dinsdag 29 maart 2016

Computer gegijzeld! Wat doe jij: betalen... of niet..?

Zeg niet "Dat overkomt mij niet..." Het kan ook jou zomaar - ineens - overkomen..! Je bent aan het surfen op het web; klikt per ongeluk op een reclame, pop-up of  'link' en er verschijnt - tot je grote schrik en ontsteltenis - een mededeling op je scherm dat je computer (of tablet) is gegijzeld en dat je een geld moet betalen. Doe je dat niet, dan kom je niet/nooit meer bij je programma's en bestanden of worden je bestanden vernietigd. Je bent het slachtoffer van 'ransomware'...

Op de website van de politie staat onder 'Thema's' de pagina 'Ransomware' een 'definitie' van 'ransomware...

Wat is ransomware?

"‘Ransomware’ betekent letterlijk: gijzelingssoftware. Hiermee blokkeren criminelen uw computer of de bestanden op uw computer. De digitale afpersers doen zich bijvoorbeeld voor als de politie, Buma/Stemra, Microsoft of Europol. U zou zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en daarom een boete moeten betalen. Niets is minder waar: het bericht is afkomstig van criminelen en betalen heeft vaak geen zin. De politie adviseert u tegen ransomware te wapenen door antivirusprogramma’s te gebruiken, updates te installeren en back-ups te maken van de gegevens op uw computer...Lees het volledige artikel »
In dit artikel wordt onderscheid gemaakt in 3 varianten 'ransomware':
 • Ransomware is een virus waarmee de computer van een slachtoffer ontoegankelijk wordt gemaakt.
 • Cryptoware is een variant van ransomware die niet de computer zelf, maar de bestanden op de computer gijzelt.
 • Scareware is een vorm van ransomware die zich enkel voordoet als ransomware of cryptoware.
Op de website www.politie.nl > Thema's > Ransomware lees je wat deze varianten precies zijn en vind je meer informatie.

Filmpje Europol: 'Ransomwarwe'


Bron: YouTube - 'Ransomewarwe' | Europol - 06-09-2013


ComputerIdee: ''Wat is ransomware en wat kun je ertegen doen?

Recentelijk las ik op de website van ComputerIdee - in de rubriek 'Workshops' - het artikel 'Wat is ransomware en wat kun je ertegen doen? - Hoe je gijzelsoftware kunt voorkomen én genezen'

ComputerIdee omschrijft 'ransomware' als volgt:
"Ransomware is een vorm van malware die je bestanden gevangen houdt. Het woord 'ransom' betekent in het Nederlands 'gijzeling', en dat is precies wat ransomware doet. Het houdt bestanden of zelfs je hele computer 'gevangen', en je kunt pas weer toegang krijgen door de aanvallers geld te betalen. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd en ben je de klos. (Bron)"
Achtereenvolgens komen in dit artikel ter sprake:
 • Het verschil tussen ransomware en cryptoware.
 • Hoe word je slachtoffer van ransomware?
 • Ransomware voorkomen.
 • Wat moet je doen als je ransomware op je computer hebt?

Filmpje: 'Gegijzeld door Ransomware! Wat nu?' (Consumentenbond)Meer artikelen rond dit onderwerp

"Ransomware is een type malware, ofwel kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt (cryptoware). Pas als je losgeld (ransom) betaalt 'zou je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken'. De Nederlandse term is daarom gijzelsoftware..." Lees het volledige artikel »

"Beveiligingsbedrijven lijken de laatste maanden in een strijd verwikkeld met schrijvers van ransomware. De steeds langer wordende sleutels zijn bijna niet meer te kraken..." Lees het volledige artikel »

"Versie 3.0.1 van TeslaCrypt is volgens beveiligingsonderzoekers zo goed als onmogelijk om te kraken. Eerdere versies van de ransomware hadden kwetsbaarheden, waardoor decryptiesoftware gemaakt kon worden om getroffen systemen te redden..." Lees het volledige artikel »

"Een nieuwe versie van de populaire ransomware TeslaCrypt is volgens beveiligingsonderzoekers 'onmogelijk' te kraken.Een paar honderd euro. Zoveel kost het om ransomware van je computer te halen. De criminelen vragen het losgeld in bitcoin en leggen stap voor stap uit hoe je die digitale munt koopt. Zodra de bitcoinbetaling is overgeboekt, krijg je in het gros van de gevallen weer toegang tot je bestanden..." Lees het volledige artikel »

"Cybercriminelen hebben een lucratieve nieuwe bezigheid: gegevens gijzelen. Malware die data versleutelt en dan losgeld vraagt voor de decryptiesleutel. Voorkomen is beter dan recoveren (of kwijt zijn!). Hier zijn vijf tips tegen ransomware..." Lees het volledige artikel »

"Verschillende scholen in de Amerikaanse staat Minnesota zijn een dag gesloten geweest nadat ransomware bestanden op verschillende servers en honderden schoolcomputers versleutelde. Zeer waarschijnlijk was een besmette e-mailbijlage de oorzaak dat de ransomware kon toeslaan..." Lees het volledige artikel »

"Ransomware neemt een vlucht en de hele wereld plukt daar momenteel de wrange vruchten van. Laat je niet onaangenaam verrassen en neem maatregelen..." Lees het volledige artikel » 

Bescherm je computer / tablet tegen allerlei narigheid

 • Gebruik altijd een goede (gratis) virusscanner en zorg ervoor dat de virusscanner altijd up-to-date is.
 • Maak back-ups op een externe harde schijf of bij een 'cloud'-dienst.
 • Zorg ervoor dat het besturingssysteem van de computer up-to-date is.
 • Zorg ervoor dat je browser up-to-date is.
 • Zorg ervoor dat je de laatste versies (updates) van de programma's hebt die je gebruikt.
 • Open geen 'vreemde' mailtjes of bijlagen bij een e-mail. Wees alert op 'phishing'-mails.
 • Gebruik voor iedere webdienst die je gebruikt een veilig en uniek wachtwoord.
 • Gebruik je jouw laptop / tablet buiten de deur, neem dan een wachtwoordmanager. Je hoeft dan maar één wachtwoord te onthouden.
 • Wees op een website voorzichtig waar je op klikt.
 • Scan jouw computer regelmatig met een (gratis) 'malware'-scanner. 
 • En... - zoals dit soort lijstjes altijd eindigen - gebruik je gezond verstand. Bij twijfel....

Wellicht is het veilig om een 'adblocker' te gebruiken. Zie:

"Adblockers zijn niet populair bij websites die gratis content bieden. En met reden: zonder inkomsten valt 'gratis' niet vol te houden. Maar dat op zich goede argument wordt ondergraven door het feit dat de aanbieders van advertenties hun zaakjes beveiligingstechnisch niet op orde hebben..." Lees het volledige artikel »
En.., denk ook eens aan de 'tweestapsauthenticatie'. Zie:

"Bij het gebruik van de pc en internet is het belangrijk gegevens af te schermen. Meestal doen we dat met wachtwoorden, maar die zijn gemakkelijk te kraken. Tweestapsauthenticatie maakt het inloggen bij webdiensten iets lastiger, maar het levert meer zekerheid op dat ook echt alleen jij het bent..." Lees het volledige artikel »
Wie is er wel eens getroffen door ransomware en wat heb je toen gedaan..?

4 opmerkingen:

 1. Thanks to ESET ,ESET Provides method to How to Decrypt TeslaCrypt Ransomware with ESET TeslaCrypt Decryptor, Decrypts all your encrypted files for free.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zie ool: http://www.computeridee.nl/nieuws/teslacrypt-ransomware-te-omzeilen-via-ontsleutel-software-eset/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe kan je weten dat het TeslaCrypt-ransomware is ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Marjan,
   Probeer eens te zoeken op Gooogle. Wellicht dat je het antwoord op je vraag vindt, want er staat het nodige over TeslaCrypt. Het is ransomware: http://malwarerid.nl/malwares/teslacrypt/.

   Verwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.