dinsdag 12 januari 2016

Uitzending Radar afgelopen maandag: 'De keerzijde van adblockers'


In het tv-programma Radar werd gisterenavond in het programma-onderdeel 'De keerzijde van adblockers' uitgebreid aandacht besteed aan zgn. adblockers. Adblockers zijn kleine programmaatjes (extensies, add-ons) die je installeert in je browser en die al die ongevraagde reclame tegenhouden die websites - bijvoorbeeld middels irritante 'banners' en 'pop-ups' - over je uitstorten. Ook wordt de kans dat websites jou 'volgen' verkleind en beschermt zo'n adblocker je ook tegen advertenties die mogelijk een virus kunnen verspreiden als je er op klikt.
"Voor wie zich ergert aan reclame op internet is er een oplossing: adblockers. Fijn, dan speelt er geen advertentie af voor je een filmpje kan kijken, en ben je van die pop-ups verlost. Ten minste... Heeft het gebruik van adblockers alleen maar voordelen voor de consument..." Lees het volledige artikel »
Voor wie Radar gisterenavond niet heeft gezien: in dit artikel vind je ook een filmpje van het betreffende programma onderdeel.


De keerzijde van het gebruik van adblockers door de consument...

Gratis internetdiensten hebben vaak een 'verdienmodel' dat gebaseerd is op het plaatsen van reclame. Hier krijgen ze voor betaald. Dankzij de advertenties zijn deze sites 'gratis' of kunnen ze gratis diensten aanbieden. Als de bezoekers van hun site adblockers gebruiken, verdienen zij geen centjes meer, dus zullen zij op den duur hun diensten of content niet meer gratis aanbieden...

Mijn RSS-reader 'Inoreader' is gratis, dank zij de reclame. Als je een adblocker gebruikt krijg je regelmatig deze tekst te zien:


Ook de website 'Tweakers' is gratis. Dus... heb je de reclame te accepteren. Houd je die reclame tegen middels een adblocker, dan krijg je dit te zien als je de website opent:


Het 'verdienmodel' van Tweakers is m.i. transparant. Zie de pagina 'Over Tweakers - Ons verdienmodel'.

In het artikel 'De keerzijde van adblockers' geeft Radar ook 'links' naar verschillende programma's:
Leuk is ook de discussie op het Forum van Radar over dit onderwerp.

Gebruik jij een adblocker..? Indien 'nee': waarom niet..? Een andere vraag is: "Ben jij voor of tegen het gebruik van adblockers..?" Jouw reactie zie ik met belangstelling tegemoet!

2 opmerkingen:

 1. Gebruik Ad-Block Plus. Al jaren. Prima. Scheelt een hoop ergernis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Jack,
   Dank voor je reactie!
   Adblock Plus gebruik ik ook.

   Verwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.