maandag 12 oktober 2015

Het is Codeweek! Lessuggesties m.b.t. programmeren met kinderen


Helaas was ik niet instaat om eerder over de inmiddels begonnen Codeweek 2015 te schrijven. De Codeweek duurt tot 17 oktober, dus wellicht nog niet te laat. Trouwens, onderstaande suggesties kun je ook na de Codeweek gebruiken...

#1. De 'Toolkit' van Codeweek.nlDeze toolkit laat jouw klas op een laagdrempelige manier kennismaken met code en programmeren. De toolkit is geschikt voor de bovenbouw van het PO en voor de onderbouw van het VO. De toolkit bestaat uit:
  • Een introductie over het onderwerp ‘code.
  • Een aantal lessuggesties.
  • Een voorbeeldles voor het basisonderwijs.
  • Een voorbeeldles voor het voortgezet onderwijs.
De toolkit is gratis te downloaden op de pagina 'Toolkit'

Website#2. 'Webwijzer Codeweek 2015' (Nieuwsbrief)10 oktober jl. ontving ik de nieuwsbrief  'Webwijzer Codeweek 2015' van de Portalengroep (= Schoolbordportaal.nl, Kleuterportaal.nl, Tabletportaal.nl en Lespakketportaal.nl) met veel lessuggesties rond programmeren. 
"Programmeren is het lezen en schrijven van de toekomst. Tijdens de Codeweek staat het programmeren centraal. De Codeweek vindt plaats van 10 t/m 17 oktober. Er worden door het hele land activiteiten georganiseerd met als doel kinderen kennis te laten maken met programmeren. Ook moet de Codeweek kinderen stimuleren zelf aan de slag te gaan met programmeren. Hieronder vindt u lessugesties voor het primair onderwijs om zelf aan de slag te gaan met uw groep..."

Nieuw vakgebied 'MediaWijsheid' op de portalengroep

Ter gelegenheid van 'Codeweek 2015' heeft de portalengroep het vakgebied 'MediaWijsheid' uitgewerkt. We hebben lesmateriaal verzameld rondom de categorieën: programmeren, opvoeden, ontdekken en onderwijzen. Motiveer het creatief denkvermogen en stimuleer het digitaal bewustzijn van uw leerlingen!

Bomberbot: Mediawijsheid en leren programmeren

Bomberbot helpt leerkrachten bij het geven van programmeerles aan kinderen van 7 tot 12 jaar op een eenvoudige en leuke manier. Tijdens de Codeweek is het leuk om deze introductieactiviteiten in programmeren te doen. Wil je intensiever aan de slag gaan met programmeren? Probeer dan de eerste drie lessen van het volledige Bomberbot pakket!

MediaBegrip | Raar of waar

Mediabegrip, de online lesmethode voor mediawijsheid, heeft speciaal voor de Kinderboekenweek een les informatievaardigheden ontwikkeld. In deze les ervaren de leerlingen, door middel van filmpjes, hoe moeilijk het is om online materiaal op betrouwbaarheid te schatten.
Ga naar de les | Bekijk hier meer Mediabegrip-proeflessen

Aanrader: lespakket Codekinderen PO

Met het lespakket Codekinderen proeven leerlingen uit groep 3 tot en met 8 van verschillende apps, sites en programma’s die creatief en logisch denken stimuleren. Voor elke bouw zijn verschillende lessen beschikbaar die eenvoudig inzetbaar zijn binnen het onderwijs. Ga naar het lespakket.

Handig! ABC poster over programmeren (pdf)

De programmeer-ABC poster helpt je op weg in de wereld van code en laat je kennismaken met veelvoorkomende begrippen waar programmeurs in spe zeker mee te maken zullen krijgen. Maar ook voor toekomstige dokters, vuilnismannen en advocaten is het nuttige informatie. Ga naar de poster.

Wil je de gratis nieuwsbrief met lessuggesties van de Portalengroep.nl zelf ontvangen, meld je dan aan op de pagina 'Aanmelden bij portalengroep.nl'.

#3. De Yurls 'Programmeren'Er bestaat ook een Yurls met info over programmeren in de klas: 'Programmeren'. Je vindt hier o.m. lessen en uitlegvideo's om te leren programmeren met Scratch; een verwijzing naar de Yurls van meester Steef met een Leerlijn Programmeren op de Basisschool, om het implementeren van het vak programmeren eenvoudiger te maken en te bevorderen en verwijzingen naar de Yurls 'Scratch', naar 'Yurls'-pagina's over programmeren, gemaakt door collega's, programmeerspelletjes en de Yurls 'Leer Scratch'.

Website


#4. Scoop.it! 'Programmeren in het onderwijs'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.