maandag 29 februari 2016

Quick Rubric: gratis webapp om rubrics te maken en enkele losse opmerkingen


Met de webapp 'Quick Rubric' kun je snel een 'rubric' maken. "'Rubrics' zijn beoordelingsformulieren waarin de vaardigheden van een leerling worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Voor elke criterium zijn een aantal niveaus gedefinieerd, variërend van goed tot onvoldoende. Per niveau is exact beschreven in welke mate aan het criterium voldaan is. (Bron)"

Je kunt de met 'Quick Rubric' gemaakte 'rubrics' online opslaan en ook afdrukken. 'Quick Rubric' is gratis. Wel dien je een account aan te maken. Lees - voordat je een gratis account aanmaakt - wel eerst even de 'Terms of Use', of - zoals de makers van deze dienst het zo mooi noemen - de 'Quick Rubric Terms of Service'. Want hangt er toch een 'prijskaartje' aan deze gratis tool...?

Ga je met deze 'Terms of Service' accoord, dan moet je - voor je begint - eerst even de volgende pagina's lezen:
Ben je voldoende geïnformeerd, klik dan op de oranje knop  Create a Rubric . Je komt dan op de pagina waar je jouw rubric(s) kunt maken:
Wat is een 'rubric'

Een 'rubric'is een beoordelingsformulier in de vorm van een tabel. De SLO geeft de volgende omschrijving:
"Rubrics zijn geschikt om een product en / of (deel)vaardigheden te beoordelen op kwaliteit en om de manier van werken te beoordelen om tot een product te komen.
Een rubric is een analytische beoordelingsschaal en zegt meer dan slechts een enkel cijfer zegt. Het maakt aan leerlingen duidelijk wat goed ging en wat minder goed ging waardoor leerlingen zichzelf nieuwe leerdoelen kunnen stellen." (Bron)
De SLO heeft ook kant-en-klare 'rubrics' ontwikkeld voor de volgende vaardigheden:
 • communiceren,
 • informatie verwerven en verwerken,
 • presenteren,
 • samenwerken,
 • plannen en organiseren.
Je kunt deze 'rubics' downloaden op de pagina 'Rubrics'. De 'rubrics'zijn gemaakt in 'Word', dus je kunt ze desgewenst aanpassen. Ze zijn gemaakt voor het VO, maar met eventuele aanpassingen ook te gebruiken in het basisonderwijs.


Enkele losse opmerkingen m.b.t. 'rubrics'


#1. WitBlauw - Basisonderwijs en ICT: 'Rubrics, een uitleg en vier tools'

In 2013 schreef Remko Boers (Twitter: @WitBlauwRB) op zijn edublog 'WitBlauw - Basisonderwijs en ICT' de nog steeds actuele blogpost 'Rubrics, een uitleg en vier tools'. In deze blogpost noemt hij vier webapps waarmee je ook 'rubrics' kunt maken. Ik noem er drie:
 • ForAllRubrics (gratis voor leerkachten).
 • RubiStar (a free tool to help teachers create quality rubrics).
 • iRubric (gratis account aanmaken).

#2. Hoe maak je een online evaluatie-/feedbackformulier in de vorm van een 'rubric' met 'Google Formulieren'?

Gevonden op het Engelstalige edublog 'Educational Technology and Mobile Learning' de blogpost 'This is How to Create Rubrics Using Google Form'. Deze blogpost is geschreven in 2013. Intussen is 'Google Formulieren' vernieuwd. De hieronder getoonde videotutorial is dus 'verouderd', maar het gaat om het principe. Ben je bekend met de nieuwe 'Google Formulieren' dan moet het zeker lukken.

Filmpje: 'Google Forms Rubric'


#3. Wat kun je met 'rubrics' in de klas? 

'Rubrics' zijn handig om in jouw klas te gebruiken bij het beoordelen van bijvoorbeeld:
 • opstellen (creatief taalgebruik),
 • spreekbeurten,
 • werkstukjes.
 • boekbesprekingen,
 • presentaties,
 • samenwerken (groepswerk),
 • groepsprocessen,
 • lessen gegeven door een stagiair/stagiaire.
 • enz.
Als je de ingevulde 'rubrics' bewaart in een map, kun je deze altijd te voorschijn halen, als ouders 'verhaal' komen halen over het feit dat hun zoon/dochter een onvoldoende beoordeling heeft voor zijn/haar spreekbeurt of werkstuk. Je bent dan goed 'gedocumenteerd'.

#4. Een sjabloon maken van een 'rubric' in Word of Excel

Je kunt uiteraard ook zelf een 'rubric' maken in Word of Excel en de lege 'rubric' opslaan als sjabloon. In Word zul je een tabel moeten maken. Excel heeft het voordeel dat het al een 'tabel' is. Let er wel op dat het 'Excel'-document op een A4-tje past.

Maak jij in jouw groep gebruik van 'rubrics'..? Zo ja: waar gebruik je ze voor en wat zijn jouw ervaringen met 'rubrics'?

1 opmerking:

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.