vrijdag 4 maart 2016

2 Websites om te zoeken naar gratis foto's met een Creative Commons Licentie

Het zal je bekend zijn dat je niet zo maar foto's en plaatjes mag kopiëren of downloaden van het internet en daarna hergebruiken door deze bijvoorbeeld op je website, blog of Yurls te plakken. Op de foto's en plaatjes rust auteursrecht. Alleen foto's en plaatjes uit het 'publieke domein' en foto's en plaatjes met een 'Creative Commons Licentie' mag je gebruiken, Bij foto's en plaatjes met een 'Creative Commons Licentie' moet je een bron vermelden (attributie). Hoe het werkt, wordt (in het Engels) uitgelegd in het volgende filmpje:

Bron: YouTube - 'Creative Commons licences explained' | plccanz's channel - 04-07-2011


#1. CC Search'CC Search', een website met twaalf zoekmachines waarmee je materiaal (foto's, muziek, video's, e.d.) kunt zoeken met een ‘Creative Commens Licentie‘.

Het volgende geldt ook voor #2: 'Gratisfotodownloaden.be'
"Let op: search.creativecommons.org is geen zoekmachine, maar biedt gemakkelijk toegang tot zoekdiensten van andere onafhankelijke organisaties. CC heeft geen controle over de resultaten die worden weergegeven. Ga er niet van uit dat de weergegeven resultaten vrijgegeven zijn onder CC-licenties. Controleer altijd of het werk daadwerkelijk onder een CC-licentie valt door naar de bron van het materiaal te kijken. Omdat er geen registratie bestaat van CC-licenties, heeft CC geen manier om te bepalen wat wel en niet vrijgegeven is onder de voorwaarden van een CC-licentie. Neem bij twijfel altijd contact op met de auteursrechthebbende, of probeer contact op te nemen met de site waar je het materiaal gevonden hebt."

Op welke websites zoekt ‘CC Search’?

Met 'CC Search' kun je zoeken naar vrij te gebruiken afbeeldingen en ander materiaal op Europeana (media), Flickr (afbeeldingen), Fotopedia (afbeeldingen), Google (web), Google Images (afbeeldingen), Jamendo (muziek), Open Clip Art Library (afbeeldingen),  Wikimedia Commons (media), YouTube (video), Pixabay (afbeeldingen), ccMixter (muziek) en SoundCloud (geluiden). De 'link' op naar SpinXpress is 'dood'. Deze website bestaat niet meer.

Conclusie

‘CC Search’ is een handige zoekmachine om gratis rechtenvrije afbeeldingen te zoeken. Het is handig om deze site toe te voegen aan de browsers van de computers in je klas. Zeg tegen de leerlingen dat ze deze 'zoekmachine' moeten gebruiken bij het zoeken naar plaatjes. Tevens is het 'in dienst stellen' van deze 'zoekmachine' een mooie aanleiding om de leerlingen duidelijk te maken dat je niet zomaar allerlei plaatjes van het internet mag kopiëren i.v.m. het auteursrecht dat op afbeeldingen rust.#2. Gratisfotodownloaden.be'Gratisfotodownloaden.be' werkt eigenlijk hetzelfde als 'CC Search' en wat voor 'CC Search' geldt, geldt ook voor 'Gratisfotodownloaden.be': altijd controleren of de 'Creative Commons Licentie' klopt.
Zoeken op 'Fotopedia' gaat niet meer. Ook die site bestaat niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.