donderdag 18 februari 2016

Photos for Class: 'zoekmachine' voor foto's met een Creative Commons Licentie


Dat je zomaar geen foto's van het internet mag downloaden of kopiëren om opnieuw te publiceren op je website, klassenblog of Yurls mag inmiddels wel bekend worden verondersteld. Op foto's (afbeeldingen) rust auteursrecht. Uitzonderingen zijn:

 • Foto's / plaatjes die geplaatst zijn in het zgn. 'publieke domein'. Een hele mooie website (én in het Nederlands) met 'publieke domein'-plaatjes en -foto's (én in het Nederlands) is bijvoorbeeld Pixabay.com. Ik maak hier veel gebruik van voor mijn blog. Je mag de plaatjes / foto's die je hier hebt gevonden ook bewerken. Je hoeft bij de foto's /plaatjes géén bronvermelding op te geven.
 • Foto's / plaatjes die gepubliceerd zijn onder een 'Creative Commons Licentie'. Bij deze foto's / plaatjes moet je de bron vermelden. Wat je precies moet vermelden hangt af van de 'licentie'. 

Er bestaan gelukkig een 'zoekmachine' op het web die al het (lastige) werk van bronvermelding uit handen neemt: 'Photos For Class'.


'Photos For Class' is een „zoekmachine” die foto’s zoekt met een Creative Commons Licentie

'Photos For Class' is een 'zoekmachine' die foto’s zoekt met een 'Creative Commons Licentie' op de fotosite Flickr. Het bijzondere aan 'Photos For Class' is, dat deze 'fotozoektool' automatisch een soort van 'watermerk' in de vorm van een zwarte balk onder de foto’s plaatst. In deze balk staan achtereenvolgens de naam van de maker van de foto, de naam van de foto, een 'link' naar de originele foto op Flickr en wat de 'Creative Commons Licentie' is bij de betreffende foto met een 'link' naar de beschrijving van de licentie.
"Teachers have told us they need a place to access safe images that are available to be used in the classroom and for educational purposes. Plus, they want accurate image citations. We’ve heard you and created "Photos For Class" to meet your needs for images!
 • Age Appropriate Images - All images are appropriate for the school setting, thanks to Flicker SafeSearch and our proprietary filters - Read More
 • Automatic Citation - Downloaded images automatically cite the author and the image license terms - Read More
 • Creative Commons - All photos shown are, to the best of our (and Flickr's) knowledge, licensed by Creative Commons for public use"

Voorbeeld:

Klik op de foto om deze te vergroten om de tekst in de zwarte balk te lezen.


Conclusie

 • Handig tool, want je hebt dan meteen de benodigde beschrijving bij de betreffende foto, dus je zit altijd goed.
 • Jammer is – als je de foto verkleind – dat je de tekst onder de foto niet/nauwelijks kunt lezen.
 • De tool beperkt zich tot  'Creative Commons'-foto’s op Flickr. Jammer, want er zijn nog veel meer websites waar je foto’s met een 'Creative Commons Licentie' kunt vinden.
 • De tool is m.n. bedoeld voor scholen en werkt ook voor leerlingen erg eenvoudig. Je kunt ook zoektermen invoeren in het Nederlands, maar meer een resultaat geeft een zoekterm in het Engels.
 • Weet je het woord niet in het Engels, typ het Nederlandse woord dan in bij Google Vertalen (Google Translate) of maak gebruik van de site GoogleVertaal.nl.
 • Handig is om 'Photos for Class' in de bladwijzerbalk van de browser te zetten. Je hebt de site dan altijd bij de hand.

Gerelateerde artikelen

Free Technology for Teachers:

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.