maandag 9 november 2015

Week van de Mediawijsheid 'Media & Respect': 20 t/m 27 november


Tegenwoordig zijn er weken waarin aandacht wordt besteed aan een belangrijk onderwerp. Zo is er de 'Kinderboekenweek', de 'Week tegen het Pesten', 'De week van het Geld', de 'Codeweek' en noem de 'Weken van ...' maar op. Ongetwijfeld zijn al deze 'Weken van ...' belangrijk om aandacht aan te besteden op school of in de groep. Zou je echter aan al die 'weken' aandacht besteden in jouw groep, dan kom je m.i. niet toe aan je normale programma. Je moet dus keuzes maken. Binnenkort (november) komt er weer eentje: de 'Week van de Mediawijsheid'.


Week van de Mediawijsheid: 20 t/m 27 november 2015Thema van de 'Week van de Mediawijsheid': Media & Respect

"Nooit eerder was het zo eenvoudig om snel met anderen in contact te komen, ervaringen te delen of in discussie te gaan. Met wie dan ook, waar dan ook ter wereld. De mogelijkheden van internet en sociale media zijn ongekend. Maar ondertussen zijn we met elkaar zo snel en massaal gaan communiceren dat zorgvuldigheid, privacy bescherming en het ‘even tot tien tellen’ er vaak bij inschieten. De druk om snel te publiceren, het verlangen naar nieuwswaarde en naar een groot bereik winnen het dikwijls van integer handelen. In de jacht op veel ‘likes’ vormt het delen van schokkende beelden, kwetsende teksten of privacygevoelige informatie al lang geen taboe meer (...)"
"... Dit jaar staat het thema 'Media & Respect' centraal en gaan we met kinderen, jongeren, ouders, professionele én andere mediamakers in gesprek over hoe iedereen op een respectvolle manier media kan maken." Lees het hele artikel op de website 'Week van de Mediawijsheid »

Meedoen aan de 'Week van de Mediawijsheid'?

"(...) Graag nodigen wij leerkrachten en docenten uit om in de Week van de Mediawijsheid in de klas aandacht te besteden aan mediawijsheid en het thema van dit jaar Media & Respect. Scholen kunnen op verschillende manieren meedoen, afhankelijk van hoeveel tijd ze kunnen besteden aan de Week van de Mediawijsheid (...)" Lees het hele artikel op de website 'Week van de Mediawijsheid »
Op deze pagina vind je o.m. een aantal suggesties om in jouw groep  aandacht te besteden aan de 'Week van de Mediawijsheid':

  • Stellingen voor een discussie in de klas over 'Media & Respect'
    Speciaal voor de 'Week van de Mediawijsheid' is er een poster gemaakt met acht discussiestellingen over "Media & Respect". Deze campagneposter kun je ophangen in jouw klas. De bedoeling is dat je in jouw groep/klas elke dag begint met een groepsgesprek of discussie media. Door met jouw leerlingen in gesprek te gaan zullen zij (hopelijk) aan het denken worden gezet over hun eigen mediagedrag en het effect daarvan. Op de pagina 'Stellingen - Acht stellingen om te praten over sociale media' kun je de poster met acht discussie stellingen downloaden (pdf) en vind je uitgebreide achtergrond informatie over deze stellingen. Een afbeelding van de poster vind je aan het begin van deze blogpost.
  • Een overzicht van lesmateraal betreffende 'Mediawijsheid'
    Op de website Mediawijsheid.nl staan diverse dossiers voor scholen, waaronder een handig overzicht van het totale lesaanbod

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.