donderdag 11 februari 2016

Laat leerlingen eens een opstel schrijven met behulp van een hamburger


'(Ham)Burger Diagram' is een leuk online gratis tooltje dat ik tegenkwam op de website 'ClassTools.net'. Met een 'Hamburger'-diagram (schema) kunnen leerlingen een gestructureerde en logische indeling maken voor een opstel /verhaal.
"A burger diagram is a simple essay planning tool. Students make basic notes covering their introduction, three main sections, and a conclusion.
It is a useful way of ensuring that students think about structuring their essays in a logical format."

Hoe werkt 'Burger Diagram'?

 1. Eerst wordt de titel van het opstel/verhaal ingevuld.
 2. Inleiding (Waar gaat het opstel over?)
 3. Hoofdstuk 1 (Wat komt er in hoofdstuk 1 te staan?)
 4. Hoofdstuk 2 (Wat komt er in hoofdstuk 2 te staan?)
 5. Hoofdstuk 3 (Wat komt er in hoofdstuk 3 te staan?)
 6. Slot / Comclusie
Bij ieder onderdeel kunnen meerdere regels worden gebruikt. Gewoon aan het eind van een regel de toets 'enter' indrukken. Bij veel regels gaat de tekst 'scrollen'. Dat is geen probleem, want bij het teruglezen van de tekst, kun je gewoon scrollen met je muis.

De 'knoppen' onder de 'hamburger'

Rechts onder de 'hamburger' staan 6 'knoppen:


Van links naar rechts:
 • De paarse knop: Hiermee kun je inloggen als je een 'premium'-abonnement hebt. Dat kost geld, dus niet van toepassing.
 • De diskette: Met deze knop sla je jouw 'Burger Diagram' op als webpagina op je eigen computer.
 • Het tandwieltje: Als je hier op klikt krijg je de URL van jouw 'Burger Diagram' te zien en de code om deze in te sluiten (te embedden) op een website of klassenblog.

 • De 'schermpjes': Hiermee kun je jouw 'Burger Diagram' in volledig scherm bekijken. Werkt niet in de gratis versie.
 • Printer: Hiermee kun je jouw 'Burger Diagram' printen. Werkt niet in de gratis versie.
 • Het vraagteken: als je hier op klikt kom je op de pagina ''Burger' Gallery'. Op deze pagina vind je allerlei voorbeelden van door anderen gemaakte 'Burger Diagrammen' en een aanatal suggesties voor het gebruik van 'Burger Diagram'.

De beperkingen van 'gratis'

 • Drie van de zes 'knopjes' werken alleen als je een betaald 'premium'-abonnement neemt op Classtool.net.
 • Opvallende, nogal opdringerige reclame naast en onder 'Burger Diagram'.

Wat kun je doen om deze beperkingen 'op te lossen'..?

 • Een schermafdruk maken van het ingevulde 'Burger Diagram' heeft weinig zin, want als je meerdere regels gebruikt, kun je niet scrollen, dus kun je de 'verborgen' regels niet zichtbaar maken.
 • Je kunt de het gemaakte diagram downloaden naar jouw computer en 'terugkijken' als webpagina.
 • De URL van het door jouw gemaakte 'Burger Diagram' noteren. Met die URL kun je online bij jouw 'hamburger' komen. Die URL vind je als je op het 'tandwiel'-knopje klikt. Je zou de URL's van de 'hamburgers' die jouw leerlingen hebben gemaakt in een tabel in een 'Word-document' kunnen (laten) zetten, bijvoorbeeld: naam leerling - URL van zijn/haar 'hamburger'.
 • De hinderlijke en opdringerige reclame kun je 'verwijderen' door een adblocker te gebruiken, bijvoorbeeld 'Adblock Plus'.
 • Als je een website of klassenblog voor jouw groep hebt, zou ook nog kunnen overwegen de tool te embedden op deze website/klassenblog.
 • En.., heb je een Yurls dan zou je kunnen overwegen de 'links' naar de 'hamburgers' van jouw leerlingen op een 'Yurls'-pagina te plaatsen. Voor iedere leerling is er dan een aparte 'box'.
 • Overigens: met een 'link' per leerlingen heb je genoeg, want je kunt een gemaakte 'Burger Diagram' leegmaken en weer opnieuw gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat daarom uit naar een 'Yurls'-pagina. Gebruik dan alleen de voornamen van de leerlingen of beter nog: laat iedere leerling een 'alias' verzinnen en zet die 'alias' op de 'Yurls'-pagina.

Wat kun je er nog meer mee? (Bron)


Sample Lesson Plan using the Burger Diagram
"This is really a very straightforward template, which would be ideal as a homework / extension activity prior to a written essay test in examination conditions. Students could be asked to produce and print off a burger diagram for the key question under consideration, which they could then use for reference purposes during the test."
Other Ideas for the Burger Diagram
"Each student could save their completed template to the school network so that they can be compared and contrasted. Which burgers are the most similar? Which one is the most original? Which one appears to have broken the topic down most appropriately?"
 • Je zou 'Burger Diagram' ook kunnen gebruiken als leerlingen of groepjes leerlingen een probleem of iets dergelijk moeten oplossen. Ze kunnen dan de stappen die zij bedacht hebben om het probleem op te lossen in de 'hamburger' kunnen zetten. 
 • Wellicht ook handig om een schema te maken voor een spreekbeurt of werkstuk...

Conclusie

Ondanks de beperkingen van 'gratis' vind ik het geen onaardige tool. Zeker als je een Yurls hebt voor jouw groep. Je hoeft dan maar éénmalig voor iedere leerling een 'box' aan te maken met daarin de URL naar zijn/haar 'Burger Diagram'.


Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.