vrijdag 29 januari 2016

Leuke en leerzame geschiedenisspelletjes om in de klas of thuis te spelen


In deze blogpost een lijstje van zes websites waar je jouw leerlingen leuke spelletjes kunt laten spelen bij het vak geschiedenis. Uiteraard kunnen de kinderen de spelletjes ook thuis spelen.

#1. Rijksmuseum van Oudheden - Online games


"Train je vingerspieren met de leukste games over archeologie en geschiedenis! De games zijn gemaakt door ons (Rijksmuseum van Oudheden), het British Museum en diverse andere partijen. Je kunt ze op hun websites spelen door op de links te klikken."

#2. Spelletjesplein - Plein 7: Geschiedenis


"Spelletjes voor kinderen zijn er genoeg op het internet, maar wanneer je op zoek bent naar spelletjes met een educatief karakter, dan is dat voor veel mensen toch een heel gezoek. Met Spelletjesplein biedt POLS Netwerk je een overzicht met online spelletjes met meestal een educatief element. Deze spelletjes zijn geen eigendom van Spelletjesplein. We hebben ze slechts voor kinderen verzameld."

#3. Leerspellen.nl - Geschiedenisspelletjes


"Voor alle leerlingen zijn speciaal door een basisschoolleerkracht online kinderspelletjes geselecteerd met een educatief karakter. Voor deze categorie zijn dat geschiedenis spellen voor de basisschool. Het zijn geschiedenisspelletjes om meer te weten te komen over het verleden.Het is heel geschikt voor het basisonderwijs van kleuters tot en met de bovenbouw.Ze maken kennis met het verleden met behulp van een quiz, of spellen over test mijn kennis.Steeds weer op een spelende manier met zeer uiteenlopende onderwerpen.Kortom alle kinderen kunnen beslist iets vinden waarmee ze met veel plezier zich verder kunnen ontwikkelen op geschiedenisgebied. Soms met doorverwijzing naar een educatieve site, als de leerlingen heel nieuwsgierig zijn geworden naar een onderwerp, of om informatie te krijgen voor een werkstuk of spreekbeurt.Deze zijn spellen ook online in de klas te gebruiken, bijvoorbeeld op een digibord."

#4. Spellenvoorschool.nl - Geschiedenis spelletjes


"Geschiedenisspelletjes zijn leuk om te spelen. Vroeger zijn er heel veel dingen gebeurd die niet vergeten mogen worden. Hoeveel weet jij al van geschiedenis?"

#5. Digipuzzle.net - Leerspellen: Geschiedenisspelletjes


Op Digipuzzel.net/leerspellen/geschiedenis vind je een viertal geschiedenisspelletjes. Het spelletje 'Leer de hiërogliefen' bestaat niet meer. Zie update.  Alternatieven elders:
Hieroglyphic Typewriter - QWERTY keyboard write names and secret messages with Egyptian hieroglyphs and then email and print the results. Write your name in hieroglyphics
Update:
De juiste 'link' voor het spelletje 'Leer de hiërogliefen' is:
Met dank aan Marcel van de Wouw. Zie de reactie onder dit bericht.

#6. Cyberkidz - Geschiedenis"Cyberkidz is een educatief platform dat aansluit bij de leerdoelstellingen van het basisonderwijs. Door de educatieve spellen te spelen, oefenen de kinderen in groep 1 tm 8 op een leuke manier de lesstof die op de basisschool onderwezen wordt."
Op de site vier 'multiple choice' spelletjes (jaartallen) m.b.t. vier periodes in de vaderlandse geschiedenis.

De 'geschiedenisspelletjes'-websites die ik heb genoemd onder #1, #2, #3 en #4 vind ik persoonlijk het leukst, omdat hier veel verschillende en gevarieerde geschiedenisspelletjes op staan. De websites, genoemd onder #5 en #6 bevatten ieder slechts 4 geschiedenisspelletjes.

Weet jij nog andere websites met geschiedenisspelletjes..? Geef de 'link(s)' dan a.u.b. door via de reacties op deze blogpost. Alvast hartelijk dank!

2 opmerkingen:

 1. Hierogliefen spel op Digipuzzle.net doet het weerk... linkje stond verkeerd. Bedankt voor de tip
  http://www.digipuzzle.net/minigames/hieroglyphs/hieroglyphs.htm?language=dutch&linkback=../../nl/leerspellen/geschiedenis/index.htm

  Groetjes,
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marcel, hartelijk dank voor je snelle reactie!
   Ik heb de juiste 'link' ook in de blogpost vermeld.

   Verwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.