellen. Kortom: een aanrader dus!

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.