vrijdag 5 februari 2016

Kennisnet/SLO presenteren nieuw model 'vaardigheden van de 21e eeuw'


Op 1 februari publiceerde Kennisnet het artikel: 'Nieuw model 21e eeuwse vaardigheden' waarin Kennisnet en het SLO een nieuw model van '21e eeuwse vaardigheden' presenteren (zie afbeelding 1):

Afbeelding 1: Nieuw model '21e eeuwse vaardigheden'
"SLO en Kennisnet presenteren een nieuw, meer gedetailleerd model van 21e eeuwse vaardigheden [zie afbeelding 1]. Dit model omschrijft 11 vaardigheden die leerlingen in hun latere leven nodig hebben. En die ze zich nu in het onderwijs eigen moeten gaan maken. De eerste concrete lesmaterialen bij dit model komen dit voorjaar beschikbaar..." Lees het volledige artikel »

Op de homepage van de website van het 'SLO - Curriculum van de toekomst', onder het kopje '21e eeuwse vaardigheden' vind je dit model (afbeelding 1) ook, maar dan interactief:
"In onderstaand figuur (zie afbeelding 1 hierboven) worden de 21e eeuwse vaardigheden gepresenteerd. Ze kunnen zowel los als in samenhang gezien worden, maar altijd in combinatie met vakspecifieke kennis en vaardigheden. Klik op de verschillende vaardigheden voor een beschrijving en een voorbeeldmatig leerplankader, of op het middelpunt voor meer achtergrondinformatie."
Dus klikte ik op de pizzapunt 'ICT-basisvaardigheden'. ik kwam terecht op de pagina 'ICT basisvaardigheden'. Hier vond ik een omschrijving van 'ICT-(basis)vaardigheden' én een uitleg waarom 'ICT-(basis)vaardigheden' in het belang zijn voor het onderwijs. Verder vond ik op deze pagina een twee verwijzingen (Zie ook):
  • Voorbeeldmatig leerplankader (Was al uitgewerkt).
  • Voorbeeldmaterialen. Hier de mededeling:
    "SLO ontwikkelt samen met leraren basis- en voortgezet onderwijs voorbeeldmaterialen voor ICT-basisvaardigheden. Deze zullen begin 2016 via deze website beschikbaar worden gemaakt."
Je moet het 'model' maar eens rustig bekijken...

Zoek de verschillen tussen het oude en het nieuwe model...

Overigens: Kennisnet heeft de afbeeldingen van het oude model van de '21e eeuwse vaardigheden' (zie afbeelding 2) van haar site verwijderd. Gelukkig had ik in mijn 'afbeeldingenarchief' nog een exemplaar staan.

Afbeelding 2: Oud model '21e eeuwse vaardigheden'

Quickscan '21e eeuwse vaardigheden'

Op de website 'SLO - Curriculum van de toekomst' vind je op de pagina 'Quickscan' twee instrumenten (quickscans) om schoolleiders en leraren te helpen een antwoord te vinden op twee vragen:
  • Voor de schoolleider: "Heeft u al een schoolbrede visie over hoe de 21e eeuwse vaardigheden ingebed zijn in het curriculum van de school?"
  • Voor de leerkracht: "Weet U welke 21e eeuwse vaardigheden in uw klas aandacht krijgen?"
De quickscan is een reflectie-instrument en geen to-do-lijst. De instrumenten zijn bedoeld om een beeld te geven van de mate waarin aandacht wordt besteed aan '21e eeuwse vaardigheden'. Lees meer »

Artikelen over dit onderwerp

"Ze hadden het in december al aangekondigd en gisteren was hij er, het bijgewerkte model van “21e eeuwse vaardigheden” opgesteld door SLO in opdracht van Kennisnet. Ze omschrijven het zelf als “11 vaardigheden die leerlingen in hun latere leven nodig hebben. En die ze zich nu in het onderwijs eigen moeten gaan maken...” Lees het volledige artikel »
"Kennisnet en SLO presenteerden deze week het vernieuwde model voor 21e eeuwse vaardigheden. Het betreft een aangepaste versie waarin 'digitale geletterdheid' ter verduidelijking is opgedeeld in vier deelvaardigheden. Het model bestaat in totaal uit elf generieke vaardigheden die nodig zijn om te functioneren in en bij te dragen aan de toekomstige samenleving..." Lees het volledige artikel »

Gerelateerd artikel 

Mijn blogpost van 26-01-2016:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.