donderdag 28 januari 2016

Hoe controleer je een werkstuk of scriptie op plagiaat?

In mijn groep 7 - alweer heel lang geleden - moesten de leerlingen ook werkstukjes maken. Eén van de leerlingen had zijn werkstukje -  inclusief de plaatjes - letterlijk van het internet gekopieerd en ingeleverd... Op zich wel begrijpelijk want je kunt complete werkstukjes en spreekbeurten downloaden van het internet. Het is dus echt de kat op het spek binden.
Je moet er dus - ook op de basisschool - rekening mee houden dat leerlingen mogelijk plagiaat kunnen plegen bij het maken van een werkstuk, spreekbeurt of een andere vorm van presenteren (bijvoorbeeld: een boekbespreking).

Wat is plagiaat?

"Plagiaat is het letterlijk overnemen van (delen van) andermans werk zonder fatsoenlijke bronvermelding. Het cruciale element is dat je doet alsof je andermans werk eigenlijk zelf hebt gemaakt of bedacht.
Het is lastig om een algemene regel te geven wanneer iets plagiaat is. Bij het knippen en plakken van een hele tekst of foto is het duidelijk. Maar bij samenvatten of parafraseren van een tekst kan dat een stuk moeilijker liggen. Dat mag op zich wel, maar als het niet duidelijk is dat het een samenvatting van andermans werk is, kan het toch best plagiaat zijn. Ook hier is dus bronvermelding cruciaal.
Van plagiaat kan ook sprake zijn bij het overnemen van een deel van een werk. Een alinea met een mooie uitleg kopiëren zonder bronvermelding is ook al plagiaat." (Bron: Arnoud Engelfriet (2012). 'Plagiaat bij gebruik van andermans werk' - Ius Mentis)

Uitlegfilmpjes over plagiaat

  • 'Plagiaat, wat is het en hoe kan je her voorkomen?'Bijschrift bij het filmpje:
"Hoe voorkom je dat je (per ongeluk) plagiaat pleegt bij het schrijven van een paper of scriptie?"

  • 'Plagiaat'


Bron: YouTube - 'Plagiaat' - openuniversiteit / 02-05-2011

Bijschrift bij het filmpje:
"Lieke van der Bulk vertelt studenten waar ze aan moeten denken bij het schrijven van een academische tekst. Wat is een wetenschappelijke tekst, wat is een overtuigende tekst, welke strategie kun je hanteren bij het schrijven, wanneer pleeg je plagiaat."

Gratis tools om te controleren op plagiaat

Er zijn op het internet allerhande gratis tooltjes te vinden om werkstukken, enz. te controleren op plagiaat. In principe werken al deze tooltjes hetzelfde. Je kopieert een stukje tekst in het tootltje en het tooltje speurt het internet af. Hieronder vind je een aantal van deze tooltjes. 

"We nemen allemaal wel eens een stukje tekst over van één of andere website. Maar dat mag natuurlijk lang niet altijd. Hoe controleer je je tekst op plagiaat?
Controleren of een tekst plagiaat is, wordt vaak toegepast op teksten die je van een ander krijgt, immers, je wilt graag weten of hij / zij niet een stuk tekst van een of andere website heeft gehaald..." Lees het volledige artikel »

"De term plagiaat wordt gebruikt voor het kopiëren van iemands werk zonder daarbij de bron te vermelden. Met een plagiaatscanner is het mogelijk om tekstdocumenten te analyseren en te vergelijken om te controleren of deze gekopieerde teksten bevatten. Op deze pagina geven we een overzicht van gratis anti-plagiaatprogramma's..." Naar de gratis software »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.