donderdag 10 december 2015

Gelezen op 't Web. Artikeltjes die ik interessant vind... [ 5 ]


In de rubriek 'Gelezen op 't Web - Deel 5' vind je weer een aantal m.i. interessante artikelen over gratis online tools, freeware, handige tips & trucs, online lesideeën en lesmateriaal en allerlei interessante online ICT-zaken die mogelijk zijn te gebruiken in het basisonderwijs. Ik vond deze artikelen op edublogs en voor het onderwijs interessante websites en wil deze artikelen delen...

  • Juf Bianca.nl: '25 Kringactiviteiten in het thema kerst'"Ik vind het thema kerst elk jaar weer lastig. De afgelopen weken heb je je met de hele klas ondergedompeld in Sinterklaassferen. Komt’ ie wel, komt ‘ie niet? Door alle drukte is iedereen nu aan vakantie toe. Na pakjesavond heb je nog ongeveer 2 weken de tijd om én de kerstboom op te zetten en te versieren, én allerlei werkjes te maken die met het thema kerst te maken hebben. Er zijn genoeg leuke knutselactiviteiten te vinden, wat dacht je bijvoorbeeld van zelfgemaakte versieringen voor in de kerstboom? Vandaag heb ik maar liefst 25 kringactiviteiten voor je. Omdat ik weet dat ook leerkrachten aan vakantie toe zijn..." Lees het volledige artikel »
  • NOS: 'DDoS-aanvallen treffen scholen: 'We haalden de boeken weer uit de kast''"Het aantal DDoS-aanvallen neemt toe, waarschuwt onder meer de politie, en het wordt steeds makkelijker om die aanvallen uit te voeren. Dat treft ook scholen: elke dag wordt wel een school aangevallen, stelt SURFnet, de ict-organisatie van het onderwijs. Scholen zijn inmiddels sterk afhankelijk van internet, waardoor aanvallen grote problemen kunnen veroorzaken. Vaak zijn de daders studenten van diezelfde onderwijsinstelling, zegt hoogleraar Aiko Pras van de Universiteit Twente..."  Lees het volledige artikel »
  • ICT&Onderwijsblog: 'Een gratis lesbrief met propaganda over auteursrecht'"(...) KlasseTV maakte in samenwerking met de Federatie Auteursrechtbelangen een les over "auteursrecht en respect voor de makers". Dit deden ze in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Het thema was toen respect en media. Op hun site is een lesbrief voor het primair onderwijs en eentje voor het voortgezet onderwijs te vinden, een begeleidend filmpje, een werkboek en een brief voor de ouders. Het citaat hierboven staat op de voorpagina en voorspelde al niet veel goeds..." Lees het volledige artikel »
  • Site4School: 'Mogen er op de schoolwebsite foto's staan van de kinderen?'"Het is een veel gehoorde vraag of er foto's van onze leerlingen op de schoolwebsite mogen staan.  Ik ben zelf geen advocaat, maar weet inmiddels dat de materie complex in elkaar steekt, omdat je te maken krijgt met verschillende rechten en plichten.  Ik probeer hieronder een correct antwoord te formuleren met de wijsheid die ik opgedaan heb doorheen de jaren en in overleg met een advocaat die ik rond deze materie heb gecontacteerd..." Lees het volledige artikel »
  • Free Technology for Teachers: '11 Apps and Sites for Learning to Code'"If you have spent any time looking at Twitter, Pinterest, or the Edublog-o-sphere in the last week you've probably seen plenty of references to Hour of Code. Over the weekend at the Ed Tech Teacher Google Jamboree Justin Reich and I made references to Logo Writer. For people of a certain age, Logo Writer was our introduction to coding. Today we have many more ways to introduce students to programming and coding. Here are some good resources that you can use to introduce students to programming and coding..." Lees het volledige artikel »
  • Free Technology for Teachers: '3 Good Tools for Creating Rubrics'"A good rubric can help students understand what is expected of them and it can help teachers score students' assignments consistently. Over the years I've tried a variety of tools for crafting rubrics. The first ones I created were done by hand on a photocopied grid (late 90's at the University of Maine, Farmington) and in Word Perfect documents. These are the tools that I now recommend for generating rubrics..." Lees het volledige artikel »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.