donderdag 26 november 2015

Gratis lesbrief over auteursrecht voor groep 7 en 8


Op KlasseTV staat een leuke gratis lespakketje voor groep 7 en 8 over 'Auteursrecht'. Dit lespakketje bestaat uit een lesbrief, een werkblad en een ouderbrief. (alle drie 'pdf').
Dit lespakketje kun je goed gebruiken als je aan jouw leerlingen uitlegt en duidelijk probeert te maken dat ze niet zomaar klakkeloos afbeeldingen van het internet mogen kopiëren.
"Stel je voor: je werkt wekenlang aan een liedje, stopt er je ziel en zaligheid in en dan is hij eindelijk af. Je springt een gat in de lucht. Maar tot je teleurstelling zie je dat mensen jouw liedje illegaal downloaden en gebruik maken van jouw werk en creativiteit. Werk dat jou bloed, zweet, tranen en geld heeft gekost om te produceren. Ze plaatsen het op social media en monteren het onder hun eigen vlog en dat levert jou niets op. Daarom is het auteursrecht in het leven geroepen.(Bron)"
"Maar wat is auteursrecht eigenlijk? En wat kan er gebeuren als iedereen plaatjes, video’s of muziek van elkaar zou kopiëren zonder dat de maker daarvoor wordt beloond? Leerlingen zijn vaak ook makers. Hoe zouden zij het vinden als dit met hun werk gebeurt? In deze les leren de leerlingen hoe ze hier bewust en verstandig mee om kunnen gaan. Ze leren het auteursrecht te respecteren en daarmee de creativiteit van de makers te bevorderen..." Lees verder »

Doel van dit lespakket

  • De leerlingen worden zich bewust van het bestaan en het belang van auteursrecht.
  • De leerlingen worden zich bewust van hun eigen keuzes die zij dagelijks maken met betrekking tot auteursrecht.
  • De leerlingen leren hoe ze verstandig om kunnen gaan met het verkrijgen en gebruiken van video’s, muziek en afbeeldingen met betrekking tot auteursrecht.

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.