woensdag 20 januari 2016

Freeware: Wat is het en hoe download en installeer je het veilig?

Op de website van het computertijdschrift 'Computer!Totaal' vond ik het zéér nuttig en interessante artikel 'In 16 stappen veilig freeware gebruiken' (13-08-2015). In dit artikel wordt uitgelegd wat freeware is en worden nuttige tips gegeven voor het veilig downloaden en installeren ervan.
"Wanneer je op het internet op gratis software botst, is het verleidelijk die meteen te downloaden. Er is veel degelijke freeware beschikbaar, maar voor je daarmee aan de slag gaat, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Want gratis blijkt jammer genoeg niet altijd een goede koop...(Bron)"

Wat is freeware?

"Freeware is een gangbare benaming voor software waarvan de auteur een licentie heeft verleend tot gebruik en verdere verspreiding in ongewijzigde vorm, zonder daarvoor vergoeding te vragen. Hierdoor is deze software gratis te gebruiken. In tegenstelling tot publicdomainsoftware wordt freeware volledig beschermd door auteursrechten. In tegenstelling tot vrije software is het niet toegestaan de software te verbeteren of aan te passen, verspreiden of verkopen. Bij vrije software mag dit wel en is de broncode beschikbaar als onderdeel van de licentie. Het Engelse woord free betekent in de context van freeware dus gratis en niet vrij(Bron: Wikipedia)"
'Freeware' is ook niet het zelfde als opensourcesoftware.

Inhoudsopgave van het artikel

 • Pagina 1
  Voor het downloaden: Tip 01: Knoppen, In soorten, Tip 02: Gereputeerde sites, Tip 03: 'Wrappers', Tip 04: Wegwerpmail
 • Pagina 2
  Voor het installeren: Tip 05: Viruscheck, Tip 06: Systeemherstelpunt, Tijdens het installeren, Tip 07: Installatiemodi, Tip 08: Vinkjes & Decline
 • Pagina 3
  Na het installeren: Tip 09: Updates (1), Tip 10: Updates (2), Ongewenste software verwijderen, Tip 11: Crapware, Tip 12: Mee-eters
 • Pagina 4
  Tip 13: Verwijderen, Tip 14: Browser plug-ins, Tip 15: Nukkige adware, Tip 16: Malware

Nederlandse websites waar je 'freeware' kunt downloaden

Behalve de in bovenstaand artikel genoemde Engelstalig website 'SnapFiles' (kennelijk dus een betrouwbare 'download'-site), zijn er ook verschillende Nederlandse websites waar je 'freeware' kunt downloaden. Zelf heb ik goede ervaringen met de de website 'GratisSoftware.nl'. 

Andere Nederlandse downloadsites die ik vond, zijn:
Ik heb hier echter zelf nog nooit iets gedownload.

Gebruik jij ook 'freeware'..? Bij welke website download jij de door jouw gebruikte 'freeware'..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.