maandag 4 april 2016

3 Manieren om 'YouTube'-filmpjes te laten bekijken zonder afleiding [2]

Deze blogpost is een vervolg op de eerder gepubliceerde blogpost '4 Tooltjes om 'YouTube'-filmpjes te laten bekijken zonder afleiding' waarin ik vier online tools beschrijf waarmee je jouw leerlingen 'YouTube'-filmpjes kunt laten bekijken zonder allerlei 'rotzooi' er omheen. In deze blogpost geef ik je nog wat mogelijkheden om 'YouTube'-filmpjes zonder afleiding te laten bekijken.


#1. 'YouTube'-filmpjes bekijken via 'Yurls'Als je een gratis account aanmaakt bij de webdienst 'Yurls' en een 'Yurls' maakt voor jouw groep, kun je op jouw 'Yurls' filmpjes van YouTube plaatsen. Die filmpjes kunnen de leerlingen op de 'Yurls' zelf bekijken, dus zonder allerlei rommel er omheen. Als de leerlingen op met de muiscursor over het filmpje bewegen verschijnt er een 'menubalkje' onder het filmpje (zie afbeelding 1):

Afbeelding 1: Filmpje in volledig scherm bekijken
Als leerlingen nu rechts op het 'vierkantje' klikken, wordt het filmpje in 'volledig scherm' vertoont, zonder de 'rotzooi' er omheen.

Overigens: Op deze wijze kun je filmpjes laten bekijken van meerdere 'video'-diensten, w.o. SchoolTV.

Het voordeel van 'Yurls' is dat je alle filmpjes die je in enig schooljaar door jouw leerlingen wilt laten bekijken netjes en geordend (per vak / thema) bij elkaar kunt zetten, eventueel voorzien van vragen, opdrachten en opmerkingen. Ook is het mogelijk fragmenten van filmpjes te plaatsen.

#2. Via een directe 'link' naar 'volledig scherm'

Ga op 'YouTube' naar het filmpje dat je jouw leerlingen wilt laten bekijken. De 'link' (URL) naar het filmpje staat in de adresbalk van jouw browser, bijvoorbeeld:
Kopieer deze “link” en plak die in het programmaatje 'Kladblok' (maakt deel uit van Windows en staat dus op je pc). Er zijn nu 2 mogelijkheden:

Mogelijkheid 1:

In 'Kladblok' in bovenstaande 'link' toevoegen achter watch: _popup.
wordt dan:
Nadeel is dat je aan het eind van het filmpje een overzicht ziet van de gerelateerde filmpjes, waarop alsnog geklikt kan worden. Klik maar eens op bovenstaande 'link'.

Mogelijkheid 2 (de beste!):

Het beste is de 'link'
in 'Kladblok' te wijzigen in:
Het lijkt een heel 'verhaal' om dit over te typen, maar dat hoeft dus niet! Je kunt deze 'link' kopiëren uit de 'insluitcode' van het betreffende 'YouTube'-filmpje. Zie afbeelding 2:

Afbeelding 2: 'link' kopiëren uit de 'insluitcode'
 • Klik op YouTube onder het betreffende filmpje op 'Delen'  1 .
 • Klik dan op 'Insluiten'  2 .
 • Onder het filmpje zie je 4 keuzemogelijkheden  3 . Zorg ervoor dat hier géén vinkjes staan!
 • Kopieer nu het geel gearceerde stukje HTML-code uit de 'insluitcode'  4 . Dus
https://www.youtube.com/embed/jxMZbJqOruE?rel=0&controls=0&showinfo=0
  Klik maar eens op die 'link'. Ondanks het feit dat de knoppen verdwenen zijn, is het toch nog mogelijk het filmpje te stoppen en weer te starten door gewoon in het filmpje op de linker muisknop te klikken. Het enige dat dan nog voor de leerlingen overblijft om naar YouTube te 'klikken', is het logootje van YouTube dat rechtsonder in het het filmpje staat. Maar dat kunnen ze ook bijr de tooltjes genoemd in de blogpost '4 Tooltjes om 'YouTube'-filmpjes te laten bekijken zonder afleiding'. Helemaal waterdicht is het dus allemaal niet...

  Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de betreffende 'link' plakken in een 'link'-box op jouw 'Yurls' of onder een 'blokje' op een 'Symbaloo (EDU)', ook gratis!


  #3. Een 'YouTube'-filmpje 'schoon' bekijken via een website of blog (insluiten)

  Heb je een website of weblog gemaakt voor jouw groep, dan kun je 'YouTube'-filmpjes ook op deze website / weblog plaatsen (insluiten; ook wel 'embedden' genoemd) en 'schoon' bekijken. Je hebt hiervoor de 'embed'- of insluitcode van het betreffende 'YouTube'-filmpje nodig.

  Even terzijde...

  Een gratis website kun je bijvoorbeeld maken met 'Weebly' (in het Nederlands) en een gratis weblog bij 'Blogger.com' ('Blogger' heeft mijn voorkeur). Op 'Blogger' kun je heel simpel 'YouTube'-filmpjes insluiten. zonder allerlei gerommel met de HTML-code. Dat zal wel te maken hebben met het feit dat 'Blogger' en '' 'YouTube' allebei eigendom zijn van 'Google'.

  Waar vind je de 'insluitcode' van een 'YouTube'-filmpje?

  Ga op YouTube naar het filmpje dat je wilt 'insluiten'. Zie verder afbeelding 3:

  Afbeelding 3: De insluitcode van een 'YouTube'-filmpje
  • Klik op 'Delen'  1  en vervolgens op 'Insluiten'  2 .
  • Zet een vinkje voor 'Afspeelbediening weergeven' en/of 'Videotitel en afspeelmogelijkheden weergeven'  3 .
  • Stel het formaat van de video in ('drop down'-menu)  4 .
  • Kopieer de 'insluitcode'  5  en plak die op de gewenste plaats in de HTML-code van je website of klassenblog.
  Heb je een (klassen)weblog bij Blogger.com en geen zin om met HTML te werken, dan kun je het filmpje ook 'insluiten' via de knop 'Een video invoegen':
  De gekozen video komt dan zo op je blog te staan:


  Je kunt dan echter niets aan de instellingen van het 'ingesloten' filmpje veranderen, tenzij je in de HTML-code gaat zitten rommelen. Persoonlijk gebruik ik dus liever de 'ínsluitcode' zoals die op YoyTube wordt gegeven (zie afbeelding 3).

  Voordeel van het 'insluiten' van een filmpje op een website of (klassen)weblog is o.m. dat je bij het filmpje ook nog allerlei tekst (vragen / opdrachten) en afbeeldingen kunt plaatsen. 

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Plaats hier je reactie.

  Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.