donderdag 14 januari 2016

De Sommenfabriek: Gratis uItleg, instructiefilmpjes en oefenbladen rekenen


Waarschijnlijk ken je de website De Sommenfabriek al. Maar voor diegenen die deze website (nog) niet kennen: Op de website De Sommenfabriek (Twitter: @sommenfabriek) vind je gratis uitleg (m.b.v. filmpjes), oefenen en interactieve werkbladen met uitgewerkte antwoordbladen. Leerlingen kunnen zelf een som intypen en laten uitleggen. Bij elke som krijgen ze stap voor stap uitleg. Een handig website dus om te gebruiken bij de werkvorm ‘Flip de klas’ of zo te gebruiken in jouw groep.

"De sommenfabriek is een initiatief van Liesbeth van der Plas. Als mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting Goed Rekenonderwijs zag zij duidelijk de behoefte aan een overzichtelijk site waar iedereen goed kan leren rekenen. Aan deze gratis website wordt constant gewerkt door rekenexperts uit zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs, in samenwerking met de Stichting Goed Rekenonderwijs.
Binnenkort zullen ook redactie-sommen (‘realistisch rekenen’) worden toegevoegd.
Bij de ‘realistische opgaven’ is het overigens eerst nodig om met getallen te kunnen rekenen zoals dat nu op deze site kan worden geleerd. Als een kind vervolgens leert hoe het een som uit een verhaaltje kan destilleren, is het ook in staat om cijfermatig het antwoord uit te rekenen. 
Ook voor het rekenen met procenten, verhoudingen en meeteenheden is het nodig om eerst met hele getallen, breuken en kommagetallen te leren optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen (Bron)"
Behalve een indeling op onderdelen van de rekenstof (bijvoorbeeld hele getallen, breuken, kommagetallen, procenten, verhoudingen, enz. Zie de linker zijbalk van de website), is er ook een indeling te vinden van de rekenstof per niveau:
"Deze site bevat alle rekenstof voor de basisschool en het vervolgonderwijs.
Het maken van lijsten per niveau kost enige tijd en hieraan wordt nog gewerkt.
De lijsten voor groep 3, 4, 5 en 6 van de basisschool zijn nu gereed. Voor groep 7 en 8 geldt dat alle onderdelen op deze site de complete rekenstof vormen.

'De Sommenfabriek' en 'Flip de klas' (Flipping the classroom) 

"Flip de klas of flipping the classroom betekent dat je de praktijk van het lesgeven omdraait.
De sommenfabriek is bij uitstek geschikt voor ‘flip de klas’.
Je kunt kinderen thuis de uitleg van een bepaalde paragraaf laten bekijken. Dat is dan huiswerk van ongeveer tien minuten. Bovendien kun je ze vragen het bijbehorende werkblad te printen en mee naar school te nemen. Omdat de werkbladen interactief zijn, heeft elk kind andere opgaven (die natuurlijk wel altijd exact passen bij de uitleg van de paragraaf).
Op school kan de leerling dan de opgaven van zijn of haar eigen werkblad gaan maken. Omdat er bij elk werkblad ook een uitgewerkt antwoordblad hoort, kunnen de kinderen op school zelf aan de slag en hoeft de leraar alleen extra aandacht en uitleg te geven aan leerlingen die iets  nog niet helemaal begrijpen
..." Lees de volledige tekst »

Conclusie

'De Sommenfabriek' is een mooie handig website om leerlingen mee te laten werken. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze site eens uitgebreid te bekijken. Zeker als je in jouw groep gebruik maakt of gebruik wilt maken van de werkvorm 'Flip de Klas'. Het mooie van deze site is dat je alles bij elkaar vindt: uitlegfilmpjes, spelletjes met ‘stap-voor-stap’-uitleg om te oefenen en werkbladen. Het is geweldig dat al dit materiaal gratis gebruikt kan worden en dat je geen account moet aanmaken. Dit soort initiatieven maakt mij blij!

Heb je "De Sommenfabriek' nog nooit bezocht? Dan is het zeker de moeite en de tijd waard om een bezoekje te brengen.

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.