donderdag 14 januari 2016

5 Aandachtspunten bij het registreren voor een webdienst en/of webtool


Er zijn een hoop leuke webtools (webdiensten) die je kunt gebruiken voor je werk of door de leerlingen in jouw klas. In de meeste gevallen moet je - wil je deze webdiensten gebruiken - een account bij de betreffende dienst aanmaken ('sign in / sign up'). Hier zijn vijf aandachtspunten (tips) om in gedachten te houden als je bij enige webdienst/webtool een account wilt aanmaken.

#1. Gebruik een tijdelijk of 'wegwerp' e-mailadres

Om je bij een webdienst te registeren moet je vaak een hoeveelheid persoonlijke gegevens invullen w.o. je e-mailadres, je naam en moet je een wachtwoord bedenken, waarmee je op jouw account kunt inloggen. Vaak krijg je via het e-mailadres dat je bij de registratie moet opgeven een e-mail toegestuurd met daarin een 'link' (verificatie-mail). Door het klikken op die 'link' bevestig jij jouw aanmelding en heb je toegang tot de betreffende dienst. Er zijn ook webdiensten die alléén een e-mailadres en een wachtwoord vragen. Maar.., misschien wil je jouw e-mailadres en eventueel gevraagde persoonlijke gegevens niet prijsgeven. Maak dan gebruik van een tijdelijk e-mailadres… Doe dat zeker als je de webtool alleen maar even wilt uitproberen. Kortom: gebruik i.p.v. jouw echte naam een 'alias' en een zg. 'wegwerp' of tijdelijk e-mailadres. Een lijstje met diensten die je voorzien van zo’n tijdelijk e-mailadres vind je op Pepermunt.net 'Tijdelijk e-mailadres'.


#2. Maak zo min mogelijk gebruik van een 'social login'

Op veel websites zie je tegenwoordig de mogelijkheid om je te registreren via jouw Facebook-, Twitter-, Google-account of ander social netwerk: een zg. 'social login'. Door op deze manier een account aan te maken op een website die dit aanbiedt, ben je verlost van de steeds groter wordende hoeveelheid inlognamen en wachtwoorden. Ook het inloggen gaat lekker snel. Er zijn zelfs websites waar je alleen nog maar een account kunt aanmaken via  'Sign in with Twitter' of 'Sign in with Facebook', maar bezint eer ge hiermee begint…

Zelf doe ik dat nooit. Ik maak altijd een account aan met een e-mailadres. Mijn vertrouwen in de mensheid is groot, maar bij deze manier van een account aanmaken, heb ik ineens een dosis wantrouwen… M.i. geef je namelijk middels deze optie een webdienst toegang tot je account bij een sociaal netwerk en daarmee dus de mogelijkheid er allerlei dingen te doen die jij niet wilt.


Artikelen over 'social login':

#3. Gebruik een 'wachtwoord manager'

Door het gebruik en het uitproberen van veel webtools 'verzamel' je een grote hoeveelheid inlognamen en wachtwoorden. Je kunt deze laten onthouden door jouw browser (een bruikbare oplossing als jij de enige gebruiker van de pc bent) of - en is veel beter en veiliger - een 'wachtwoord'-manager gebruiken. Met een 'wachtwoord'-manager kun je al jouw wachtwoorden, gebruikersgegevens en andere persoonlijke zaken op jouw computer opslaan achter één hoofdwachtwoord. De database waarin al die informatie is opgeslagen wordt versleuteld, zodat iemand zonder het hoofdwachtwoord absoluut niet bij jouw wachtwoorden kan komen.Er zijn gratis 'wachtwoord'-managers. Gewoon even zoeken op Google.

Gebruik nooit het wachtwoord dat je ook gebruikt om in te loggen bij je webmail, sociale netwerken, internetbankieren, enz. Je weet maar nooit! Meer info in de volgende artikeltjes:

#4. Kun je de account eenvoudig beëindigen en al jouw gegevens verwijderen?

Het aanmelden bij een website gaat meestal snel en simpel. Wil je jouw account echter beëindigen dan gaat dat vaak moeilijker. Het is daarom ook nuttig om te kijken hoe je van een account kunt afkomen. Zit er bijvoorbeeld bij de 'instellingen' een mogelijkheid om met 'één-druk -op-de-knop' jouw account te beëindigen. Is die mogelijkheid er niet, dan moet je eens kijken bij de gebruiksvoorwaarden (Terms of Use). Wellicht wordt hier een e-mailadres vermeld waarmee je kunt verzoeken om jouw account te beëindigen. Kun je helemaal niets vinden, stuur dan een mailtje via ‘Contact’ o.i.d. In het slechtste geval kun je altijd nog je profiel- en inloggegevens wijzigen in iets dat onherkenbaar is.

Kijk ook eens wie het eigendom heeft van het materiaal dat je op de website plaatst of maakt: ben jij dat of de beheerders van de betreffende site. Wat doen de beheerders van de site met het door jou geplaatste materiaal? Het goed doorlezen van de gebruiksvoorwaarden - liefst voordat je een account aanmaakt - is dus best wel belangrijk, ook al kost dat wat tijd. Meer hierover kun je lezen op
Kijk ooks eens op de website
 • 'AccountKiller.com, eerstehulp bij profielbeëindiging'
  "AccountKiller verzamelt directe links en verwijderinstructies om je account gemakkelijk te kunnen verwijderen. Websites waarbij het onmogelijk of ongehoord lastig is om je profiel te verwijderen zoals Tweakers worden genadeloos op de zwarte lijst gezet. Gelukkig zijn er ook websites die wel rekening houden met online privacy..."
Wat heel vaak vergeten wordt:
Hoe kunnen nabestaanden jouw accounts verwijderen na overlijden?

Je kunt natuurlijk ook een lijst bijhouden met je inloggegevens en deze in de la bij jouw belangrijke papieren leggen.

#5. Hoe is de privacy van de website geregeld?

Hoe veilig zijn jouw gegevens? Worden ze misschien aan derden verstrekt..? Best wel belangrijk om te weten. Dus: lees ook voor het aanmelden de 'privacy verklaring' op de betreffende site.


Gebruik webtools waarbij geen registratie nodig is

Wil je op 'veilig' spelen..? Gebruik dan alleen webtools waarbij je je niet hoeft te registeren.
Zie mijn blogpost: 'Een heleboel webtools waarvoor geen registratie nodig is'. Het betref hier een overzicht van Engelstalige webtools. Maar er zijn ook Nederlandstalige webtools te vinden. Gewoon even 'googelen' of eens kijken in de inhoudsopgave van dit blog, daar ik over verschillende gratis Nederlandstalige webtools heb geblogd.

2 opmerkingen:

 1. Fijn lijstje, André!
  Zie ook: http://witblauw.blogspot.nl/2016/01/5-aandachtspunten-voor-registreren-bij.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Remko,
   Dank voor je reactie! Zie mijn reactie op jouw edublog.

   Verwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.