maandag 21 maart 2016

Maak mooie presentaties - visual stories - met het gratis Adobe Slate

Met het gratis 'Adobe Slate' kun je prachtige presentaties maken op het web. Adobe noemt het 'visual stories'. Je kunt jouw presentie voorzien van tekst; afbeeldingen - die je kunt uploaden van je computer of kunt kiezen uit de verzameling van 'Slate' en filmpjes (YouTube).
"Create and share beautiful visual stories.Turn your next newsletter, report, invitation or travel adventure into a gorgeous visual story."
'Adobe Slate' is - zoals hierboven al gezegd - helemaal gratis:
"Adobe Slate is available as a free web app and a free iPad app."

Een account aanmaken bij Adobe 

Het enige dat je moet doen is een account aanmaken. Dit kan met je 'Facebook'-account of gewoon aanmelden (zie afbeelding 1):

Afbeelding 1: Aanmelden bij Adobe
Neem - voor je aan account aanmaakt - even de moeite om de 'Algemene gebruiksvoorwaarden van Adobe' door te lezen. De 'Terms of Use' zijn er in verschillende talen, waaronder het Nederlands. Lees ook het 'Privacybeleid van Adobe' (in het Nederlands).

Aangezien ik even wilde kijken hoe 'Adobe Slate' werkt, heb ik een tijdelijk e-mailadres aangemaakt met '10 Minute Mail'. Je krijgt dan een 'verificatie'-mailtje van Adobe. Dat komt uiteraard ook terecht bij '10 Minute Mail'. Dat tijdelijke e-mailadres moet je onthouden, want dat heb je (later) nodig om in te loggen bij 'Adobe Slate'. Ook je wachtwoord dien je goed te onthouden, want ben je het wachtwoord vergeten, dan kun je niet meer 'binnenkomen', omdat je met een tijdelijk e-mailadres hebt gewerkt. Welke gegevens je verder invult, moet je zelf weten.

Aan het werk met 'Adobe Slate'

Als je bent ingelogd bij 'Adobe Slate' kom je terecht in het startscherm (zie afbeelding 2):

Afbeelding 2: Het beginscherm van 'Adobe Slate'

Je begint met jouw presentatie van een titel en een 'sub'-titel te voorzien. Ook kun je hier een afbeelding uploaden. Dat kan zijn een afbeelding je computer, je 'Dropbox' of je 'Google Foto's'. Je kunt ook een afbeelding kiezen uit de diverse 'Adobe'-bibliotheken. Vervolgens start je met je eigenlijke presentatie (visual stories). Hier kun je allerlei zaken toevoegen. Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3: zaken die je kunt toevoegen aan je 'visual story'
O ja, voordat je begint kies je een 'thema' (themes). Leef dan je creativiteit uit. Op de 'Support'-pagina van Adobe Slate vind je 'hulp'.

Is je presentatie af, dan klik je op 'Share'. Het volgende venster verschijnt (zie afbeelding 4):

Afbeelding 4
Zijn de instellingen naar wens, dan klik je op de blauwe knop 'Publish'.
Er verschijnt dan een nieuw schermpje (zie afbeelding 5):

Afbeelding 5
In dit schermpje staat de 'link' naar de door jouw gemaakte presentatie en de code om jou presentatie te embedden (in te sluiten) op de website van de school, je eigen website of je klassenblog.

De 'link' naar mijn "presentatie" : https://slate.adobe.com/cp/B5C31/.

Mijn 'embedde' presentatie:

Mijn verhaal over ...

Als je op de homepage van 'Adobe Slate' naar beneden scrollt, vind je bij 'Made with Slate - See what's possible with Adobe Slate' nog veel meer voorbeelden. Veel mooier dan mijn voorbeeld :-)

Wat kun je met 'Adobe Slate' op school..?


Leerkrachten:

 • Publiceren van de nieuwsbrief.
 • Publiceren van foto's en filmpjes van school-/klassenevenementen.
 • Een les op je digibord (uitleg in tekst, afbeeldingen en uitlegfilmpjes).
 • Een visuele handleiding.
 • Een presentatie voor een informatie-avond.
 • Mededelingen / aankondigingen voor een school- / klassenactiviteit.
 • Informatieve presentatie over de school.
 • Presentatie (tentoonstelling) van allerlei creatieve uitingen van de leerlingen.

Leerlingen: 

Moeilijk voor leerlingen..? Leerlingen werken toch ook met 'PowerPoints'..!
 • Presentatie bij een boekbespreking.
 • Presentatie bij een spreekbeurt.
 • Publiceren van producten 'creatief schrijven' en gedichten.
 • Het verwerken van een les of thema.

'Adobe Slate' voor de iPad

'Adobe Slate' bestaat ook voor de iPad. Dus heb je een iPad kijk dan op deze website: https://standout.adobe.com/slate/. Je vindt de 'Adobe Slate'-app voor de iPad in iTunes.
'Adobe Slate' was - zo heb ik het althans begrepen - oorspronkelijk gemaakt voor de iPad. De 'desktop'-versie is daarna verschenen.

Filmpje: 'Adobe Slate: Beautiful Visual Stories. In Minutes'


"Adobe Slate is a free iPad app that is the easiest, most fun way to turn any document – a customer newsletter, a book report or a travel adventure – into a beautiful visual story, in minutes. Simply tap on one of the professional themes and beautiful fonts, magazine-style design and motion automatically transform your story - guaranteeing a delightful read on any device. (Bron)"

Conclusie

'Adobe Slate' is een prachtige gratis tool die je heel goed kunt inzetten op school. Het werkt heel intuïtief en dus eenvoudig. Wel is het raadzaam om eerst een aantal 'proef'-presentaties te maken om de mogelijkheden in je vingers te krijgen. In ieder geval kun je er m.i. flitsende presentaties mee maken. Kortom: een aanrader!

Het deed mij denken aan 'Microft Office Sway', een min of meer gelijksoortige tool en ook gratis te gebruiken met een eveneens gratis 'Microsoft'-account. Het voordeel van 'Sway' is, dat er een Nederlandse versie van bestaat. Zie mijn blogpost 'Microsoft Sway: Gratis online verhalen presenteren en flitsende presentaties maken'.


Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.