woensdag 6 januari 2016

Maak gratis en online een professionele nieuwsbrief voor jouw school


Om de veertien dagen ontvang ik de nieuwsbrief van de school waar ik voor mijn pensionering heb gewerkt. Hartstikke leuk, want zo blijf ik een beetje op de hoogte van wat er zich zo afspeelt.

Die nieuwsbrief is gemaakt in 'Microsoft Word' en wordt als bijlage verzonden middels een e-mail. Ik heb dat altijd al een omslachtige manier van werken gevonden. De e-mailadressen van de ouders worden - voor zover ik weet - nog handmatige bijgehouden. Kost m.i. onnodige tijd. Maar goed, wie ben ik...

Er zijn enkele online diensten zijn waar je gratis professionele ogende nieuwsbrieven kunt maken en daarna versturen. Die diensten zijn:

#1. Laposta

Laposta is een Nederlands bedrijf. Aan het gebruik van een gratis account stelt Laposta vier voorwaarden:
 • Tot maximaal 2000 relaties.
  Met een gratis account kun je aan maximaal 2000 relaties nieuwsbrieven versturen.
 • Tot maximaal 12.000 nieuwsbrieven per maand.
  Met een gratis account kun je per maand in totaal maximaal 12.000 nieuwsbrieven versturen.
 • Onderaan elke nieuwsbrief een verwijzing naar La Posta.
  Met een gratis account wordt onderaan elke nieuwsbrief die je met Laposta verstuurt, (op een bescheiden manier) verwezen naar Laposta. Onderaan elke nieuwsbrief wordt het logo vertoond en verschijnt de melding: 'Deze e-mail is verzonden met het nieuwsbriefprogramma Laposta'.
 • Maximaal één gratis account per bedrijf'.
  Per organisatie (bedrijf, instelling) mag maximaal één gratis account worden aangevraagd.
Met een gratis account beschik je verder over dezelfde mogelijkheden (functies) als gebruikers van een betaald account, zoals vrij gebruik van een groot aantal kant-en-klare sjablonen. Alleen krijg je géén telefonische ondersteuning. 
  Meer kun je lezen op de pagina 'Gratis tot 2000 relaties'. Op de pagina 'Documentatie' vind je uitleg over dit programma.

  Aanmelden bij Laposta gebeurt via een formulier waarmee je een gratis account aanvraagt. Na het invullen en versturen van het onderstaande formulier ontvang je van Laposta een e-mail met 'inlog'-gegevens. Je kunt daarna direct aan de slag.

  Nederlandstalige uitlegfilmpjes over Laposta

  In de online 'Workshops' van het computertijdschrift 'Computer Idee' staan een 4-tal uitlegfilmpjes over Laposta:

  >> Website: https://laposta.nl/


  #2. MailChimp

  MailChimp is Engelstalig, Net als bij Laposta kan je met een gratis account tot 2000 abonnementen hebben en niet meer dan 12000 nieuwsbrieven per maand versturen.
  "If you have fewer than 2,000 subscribers, you can send up to 12,000 emails per month absolutely free. No expiring trial, contract, or credit card required."
  UItleg en 'Help' vind je in de 'Knowledge Base' van MailChimp: 'Getting Started with MailChimp'.

  Nederlandstalige uitlegfilmpjes over MailChimp

  In de online 'Workshops' van het computertijdschrift 'Computer Idee' staan een 3-tal uitlegfilmpjes over MailChimp:
  >> Website: http://mailchimp.com/


  #3. TinyLetter

  TinyLetter is het gratis 'zusje' van MailChimp. Uiteraard ook Engelstalig.
  "TinyLetter is a personal newsletter service brought to you by the people behind MailChimp. People use it to send updates, digests, and dispatches to their fans and friends.
  Though they're built on the same infrastructure, TinyLetter is for people who don't need all the business features that come along with MailChimp. Simplicity is at the heart of everything we do at TinyLetter.
  TinyLetter is a completely free service."
  Uitgebreide uitleg- en 'help'-pagina's vind je op de pagina 'Help Articles'.

  >> Website: http://tinyletter.com/


  Conclusie

  Heeft jouw basisscholen minder dan 1200 ouders - en welke basisschool heeft dat - dan kun je met deze 'nieuwsbrief'-diensten een professionele nieuwsbrief via e-mail versturen. Dus zeker de moeite waard om deze diensten eens nader te bekijken.
  En maak je al gebruikt van één van deze drie diensten dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen. Een reactie wordt zeer op prijs gesteld!

  6 opmerkingen:

  1. Je kan met gemak een Google Site aanmaken en op elke pagina een nieuwe nieuwsbrief maken in een jouw gekozen opmaak (2 of 3 kolommen) Gebruik dan het script/webapp Newslettercreator en door je eigen MailMerge. Lees alles op https://sites.google.com/site/scriptsexamples/available-web-apps/newsletter-creator. Zeer de moeite waard en werkt goed. Met groet Rob Petrie, EasyCloudComputing.nl

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Rob,
    Hartelijk dank voor jouw reactie. Een welkome aanvulling! 'Google Sites' ken ik, maar de mogelijkheid die jij in jouw reacie noemt, was mij niet bekend.

    Verwijderen
  2. You get where you pay for! Een GRATIS dienst lijkt leuk, maar vergeet niet dat de tijd die je er in moet steken en het onderhouden van alles ook een vak is, net als leraar. Je zet ook niet iedereen zo maar voor de klas die kan lezen en schrijven. Wat ik ermee wil zeggen is dat de kosten per maand, (gratis) zonder support meestal, niet opwegen tegen de problemen die je kan krijgen zonder support en zonder begeleiding van een professional.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dag Marco,
    Hartelijk dank voor je reactie! Ik heb op jouw naam geklikt en kwam op jullie website. Gezien vanuit jouw professionele achtergrond, begrijp ik je reactie en zul je ongetwijfeld gelijk hebben. Alleen - denk ik - dat in het basisonderwijs vaak het budget ontbreekt...

    Verwijderen
  3. Ik werk inmiddels al een paar jaar met mailchimp voor de nieuwsbrief van zowel de school als voor het personeel van de hele stichting. Dit bevalt prima, een aantekening is dat als ouders zich, per ongeluk, uitschrijven dan kan ik ze niet zelf weer toevoegen met hetzelfde e-mailadres. Dan moet je zorgen om op de website een subscribe formulier te hebben of je moet een ander e-mailadres van de ouders krijgen.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dank voor je reactie en je aanvulling. Handig om te weten!

    Verwijderen

  Plaats hier je reactie.

  Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.