woensdag 3 februari 2016

Rekentube: uitleginstructies / uitlegfilmpjes voor rekenen en wiskunde


Via LinkedIn werd ik door Nicole Kil attent gemaakt - waarvoor dank! - op de website 'Rekentube'.

'Rekentube' is een website met uitleginstructies en uitlegfilmpjes voor rekenen en wiskunde. De instructies zijn voor leerlingen die de 2F of 3F rekentoets moeten maken en voor leerlingen die wiskunde doen op vmbo niveau. Heel veel uitlegfilmpjes zijn m.i. ook heel geschikt voor de basisschool.

'Rekentube' is gemaakt door Henk Vegter, vakleerkracht 'rekenen en wiskunde' bij het voorgezet speciaal onderwijs en rekenspecialist van de Eduvier onderwijsgroep. Henk Vegter probeert het rekenen zowel binnen als buiten het speciaal onderwijs op een hoger niveau te brengen.
Tijdens zijn master sen opleiding van 2013 tot 2015 heeft hij onderzoek gedaan naar de automatisering van tafels bij leerlingen van 12 tot 14 jaar. Ter ondersteuning van dit onderzoek heeft hij gebruik gemaakt van instructiefilmpjes die hij via YouTube als huiswerk meegeeft.
"Met de komst van de rekentoets en de versnelde digitalisering van de wereld van het onderwijs, merk ik dat video-ondersteuning voor zowel leerkrachten als leerlingen verhelderend kan werken", aldus Henk Vechter.
Door de combinatie van rekenen en YouTube is eind 2015 'Rekentube' ontstaan. (Bron)


Filmpje: Uitleg over de site en de opzet van 'RekenTube'De video's op het 'video'-kanaal van RekenTube zijn verwerkt in de website www.rekentube.nl.


Het 'YouTube'-kanaal van RekentubeHet 'YouTube'-kanaal van 'Rekentube' is voor leerkrachten op de basisschool zeker interessant om te bekijken. Ik zag hier o.m. instructie-/uitlegfilmpjes voorbij komen over klokkijken (analoog en digitaal), vierkant, rechthoek, driehoek, cirkel, oppervlakte kubus - balk, breuken, windrichtingen, getallen, schaal, afronden, tafels en procenten.

Conclusie

  • Doelgroep van deze website met uitleg- en instructiefilmpjes is dus niet het basisonderwijs. Maar ik denk, dat je op deze site én op het 'YouTube'-kanaal zeker filmpjes zult vinden die geschikt zijn voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.
  • Het onderdeel 'Tafels' is voor iedereen die de tafels van vermenigvuldiging van 1 tot en met 10 nog niet beheerst of wil oefenen en is m.i. ook bruikbaar voor het basisonderwijs.
  • Ook is er een pagina met tips voor leerkrachten met o.m. filmpjes over dyscalculie, gebruik tafelkaart en een uitlegfilmpje over hoe je de webtool 'kahoot' in de rekenles kunt gebruiken.
Kortom: zowel de website 'Rekentube' als het 'YouTube'-kanaal zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Ongetwijfeld vind je er filmpjes die je in jouw groep kunt gebruiken.

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.