donderdag 19 november 2015

Maak eens een Engelse les met Google Vertalen en een native speaker


'Google Translate' (= 'Google Vertalen') kun je ook gebruiken voor het leren van Engelse woordjes én de uitspraak ervan. Heb je namelijk een 'Google account' dan biedt 'Google Translate' hiertoe mogelijkheden die je in de klas (op de digibord) kunt gebruiken. Uiteraard kun je alle talen gebruiken die 'Google Translate' ondersteunt. maar in deze blogpost gaan de aan de slag met Engels.

'Google Translate' (= 'Google Vertalen) als hulpje om Engelse woordjes te leren

Met behulp van 'Google Translate' kun je Engelse woordjes plus de uitspraak ervan oefenen. Dat gaat zo:

Afbeelding 1: 'Google Translate'

Zorg ervoor dat 'Google Translate' zo is ingesteld dat de Nederlandse woorden (zinnetjes) worden vertaald naar het Engels.
 • [ 1 ] Typ het Nederlandse woordje in. Bijvoorbeeld 'stoel'. Als je op het microfoontje klikt kun je het woord ook inspreken. Klik je op het luidsprekertje dan hoor je de uitspraak van 'stoel' in het Nederlands.
 • De Engelse vertaling van het woordje 'stoel' verschijnt in het tweede vak. In dit vaak staan twee belangrijke icoontjes:
  - een geel sterretje [ 2 ],
  - een luidsprekertje [ 3 ]. Als je hier op klikt hoor de Engelse uitspraak (native speaker).

  Het gele sterretje [ 2 ]
  Klik je op het gele sterretje dan wordt het woordje 'stoel' en de Engels vertaling 'chair' + de Nederlandse en Engelse uitspraak opgenomen in de 'Taalgids' van 'Google Translate'. Van die mogelijkheid gaan we gebruik maken voor de Engelse les...
 • De 'Taalgids' van 'Google Translate' [ 4 ]
  Alle Nederlandstalige woorden die je laat vertalen door 'Google Translate' kun je in de 'Taalgids' opslaan, inclusief de uitspraak. Voorbeeld: ik typ achtereenvolgens de maanden van het jaar in. Iedere keer als ik een maand ingetypt heb, klik ik op het sterretje en wordt de maand opgeslagen in de 'Taalgids'. Als ik alle maanden heb ingetypt, staan er dus 12 maanden in de 'Taalgids'.

  De 'Taalgids' openen
  Klik rechtsboven in het venster op het 'boekje' met het sterretje [ 5 ]
De 'Taalgids' wordt nu geopend en je ziet alle ingevoerde maanden:
'Taalgids' met de maanden van het jaar
Klik je op één van de maanden - in de afbeelding hierboven als voorbeeld 'december' - dan zie je twee luidsprekertjes. Als je op deze luidsprekertjes klikt, dan hoor je de uitspraak.
Deze 'Taalgids' wordt bewaard, Dus als je 'Google Translate' op een later tijdstip op jouw pc opent, en je klikt op het 'Taalgids'-icoontje, dan zie je weer de maanden. Google plaatst - denk ik - een 'cookie' op je pc. De 'Taalgids' kun je verwijderen door alle hokjes aan te vinken en te klikken op het 'prullenbakje' dat dan verschijnt.
De 'Taalgids' exporteren naar een 'Google Spradsheet' [ 6 ]
Klik op icoontje rechtsboven om de 'Taalgids' te exporteren naar een 'Google Spreadsheet' (Google Drive):

De 'Taalgids' wordt nu automatisch 'geconverteerd' naar een 'Google Spreadsheet':
De 'Taalgids' in een 'Google Spreadsheet'
De lay-out van de spreadsheet ziet er niet uit, maar dat kun je handmatig aanpassen aan je wensen. Je kunt er zelfs afbeeldingen inplaatsen.
Helaas worden de bestandjes met de uitspraak niet meegenomen in de spreadsheet. Maar er is een truc voor om dit handmatig te doen.

Hoe download je het 'uitspraak'-bestand van 'Google Translate'?

Hier zijn drie manieren voor:

1. Via het online tooltje 'Sound of Text'

Ga naar http://soundoftext.com/. Je ziet dan het volgende:


Type het woord of zinnetje (maximaal 100 letters) in het Engels in en klik op de knop 'Submit'. De rest wijst zichzelf. Als je het 'MP3'-bestandje gedownload hebt, moet je het uploaden naar 'Google Drive' of 'Dropbox' en plak je de 'link' naar het bestandje in 'Google Drive' in het spreadsheet.

Voorbeeld 'MP3'-bestand met de uitspraak 'December':

| download

2. Met behulp van een 'link' (URL) - Bron


http://translate.google.com/translate_tts?tl=en&q="TEKST"

Vervang het rode woord 'TEKST' door een Engels woord/zinnetje waarvan je de uitspraak wilt horen. Voorbeeld: ik wil de uitspraak van het Engelse woord 'December' horen. De URL wordt dan:

http://translate.google.com/translate_tts?tl=en&q="December"


 • Plak die URL in de adresbalk van je browser.
 • Vervang het woordje "TEKST" door het Engelse woord dat je wilt horen.
 • Druk vervolgens op 'Enter'. In het scherm dat dan verschijnt, staat een 'player' waarmee je het 'MP3'-bestand kunt beluisteren.
 • Klik met je rechter muisknop in dit venster en kies in het menuutje 'Opslaan als...' en sla het 'MP3'-bestandje op. Vervolgens ga je dit bestandje uploaden naar 'Dropbox' in de map 'Public' of naar 'Google Drive'. Zoek naar de 'link' om te delen en plak die 'link' in de cel van het 'Google Spreadsheet. Zie de afbeelding hieronder:


De spreadsheet als 'website' publiceren of embedden op je klassenblog

Als je de spreadsheet van een mooie opmaak hebt voorzien en je wilt dat jouw leerlingen kunnen oefenen met het document - dus ook de uitspraak - kun je het desgewenst opslaan als een 'website' en de 'link' naar die 'website' bijvoorbeeld op jouw Yurls plaatsen. Bekijk de 'website' »

Je kunt de spreadsheet ook embedden (insluiten) op je klassenblog:


Video tutorial: Download audio from Google translate3. Via het online tooltje 'Listen'Werkt net als tooltje 'Sound of Text (zie 1). Ga naar http://ctrlq.org/listen/. Typ een Engels woord of zinnetje in en klik op 'Listen'. De rest wijst zich vanzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.