vrijdag 25 maart 2016

Hoe ziet de website van jouw school eruit op een tablet of smartphone?

Websites worden tegenwoordig steeds meer bekeken via een tablet of een smartphone. Ouders zullen de website van jouw school vaak / meestal / altijd via hun smartphone en/of tablet bekijken. Reden om je eens af te vragen of de website van jouw school en /of klassenblog wel goed te bekijken / lezen is op schermen van verschillende grootte. Anders en kort gezegd: is de website van jouw school responsive...?

Wat is een responsive website?

Responsive websites zijn websites die zichzelf aanpassen aan de grootte van het scherm van het apparaat waarmee bezoekers die website bekijken. Dat apparaat kan een pc zijn, een laptop, een tablet of een smartphone. Er is sprake van één en dezelfde website waarvan de lay-out zich aanpast aan het betreffende scherm.

Filmpje: 'Zo check je of je website responsive is'
Op de website ComputerIdee.nl vond ik in de Workshop 'Website testen met Screenfly' een handig tooltje om snel te checken of de website van de school responsive is. Zie het onderstaande uitlegfilmpje:

Filmpje: 'Website testen met Screenfly'


"Steeds meer internetbezoeken worden via een smartphone of tablet gedaan. Het is daarom belangrijk dat je website niet alleen goed op computerschermen getoond wordt, maar ook op kleinere schermen...(Bron)
Het hierboven getoonde tooltje vind je op: http://quirktools.com/screenfly/


Het belang van een responsive website

Aartjan van Erkel geeft in zijn artikel 'Het belang van een responsive website' (Vevida - 2015) vier redenen om een website – dus ook een schoolwebsite – responsive te maken:
  • "Nederland is een koploper in het gebruik van mobiele apparaten: 51% van de Nederlanders heeft een tablet en 72% heeft een smartphone." Aangezien steeds meer mensen internetten met hun tablet of smartphone – dus ook de ouders van jouw school – is het belangrijk om rekening te houden met deze percentages. Die percentages zullen alleen maar groter worden.
  • "Google beloont responsive websites met een hogere plek in de zoekmachines." Wil je dat de schoolwebsite goed 'scoort' bij Google, dan is het ook belangrijk dat een school een responsive website heeft.
  • "Sinds november 2014 beloont Google alle mobielvriendelijke websites met de vermelding 'Voor mobiel'." Dat betekent dat mensen / ouders die Googlen op hun tablet of smartphone naar de website van de school in de zoekresultaten zien dat de schoolwebsite zonder het geveeg en ander gedoe met de vingers goed leesbaar op hun tablet en smartphone.
  • "Binnenkort wordt Google strenger door ook zijn algoritme aan te passen. Responsive websites komen daardoor straks hoger in Google bij zoekopdrachten op smartphones en tablets."
Het geciteerde artikel is zeer lezenswaardig. Er staan allerhande handige tips en adviezen in m.b.t. een responsive website. Ook wordt er (gratis) software genoemd, waarmee je een mooie responsive website kunt maken, dus ook een website voor de school. Dit artikel moet je dus echt lezen!


Google: Hoe maak je mobielvriendelijke websites..?Google heeft een website waar je een heleboel tips, adviezen vindt om een mobiel vriendelijke website te bouwen: 'Mobielvriendelijke websites – Bied uw gebruikers een volledige mobiele ervaring'. Deze website vind ik persoonlijk heel leerzaam. Ik raad je dan ook aan deze website zeker te bekijken, m.n. de hieronder genoemde items:

  • Handleiding voor mobiel (naar beneden scrollen)
    "Laat uw site er geweldig uitzien op mobiele apparaten. Of u nu beginner of expert bent, u kunt een uitgebreide hoeveelheid informatie vinden om een geweldige site voor uw mobiele bezoekers te maken."
  • Documentatie > Website software – Uw website software aanpassen"Er zijn veel verschillende manieren om de inhoud van uw website te beheren. Sommige site-eigenaren bouwen hun website helemaal zelf. Anderen gebruiken een bestaand softwarepakket met thema’s, ontwerpen en sjablonen, zoals WordPress, Drupal of Joomla. Wanneer de site-eigenaar bestaande websitesoftware gebruikt, hoeft hij geen code, opmaakmodellen en scripts te maken om de hele site te bouwen. Hij hoeft alleen de inhoud (zoals foto’s, afbeeldingen en tekst) toe te voegen (…)" Lees de hele pagina »

AutomatiseringGids: 'Google gaat nu echt mobielvriendelijkheid belonen'

"Google heeft bekend gemaakt hoe het gaat beoordelen of webpagina's voldoende rekening houden met de vereisten voor mobiel gebruik. Sites die aan de criteria voldoen worden vanaf 21 april op de schermen van mobiele gebruiker naar boven geschoven in de zoekresultaten..." Lees het volledige artikel »

Doe de 'Mobielvriendelijke test'

Heel handig op deze site is de 'Mobielvriendelijke test'.

Als je de URL van de website van je school intypt (plakt), wordt door de 'Mobielvriendelijke test' gemeld of de schoolwebsite mobielvriendelijk is. Verder worden er adviezen gegeven hoe je e.e.a. eventueel kunt verbeteren.

Resultaat van de 'Mobielvriendelijke test', losgelaten op 'Edu-Curator':


Is de website van jouw school al 'responsive'...? Wat vind je van de stelling 'Scholen van de 21ste eeuw moeten een responsive website hebben.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.