woensdag 10 februari 2016

Hoe volg je jouw favoriete 'Yurls'-pagina’s via RSS..?

De gratis webdienst 'Yurls' is – met name binnen het basisonderwijs – ontzettend populair. Inmiddels zijn er al ontzettend veel leerkrachten die een eigen gratis 'Yurls'-pagina hebben gemaakt en er komen dagelijks nieuwe pagina’s bij. En terecht, want een 'Yurls'-pagina gebruiken om al je favoriete 'links', filmpjes e.d. geordend te bewaren voor gebruik in je klas is, ontzettend handig. Een handige mogelijkheid van Yurls is o.m, om 'links; , filmpjes, e.d. die andere 'Yurls'-bezitters op hun eigen 'Yurls'-pagina hebben verzameld met één-druk-op-de-knop naar jouw eigen 'Yurls' te kopiëren! Het is ondoenlijk om iedere dag de 'Yurls' van collega's te bezoeken om te kijken of er iets nieuws is geplaatst... Kijk.., Hier komt nu het handige en door mij zo geprezen 'RSS' om de hoek kijken!

Iedere Yurls heeft een RSS-feed

Iedere 'Yurls'-pagina heeft een RSS-feed. Die feed staat rechts op de grijze balk die onderaan op iedere 'Yurls'-pagina is te vinden.Je kunt die RSS-feed (een URL) kopiëren door met de rechtermuisknop op  te klikken en in het dan verschijnende venstertje iets te kiezen als 'adres kopiëren'. Wat er precies in dat schermpje staat, is afhankelijk van de browser die je gebruikt. In 'Google Chrome' staat bijvoorbeeld: 'Linkadres kopiëren'.

De RSS-feed hieronder heb ik op de hierboven beschreven wijze gekopieerd van één van mijn Yurls-pagina's.

  • http://www.yurls.net/nl/rss/webwandeling

Op precies dezelfde manier verzamel je de RSS-feeds van al jouw favoriete Yurls-pagina’s. Plak die tijdelijk op een 'kladblok'-pagina. Het programmaatje 'Kladblok' staat in Windows 7 onder 'Start > Bureau-accessoires'. In Windows 10 vind je 'Kladblok' in het menu: 'Alle apps > Accessoires'. Sla deze 'Kladblok'-pagina op. En wat ga je dan doen..??

Wat doe je met de door jou verzamelde RSS-feeds van 'Yurls'-pagina's?

Er zijn 2 mogelijkheden:
  • Installeer een gratis 'FeedReader' op je pc/tablet
    Je installeert een gratis 'FeedReader' op de pc/tablet, bijvoorbeeld 'Inoreader' (ik gebruik zelf de Nederlandse versie) of 'Feedly' (ken ik niet) en je plakt daarin de RSS-feeds van jouw favoriete 'Yurls'-pagina's. Dagelijk kun je in één oogopslag zien of er iets nieuws is bijgekomen en/of veranderd op jouw favoriete Yurls-pagina’s.
  • Maak een RSS-pagina op jouw eigen Yurls (als je die hebt...)
    Als je bent ingelogd op jouw eigen Yurls, dan maak je een nieuwe sub-pagina aan een noemt die bijvoorbeeld 'RSS-feeds favoriete Yurls'. Ga naar die pagina en kies dan in het 'beheer'-menu de optie 'Nieuwe Box'. Kies daar het plaatje 'RSS-feed' en maak een RSS-box aan. Geef deze box een naam en plak er een RSS-feed in. Klik op 'Bevestig >' en de RSS-box staat op jouw pagina. Herhaal deze handelingen met de andere RSS-feeds die je in je op jouw eerder gemaakte 'Kladblok' hebt geplakt. Op jouw RSS-pagina kun je nu in één oogopslag zien wat er nieuw is op jouw favoriete Yurls-pagina’s. Je ziet in de RSS-box welke nieuwe boxen én welke nieuwe links er zijn geplaatst.


En omdat een filmpje meer zegt dan een plaatje...Bron RSS-feed: Yurls 'meester Henk - Oefen maar lekker'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.