maandag 7 maart 2016

Meer dan 150 gratis educatieve softwarepakketjes voor groep 1 t/m 8


Op de Vlaamse website 'ictheek - tips voor mediagebruik in de klas' vond ik - dankzij een geweldige tip van Geert Kraeye (Twitter: @GeertKraeye) op zijn edublog 'WonderWijsWeb - ICT-tip van de week' - de pagina
Deze pagina (zie afbeelding hierboven) is een soort 'database' vol met titels van gratis educatieve software. Op deze pagina staan echter alleen de titels van deze programmaatjes. Je kunt ze hier dus niet downloaden. Wat je hier wel kunt downloaden (en bekijken) zijn de - eveneens gratis - handleidinkjes voor leerlingen bij de gratis softwarepakketjes.

Waar kun je de programmaatjes wel downloaden?

Die gratis educatieve software - meer dan 150 programmaatjes - kun je downloaden op een pagina van TvBSoft:
TvBSoft staat voor Toine van Broekhoven, ICT'er op de 'Jan Ligthartschool Rendierhof' en tevens maker van de Oefensite Jan Ligthartgroep Tilburg. Deze website is trouwens ook de moeite waard, want de site staat barstensvol met allerlei prachtig online oefenmateriaal (óók gratis)!

Hoe kun je de programmaatjes downloaden

Afbeelding 1: Indez of /tbvsoft/zipvoorheen
 • In dit venster (afbeelding 1) zie je 4 mappen: 'Bovenbouw', 'Middenbouw', 'Onderbouw' en 'Speciaal'.
 • Klik op één van deze vier mappen. Als voorbeeld klik ik op de map 'Bovenbouw'. Als je op de map 'Bovenbouw' hebt geklikt, zie je het volgende venster (afbeelding 2):
Afbeelding 2: Bovenbouw
 • In bovenstaand venster zie je drie mappen: 'Groep 6/', 'Groep 7/' en 'Groep 8/'. Als voorbeeld klik ik op de map 'Groep 6/'. Je komt dan in het volgende venster (afbeelding 3):
Afbeelding 3: De spelletjesbestanden van groep 6
 • Hier zie je de spelletjesbestanden staan die je gratis kunt downloaden. Alle bestanden (ook in de andere drie mappen eindigen op .zip. Dat betekent dat al die bestanden zijn 'ingepakt' en dat je ze na het uitpakken dient 'uit te pakken'.

'Uitpakken van het 'zip'-bestand

 • Download het bestand - bijvoorbeeld 'birdie.zip' - naar de map op je harde schijf waar je jouw downloads in bewaart. Mogelijk krijg je meldingen dat het een onbekend en dus mogelijk gevaarlijk bestand is... Of je dan toch doorgaat, laat ik aan jou. Goed, ik gebruik de browser 'Google Chrome'. Daar verschijnt onderin een grijze balk met de naam van het gedownloade bestand. Ik kan hier op klikken en dan wordt bij mij 'Windows Verkenner' én het 'ingepakte' bestand 'Birdie.zip'  1  geopend. In het 'ingepakte' (gecomprimeerde) bestand zie je 'setup.exe'  2  staan. Zie afbeelding 4:
Afbeelding 4: Ingepakte bestand 'birdie.zip'
 • Voordat je het bestand 'uitpakt'  3  moet je het eerst even laten scannen door jouw virusscanner. Je weet maar nooit... Vervolgens klik je op 'Alles uitpakken'  3  .
 • Als alles 'uitgepakt' is is er een map bijgekomen: birdie.
 • Open die map. Je ziet het bestand 'setup.exe' staan. Klik hierop en 'Birdie' wordt geïnstalleerd. Zie afbeelding 5. Volg tijdens de installatie de aanwijzingen op je scherm.
Afbeelding 5: Installatie van Birdie
Wil je terug naar het eerste venster 'Index of /tvbsoft/zipvoorheen' (zie afbeelding 1), klik dan steeds op 'Parent Directory'.

Het is verstandig om - voordat je gaat downloaden - eerst eens te kijken wat al die spelletjes inhouden. Dat kun je zien op http://www.ictheek.be/ictheek/stappenplan/LijstStapTVB.htm. Hier staan de spelletjes duidelijk omschreven en als je klikt op 'Bekijken' vind je een korte handleiding. Je kunt dan alsnog besluiten om het spelletje wel of niet te downloaden.

'Birdie' wordt hier omschreven als "birdie: maak woorden, kraak de gsm-code". Klik je op 'Bekijken', dan zie je het bijbehorende handleidinkje:


Vind je het allemaal teveel werk of lukt het downloaden en installeren niet, kijk dan zeker op de Oefensite Jan Ligthartgroep Tilburg. Hier staat verschrikkelijk veel oefenmateriaal / educatieve programmaatjes die ook zijn gemaakt door Toine van Broekhoven. Jouw leerlingen kunnen dat materiaal online gebruiken.

1 opmerking:

 1. Wat fijn dat je dit doorspeelt, André. Mét de juiste bronvermeldingen.
  Er staat een aantal bittere reacties van Toine op zijn site. Helaas hebben sommige collega's het ernaar gemaakt: plagiëren en verkopen, terwijl Toine het gratis deelt met iedereen.
  Toine, bedankt dat je het niet allemaal achter slot en grendel hebt gezet.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.