donderdag 15 oktober 2015

Leuk..!? Een luisteropdracht op je klassenblog of Yurls


Op je klassenblog en/of Yurls kun je niet alleen teksten, 'links', afbeeldingen, filmpjes, e.d. plaatsen, maar ook geluidsbestanden. Je kunt hierbij denken aan gesproken (huiswerk)opdrachten, raadseltjes (raadsel van de week), verhaaltjes, interviews en teksten t.b.v. begrijpend luisteren. Deze gesproken 'teksten' kunnen niet alleen gemaakt worden door jou, maar ook door jouw leerlingen.


Je kunt zo'n audiobestand (laten) maken met heel eenvoudige tooltjes. In Windows 7 kun je gebruik maken van de 'Geluidsrecorder' en daarna het geluidsbestandje uploaden naar bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. In Windows 10 - dat ik sinds kort gebruik - kun je gebruik maken van de 'Voicerecorder'. Zie de afbeelding hieronder:

De 'Voicerecorder' van Windows 10

Het gemaakte audiobestand kun je dan ook uploaden naar Google Drive of Dropbox om het te kunnen delen op jouw klassenblog of Yurls. Je hebt dan wel een player nodig waarmee de lezers van jouw klassenblog het bestand kunnen afspelen.


Het raadsel van de week (voorbeeld van een audiobestand)

Ik heb met de Voicerecorder die in Windows 10 zit een 'raadsel van de week' ingesproken en met een player (via Willem Karssenberg - @trendmatcher. Hartelijk dank!) op dit blog geplaatst.


| download


Je bij een 'Raadsel van de week' of een soort prijsvraagje voor jouw klas kunnen maken. Zet onder het audiobestand een 'Google'-formulier dat leerlingen kunnen invullen en naar jou kunnen versturen. Onder de goede inzenders kun je dan een prijsje verloten. Onder een audiobestandje met een tekst voor begrijpend luisteren zou je ook een 'Google'-formulier kunnen zetten met vragen.


2 Online tools om een audiobestand te maken

Heb je geen 'Dropbox-' of 'Google Drive'-account, dan kun je er ook voor kiezen om een audiobestand online te (laten) maken. Twee leuke en gratis tools die te gebruiken zijn zonder dat je een account hoeft aan te maken zijn Vocaroo en Audiopal.


#1. Vocaroo
Een handleiding voor het gebruik van Vocaroo vind je op ICT-idee: '205. Vocaroo: Geluidsopnames maken, online zetten, delen, embedden en QR-code van maken'

Uitlegfilmpje Vocaroo

#2. Audiopal
Uitlegfilmpje 'How to create audio recordings with AudioPal' (Richard Byrne)

"How to use AudioPal's text-to-speech function to create audio recordings to post on your blog."Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.