dinsdag 22 maart 2016

Vliegtuigen, schepen, treinen en overig o.v. in real time op je computer en mobiel

Op het web vind je allerhande websites waarmee je vliegtuigen, schepen, treinen en andere vormen van openbaar vervoer gratis kunt spotten. Hartstikke leuk om eens te gebruiken bij lessen die voor het gebruik van dergelijke 'tools' geschikt zijn. Bijvoorbeeld: aardrijkskunde- en rekenlessen.

Ook kun je op deze sites zien welke vliegtuig. schip of trein het is, de maatschappij en waar het vandaan komt en naar toe gaat door op het symbooltje van het betreffende vliegtuig, schip op trein te klikken.

De 'tooltjes' zijn gebaseerd op 'Google Maps', dus werken met in- en uitzoomen, e.d. Als je 'Google Maps' niet kent, klik dan even op 'Google Maps Help - Aan de slag met Google Maps'.

In de onderstaande 'tooltjes' kun je vaak een heleboel leuke dingen doen. Gewoon even de verschillende menu-opties aanklikken; kijken wat er gebeurd en wat voor mogelijkheden dat biedt.

1. Vliegtuigen spotten in real time


#1. Flightrader24 - Live air traffic

Op de website 'Flightrader24 - Live air traffic' kun je inzoomen op Nederland en verder inzoomen naar Schiphol. Klik je op een bepaald vliegtuig, dan wordt dan kleurt dat vliegtuig rood. Je ziet de route en rechts verschijnt een schermpje met een foto van het betreffende vliegtuig en de vluchtgegevens. In dat schermpje kun je o.m. klikken op 'Show route', 'Follow aircraft' en 3D = 'Cockpit view', Helaas werkt dat niet meer, De makers van de site zoeken naar andere mogelijkheden. Je kunt de beelden (o.m. de kaart) aanpassen door rechts boven op de 'instellingen' te klikken (tandwieltje). Gewoon proberen! Persoonlijk vind ik 'Flightrader24 - Live air traffic' erg goed.

'Flightrader24 - Live air traffic' heeft ook een 'YouTube'-kanaal met allerlei (uitleg)filmpjes.

Time-lapse video showing air traffic over Europe - Flightradar24

"Time-lapse video from http://www.flightradar24.com showing 38 hours of European Air Traffic with day/night layer in just 1 minute."
Er zijn ook apps beschikbaar voor je tablet of smartphone. Zie  http://www.flightradar24.com/apps.

Alternatieven voor 'Flightrader24 - Live air traffic'


2. Schepen spotten in real time
In principe werkt 'MarineTraffic' hetzelfde als de website 'Flightrader24 - Live air traffic'. In de uitklapbare balk aan linker kant van het scherm kun je weer allerlei zaken instellen. Klik je op een van de bootjes, dan krijg je een schermpje te zien met allerlei informatie over het betreffende schip, inclusief een foto. Gewoon uitproberen, dan ontdek je allerlei leuke dingen.
"Marine vessels around the world use the Automatic Identification System (AIS) to send their position to other nearby ships and AIS base stations. The use of AIS allows websites like MarineTracking to map the position of ships across the globe..." Lees het volledige artikel »
'MarineTraffic' heeft ook een 'YouTube'-kanaal met allerlei (uitleg)filmpjes.

MarineTraffic - The world's most popular online vessel tracking service (promofilmpje)


Niet alle opties die in bovenstaand filmpje worden genoemd zijn beschikbaar in de gratis versie.

Er zijn ook apps beschikbaar voor je tablet of smartphone. Zie: www.marinetraffic.com/en/p/mobile


Alternatief


3. Treinen spotten in real time


#1. Actuele spoorkaart NederlandMet de 'Actuele spoorkaart Nederland' zie je in real time het treinverkeer in Nederland. Door op een trein te klikken, krijg je informatie over de betreffende trein. Zie de blauwe balk aan de linkerkant. Je kunt hier ook zoeken op station of treinnummer/-serie; je vindt er een vertrekstaat en dienstregeling van de betreffende trein; in te stellen opties en de status van de betreffende trein. Mijn advies: gewoon uitproberen; hartstikke leuk!

Er is ook een mobiele versie. Zie http://spoorkaart.mwnn.nl/.

In combinatie met de 'NS-reisplanner' (of de NS-app voor smartphones) kun je wellicht een leuke en leerzame les bedenken.4. Overige vormen van openbaar vervoer spotten in real time


#1. TRAVIC: treinen, bussen en trams in Nederland

Op 'TRAVIC' krijg je het openbaar vervoer in real time te zien op de hele wereld. Wil je het openbaar vervoer in Nederland zien, dan zul je de kaart moeten verschuiven en inzoomen en inzoomen en ... Je kunt echter ook op de onderstaande 'link' klikken:
en dan weer maar inzoomen en inzoomen en dan maar klikken...

Wil je het openbaar vervoer in real time in Amsterdam zien, klik dan op deze 'link':
Openbaar vervoer in Amsterdam


Op de echte kaart op TRAVIC zie je gekleurde stippen langzaam bewegen. Elke kleur stip stelt een ander soort 'openbaar vervoer'-middel voor: tram, bus, metro, trein, veerpont. Als je op zo’n gekleurde stip klikt, krijg je het nummer van de 'lijn' te zien en onder op het scherm een beschrijving van de route. Ook een leuke site om eens heerlijk 'mee te spelen'.#2. Citymapper: het openbaar vervoer in real time in de Randstad

Reis je veel met het openbaar vervoer (bus, metro, tram, trein) in de Randstad, dan is het gratis te gebruiken 'Citymapper' erg handig. 'Citymapper' is er als webapp, maar ook als gratis app voor je 'Android'-smartphone of als app voor je iPhone.
Meer over deze leuke webtool lees je in mijn blogpost 'OV-reiziger? Dan is de 'Openbaar vervoer planner' Citymapper vast handig!'. In deze blogpost vind je ook een uitlegfilmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.