maandag 23 november 2015

9 Portalen waar je leer- en lesmateriaal voor jouw groep kunt vinden


Als je lesmateriaal zoekt voor jouw groep is er op het internet een ruime keuze en heel wat te halen. In het lijstje hieronder vind je tien zogenaamde 'portalen' (portals) waar je gratis lessen, les- en leermateriaal, e.d. kunt vinden en downloaden voor jouw groep. Bij sommige van die 'portalen' kun je niet alleen 'halen', maar wordt er ook van je verwacht dat je iets 'brengt'.
Uiteraard zijn er op het internet nog veel meer websites en edublogs te vinden waar collega's hun lesideeën en lesmateriaal delen. Ik heb mij in deze blogpost beperkt tot de meeste bekende 'portalen'. Hopelijk heb je iets aan dit lijstje.


#1. Internetwijzer BasisonderwijsInternetwijzer Basisonderwijs is een praktische internetgids voor het basisonderwijs en is een initiatief van Sipke Kloosterman (POLS Netwerk). De eerste versie verscheen al in 1999. Gebruikers van Internetwijzer Basisonderwijs kunnen de internetbronnen, leerobjecten en het lesmateriaal voor groep 1 t/m 8 op verschillende manieren benaderen;
  • bladeren via 'Vakken' of 'Onderwerpen',
  • bladeren via 'Rubrieken',
  • zoeken op trefwoord via het zoekvenster.
Internetwijzer Basisonderwijs is rijk gevuld met honderden internetbronnen en leerobjecten (lesmateriaal en leermiddelen . Met de filters kan de inhoud van een pagina of het zoekresultaat na een zoekactie, worden gespecificeerd. Lees meer »

#2. Digibord op schoolDigibord op School is een startpagina voor het digitale schoolbord en bevat verwijzingen naar internetbronnen maar ook door leerkrachten gemaakte lessen: PowerPoints, Flipcharts, Notebooks en BTX-bestanden. De eerste versie van Digibord op School, een initiatief van Sipke Kloosterman (POLS Netwerk), verscheen in 2005. In september 2009 werd de site geheel vernieuwd. Gebruikers van Digibord op School kunnen de internetbronnen en leerobjecten op verschillende manieren benaderen:
  • bladeren via 'Vakken' of 'Onderwerpen',
  • bladeren via 'Rubrieken',
  • zoeken op trefwoord via het zoekvenster.
Digibord op School is rijk gevuld met honderden internetbronnen en leerobjecten. Het gebruik van filters is dan ook cruciaal op deze website. Met de filters kan de inhoud van een pagina of het zoekresultaat na een zoekactie, worden gespecificeerd. Er kan worden gefilterd op doelgroep (leerkracht PO groep 1/4, leerkracht PO groep 5/8, leerkracht groep 1/8, docent VO) en op soort leerobject (PowerPoint, Flipchart, BTX en Notebook). Ook een combinatie van filters is mogelijk. Je kunt dus bijvoorbeeld zoeken op PowerPoints voor groep 1/4. Lees meer »

#3. Leermiddelendatabase PODe Leermiddelendatabase PO van Digischool is een enorme database met gratis lessen, lesmateriaal en leermiddelen. Deze database is alleen toegankelijk voor leden van de communities PO en Pabo van Digischool / Kennisnet. Je kunt je gratis aanmelden om lid te worden van één of meer van de communities via 'Mijn Digischool'. Ook kun je inloggen met je 'Kennisnet Entree"-account. Heb je eenmaal een gebruikersnaam en wachtwoord, dan kun je inloggen bij de Leermiddelendatabase PO en downloaden wat je wilt.
In de Leermiddelendatabase PO kun je lesmateriaal e.d. zoeken op vakgebied en via een zoekmachine waarmee je uitgebreid kunt filteren.
Ook kun je zelf  een leermiddel (lessen, lesmateriaal, e.d.) insturen om met collega's te delen. Daarnaast kun je gevonden materialen naar eigen inzicht bewerken en gebruiken. Verbeterde lesmaterialen kun je vervolgens weer insturen. Op die manier wordt het materiaal steeds beter en help je collega's ...

#4. LeermiddelenportaalOp het Leermiddelenportaal voor het basisonderwijs kun je zoeken naar lesmateriaal op elk niveau en in alle vooraanstaande collecties. Het Leermiddelenportaal ontsluit op een laagdrempelige wijze al het lesmateriaal voor het basisonderwijs. Uitgelicht worden de o.a. de actuele thema's en leermiddelen. D.m.v. het plaatsen van 'vinkjes' kun je zoeken naar lesmateriaal, instructiemateriaal, filmpjes, liedjes, spelletjes en (prenten)boeken. Je kunt de zoekresultaten verfijnen door te zoeken op 'groep / bouw' en/of collecties (o.m. Digischool, Digibord op school, Beeldbank schooltv, Teleblik, Opmaat en Klascement).
Leermiddelenportaal is onderdeel van de Portalengroep.nl, bestaande uit o.m. Schoolbordportaal (portaal met materiaal dat je kunt gebruiken op jouw digibord), Kleuterportaal, Schooltvportaal, Tabletportaal, LespakketportaalLees meer »

Schoolbordportaal.nl vind je ook op de Yurls 'www.schoolbordportaal.nl'. Op deze 'Yurls'-pagina worden gereedschappen voor op het digitale schoolbord verzameld. Meer gereedschappen zijn te vinden op www.schoolbordportaal.nl.

#5. KlasCement.netOver KlasCement heb ik al eerder uitgebreid geblogd in de blogpost 'KlasCement: gratis platform om lesmateriaal en leermiddelen te delen!'
KlasCement is het gratis Vlaamse platform waar leerkrachten - óók Nederlandse leerkrachten - elkaar inspireren door lesmateriaal te delen. Op KlasCement kun je tienduizenden lesmaterialen eenvoudig doorzoeken op onderwerp, vak of onderwijsniveau. Het netwerk van KlasCement blijft groeien. Negentigduizend gebruikers hebben zich gedurende het laatste jaar minstens één keer aangemeld.
Om KlasCement te kunnen gebruiken moet je je gratis registreren. Meer over KlasCement in bovenstaande blogpost of op de pagina 'KlasCement - Info'.

#6. KleuterportaalOp Kleuterportaal.nl is het portaal voor de kleutergroepen. Je vind er gratis digibordgereedschappen, lessen, filmpjes en liedjes overzichtelijk geordend in onder meer de volgende categorieen: getallen en hoeveelheden, letters en woorden, kleuren, vormen en begrippen, prentenboeken, algemene gereedschappen, spelletjes op het digibord, tv op het digibord, kleuter thema’s, actuele thema’s, muziek, creatief, enz……. Kortom, óók voor de kleutergroepen is nu allerlei leuk materiaal direct onder handbereik. Ook Kleuterportaal.nl is onderdeel van portalengroep.nl.

Kleuterportaal.nl vind je ook op de Yurls 'Kleuterportaal'. Op deze 'Yurls'-pagina worden gereedschappen van Kleuterportaal.nl verzameld. Tevens vind je er ook gereedschappen van Schoolbordportaal.

#7. 123lesidee.nlOp 123lesidee.nl vind je - zo staat er op de 'info'-pagina - "de grootste collectie lesmateriaal voor het basisonderwijs. Al het materiaal is gratis en direct toegankelijk. Handige websites, maar veelal ook complete lespakketten en lesmateriaal dat als document direct te downloaden is. Superhandig voor juf, meester, ibér, leerling en ouders!". Je kunt ook jouw lesmateriaal en/of website via 123lesidee.nl ook delen met anderen. Lees meer »
Materiaal op 123lesidee.nl vind je via
  • de zoekpagina,
  • via de indexpagina, tevens 'hompepage.
    Je kunt hier zoeken voor 'groep 1/2', 'groep 3/4', 'groep 5/6' en 'groep 7/8' op o.m. digibord, lesidee, materiaal, online oefenen, spelletjes, thema's en werkbladen. Onder het kopje 'Overige' kun je zoeken in de categorieën 'alle groepen lesidee', 'alle groepen lesmateriaal', 'alle groepen spelletjes' en 'alle groepen werkbladen'.
Handig is ook het 'aangepast zoeken' in de Googlebalk bovenaan elke hoofdcategorie. Hiermee zoek je niet alleen binnen 123lesidee.nl maar ook op alle juf-, meester-, en onderwijssites die 123lesidee.nl heeft geselecteerd.

#9. Webpaden en meer ...De Yurls 'Webpaden en meer...' is eigenlijk een buitenbeentje in het rijtje van bovenstaande acht portals, maar ongetwijfeld geen onbekende voor jou. Op 'Webpaden en meer...' heeft Jack Nowee al het door hem gemaakte online lesmateriaal verzameld en dat is inmiddels al heel wat en er komt steeds meer bij. Het gebruik van al dit prachtige materiaal is en blijft gratis. Alleen voor de antwoordbladen vraag Jack een kleine vergoeding; een bedrag dat eigenlijk voor geen enkele school een probleem zou moeten opleveren. Meer info over deze antwoordenbladen vind je op de Yurls 'Antwoordbladen Webpaden'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.