donderdag 17 december 2015

Gifs.com + een filmpje op YouTube = een GIF-animatie


In het artikel '3 YouTube-functies die je nog niet kent' (11-12-2015) op de website van Computer!Totaal staat ook beschreven hoe je op eenvoudige wijze een  GIF kunt maken van een filmpje op YouTube..
"Goed, technisch gezien is dit geen functie van YouTube, maar wel iets dat je mét YouTube kunt doen. Je ziet waarschijnlijk regelmatig geanimeerde gifjes voorbij komen op internet en wellicht heb je je afgevraagd hoe mensen die maken. Heel eenvoudig. Navigeer naar het filmpje waarvan je een geanimeerd gifje wilt maken en voeg gif toe tussen www. en youtube (waardoor de url dus www.gifyoutube.com wordt met de rest van de url die naar het filmpje leidt). Geef aan op welke tijdcode de gif moet beginnen en hoe lang hij moet duren en klik op Create gif. Nu heb je zelf een animated Gif gemaakt. (Bron)"
Dat leek me leuk om eens even uit te proberen!
Ik heb een filmpje dat ik ooit eens gemaakt heb opgezocht opgezocht op YouTube en voegde 'gif' toe aan de 'link'; precies zoals hierboven wordt beschreven. Nadat ik op 'enter' toetste, kreeg ik het scherm te zien, zoals in de afbeelding hierboven.

Ik 'knipte' het stukje uit het filmpje waar ik een 'GIF' van wilde maken. Na wat gepruts, klikte ik op de groene balk 'Create GIF' en na enkele seconden verscheen het volgende scherm:


Aan de rechterzijde staan twee 'links' en een stukje code om het GIFje te embedden (insluiten) op je website/ weblog:
  1. gif url (Optimized HTML5 Video): https://gifs.com/gif/VOO9GW,
  2. gif file (Direct link to GIF): https://j.gifs.com/VOO9GW.gif.
  3. Embed (Embed it in your website):
    <iframe src="http://gifs.com/embed/VOO9GW" frameborder="0" scrolling="no" width='416' height='270' style="-webkit-backface-visibility: hidden;-webkit-transform: scale(1);" ></iframe>

Embedden lukt niet... (??)

Allereerst probeerde ik de GIF te embedden in deze blogpost. Het lukte niet..!! Kennelijk zit er iets niet goed ik de code of Blogger 'pikt' het niet. Hoe dan ook, embedden lukte bij niet.

GIFje downloaden

Ik heb toen het GIFje gedownload via de 'link' https://j.gifs.com/VOO9GW.gif. Daarna het GIFje geüpload naar deze blogpost. Dit is het resultaat:

Nogmaals een poging om de GIF te embedden

Het zat me toch niet lekker dat ik die GIF niet kon embedden. Dus ben ik een tijdje bezig geweest om wat in de 'embed'-code te rommelen... Niets hielp, totdat ik op goed geluk het stukje code http://gifs.com/embed/VOO9GW wijzigde in https://gifs.com/embed/VOO9GW. En zie, het werkte!! Zie het resultaat hieronder. Als je met jouw cursor over het GIFje beweegt zie je aan de onderkant een balk. Klik je op het luidsprekertje, dan hoor je mijn stem. Klik je op 'Full Video' dan krijg je de 'YouTube'-player te zien met het stukje dat ik uit het filmpje heb 'geknipt' + mijn stemgeluid... (ik heb de afmetingen van de GIF op 640 x 360 pixels gezet).


De originele afmetingen zijn 416 x 270 pixels. Bij die afmetingen ziet de GIF er zo uit:

Conclusie

  • Met deze 'YouTube'-functie kun je simpel en eenvoudig een GIF-animatie maken. Leuk dus!!
  • Jammer van het foutje in de 'embed'-code. Verander hier dus http in https. Mocht je een andere oplossing hebben, dan hoor ik het graag!!
  • Je maakt gebruik van een dienst van derden. Je kunt hier je GIF-animatie maken zonder dat je een account hoeft aan te maken. Als je op de rode letters 'gifs' klikt krijg je de homepage te zien:

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.