woensdag 30 maart 2016

4 Tooltjes om 'YouTube'-filmpjes te laten bekijken zonder afleiding

Stel je hebt een geschikt filmpje bij een les gevonden dat jouw leerlingen zelfstandig en bijvoorbeeld in tweetallen mogen (moeten) bekijken. Je wilt echter voorkomen dat jouw leerlingen ook de 'rommel' zien die rond een filmpje op YouTube staat en dus voor allerlei onnodige afleiding en ongewenst geklik kan zorgen. Wist je dat er op het internet allerlei online tooltjes staan om 'YouTube'-filmpjes te bekijken zonder al die 'rotzooi'? In deze blogpost vier tooltjes waarmee filmpjes bekeken kunnen worden zonder afleiding.
Ook wordt in deze blogpost een antwoord gegeven op de vraag: waar laat je al die  'links' naar de 'opgeschoonde' filmpjes..?

#1. SaveShare.tvSafeShare.TV verwijdert alle overbodige rommel die de aandacht van je leerlingen zou kunnen afleiden als ze naar een filmpje kijken op YouTube. Het werkt heel simpel én snel! Je hoeft geen account aan te maken of in te loggen. Je kunt de tool zo gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is de URL (link) van het filmpje op YouTube. Die URL vind je in de adresbalk van jouw browser. Plak de URL dan in het veld 'Paste a YouTube or Vimeo link' en klik dan op de knop   Generate Safe Link  .
Er is ook een mogelijkheid om een fragment uit de video te laten zien. Verder wijst het zich vanzelf. Kopieer de 'link' naar de 'schone' video uit de adresbalk van jouw browser om het 'schoongemaakte filmpje met anderen te delen. Zie hier een voorbeeld: http://safeshare.tv/v/PSZ7UGds838 

#2. ViewPure
 • Ga naar ViewPure. Je hoeft niet in te loggen of een account aan te maken.
 • Open in een nieuw tabblad YouTube. En zoek het gewenste filmpje op.
 • Kopieer de URL van het ‘Youtube’-filmpje en plak die in ViewPure.
 • Klik vervolgens op de donkerblauwe knop   Purify  .
 • Et voilà…: je ziet het opgeschoonde filmpje zonder allerlei rommel.
 • Je kunt ook de knop   Purify    naar de bladwijzerbalk van je browser te slepen. Als je die bookmarklet naar de bladwijzerbalk hebt gesleept, hoef je niet meer naar de website ViewPure te gaan, maar kun je  in YouTube – als je een filmpje hebt gevonden – op de bookmarklet in de bladwijzerbalk klikken en wordt het filmpje automatisch opgeschoond en getoond op ViewPure. Handig!!
 • Een uitgebreide FAQ (veelgestelde vragen) is aanwezig.
 • Voorbeeld van een opgeschoond filmpje: http://viewpure.com/PSZ7UGds838.

#3. WatchkinWat is Watchkin?

"Watchkin is a site devoted to letting people have more control over their youtube viewing experience. We do the following things:
Clean up the video page so you only have to see the video, and not all the surrounding text and images, comments and ads.
Get rid of all the thumbnail images on the search results by default, thus avoiding inappropriate or potentially offensive content.
Offer Watchkin Smart Mode filtering, which allows for safer viewing of videos for families, and lets users have input to fine tune the filtering.
How does it work?
When someone shares a youtube video with you, just copy and paste the url into the search box above and you’ll be taken to a clean page to watch your video without all the distractions of a normal youtube page -- no videos on the side of the page or at the end of the video.
"
Met behulp van de 'Watchkin URL' kun je een filmpje delen met anderen (bijvoorbeeld via e-mail of op jouw Yurls) en op je sociale netwerken. Deze 'link' vind je onder het filmpje als je op 'More info' klikt. Zie afbeelding hieronder.

Ook is er een 'bookmarklet' die je naar de bladwijzerbalk van je browser kunt slepen.

Een voorbeeld van een filmpje opgeschoond met Watchkin vind je op https://watchkin.com/825e5beaae

#4. quietubeIn onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe dit online tooltje werkt:


Een voorbeeld van een filmpje opgeschoond met 'quiet tube': http://quietube7.com/v.php/http://www.youtube.com/watch?v=PSZ7UGds838

Waar bewaar je de 'links' naar al die opgeschoonde filmpjes?

Maar waar bewaar je de 'links' naar al die opgeschoonde 'YouTube'-filmpjes..? Er zijn twee oplossingen:

Oplossing 1: op YurlsMaar het mooie van Yurls is dat je die vier bovengenoemde tooltjes hier niet nodig hebt. Yurls heeft zelf de mogelijkheid om 'YouTube'-filmpjes te 'embedden' (in te sluiten} en die te vertonen zonder al die rotsooi er omheen. En niet alleen filmpjes van YouTube, maar ook van Dailymotion, Schooltv, Vimeo en nog meer. Handig dus! Heb je een Yurls, dan ben je overal vanaf! Het is niet voor niks dat ik regelmatig roep dat Yurls een onimisbare tool is voor het onderwijs en... helemaal gratis!


Oplossing 2: op een gratis 'Symbaloo'-startpaginaOp een 'Symbaloo'-pagina kun jd de 'links' plaatsen naar de - met de vier genoemde tooltjes - opgeschoonde filmpjes.

Tot slot...

Maar er zijn nog meer trucs om 'YouYube'-filmpjes zonder allerlei rommel er omheen door je leerlingen te laten bekijken. In een volgende blogpost zal ik je deze trucs uitleggen. Kortom: Wordt vervolgd!

4 opmerkingen:

 1. Maar soms is gewoon een link handig. Bijvoorbeeld in mijn webpaden. Welke tool vind jij het handigst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle vier de tools doen ongeveer hetzelfde.
   Het denk ik een kwestie van persoonlijke smaak.

   Verwijderen
 2. Beste André,

  Kun je mij ook helpen om de YouTube-video's onmiddellijk op volledig scherm te openen met jouw vier tools zodat leerlingen zeker geen rommel te zien krijgen?

  Meester Luc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie!
   Ja, dat kan, maar niet met de hierboven genoemde tools. Binnenkort verschijnt er een blogpost waarin ik uitleg hoe dat gaat.

   Verwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.