dinsdag 12 april 2016

De Derde Kamer legt leerlingen uit hoe de Nederlandse democratie werkt

De website 'De Derde Kamer' biedt leerlingen alle informatie over hoe de Nederlandse democratie werkt. 'De Derde Kamer' is bedacht en gemaakt door de Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal. Geschikt voor groep 7 en 8.


Wat doet de 'De Derde kamer'?

'De Derde Kamer' geeft informatie over de volgende zaken:
 • Hoe werkt de politiek?
  Hier vinden leerlingen informatie over de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, Prinsjesdag, de verkiezingen en nog veel meer. Ze ontdekken hoe de democratie werkt en wie de baas van Nederland is.
  Ter sprake komen o.m.: Hoe werkt de politiek? Wat is democratie? Prinsjesdag, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, verschil tussen de Eerste en de Tweede Kamer, van plan tot wet, verkiezingen, kabinetsformatie en de regering.
 • Dossiers
  In de dossiers vinden de leerlingen informatie over één onderwerp. Bijvoorbeeld over politieke partijen en verkiezingen.  In een dossier staan bijvoorbeeld foto's, video's en 'links'. Onderwerpen die hier besproken worden zijn: politieke partijen, gebouwen rond het Binnenhof, vrouwen in de politiek, geschiedenis van de Nederlandse democratie en inhuldiging.
 • Spelletjes
  Hier staan vijf spelletjes die de leerlingen kunnen spelen: 'Van Plan tot Wet', 'Coalitiespel' 'Verschillen memory', 'Polderwolde' en 'Hoe werkt politiek'. Op de overzichtspagina vind je een korte beschrijving van deze spelletjes.
 • Lesmateriaal/lespakket 'Derde Kamer'
  Het lesprogramma van 'de Derde Kamer' staat in het teken van de ‘Week van de politiek’. In deze week valt Prinsjesdag (de derde dinsdag van september). Een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek, want het betekent het begin van het nieuwe parlementaire jaar. De koning komt in de gouden koets naar het Binnenhof en leest in de Ridderzaal de Troonrede voor namens de regering. Maar je kunt  het lespakket natuurlijk ook op ieder willekeurig moment gebruiken. Het lesmateriaal is gratis te bestellen of te downloaden.
  Daarnaast zijn er 'digilessen voor in de klas' beschikbaar. Op dit moment zijn er twee: 'Verkiezingen, en dan?' en 'Grondwet'.
  Ook vind je hier postermateriaal. Je kunt de posters downloaden (pdf) en printen op A4 of A3 formaat.
  Bij 'Thema's voor docenten' vind je een aantal thema's die één onderwerp uit het lespakket 'Derde Kamer' behandelen. Ze zijn bijvoorbeeld te gebruiken als je geen tijd hebt om het hele lespakket met jouw groep te behandelen. Je kunt de thema's downloaden als 'pdf'.

En verder...

 • De knop  Kamerleden  staan de politieke partijen die in de Eerste en Tweede Kamer 'zitten', inclusief de kamerleden.
 • De knop  Woordenlijst  toont  een lijst met de betekenis van moeilijke woorden. Leuk voor een les 'politieke' woordenschat.
 • De knop  Binnenhof   brengt je naar een interactieve foto van het Binnenhof.

Conclusie

 • 'De Derde Kamer' is een leuke website om met leerlingen uit groep 7 en 8 de beginselen van de Nederlandse democratie te behandelen. Het aangeboden lesmateriaal is te bestellen, maar ook te downloaden. Bovendien zijn er thema's beschikbaar om een aantal onderwerpen aan de orde te stellen als je geen tijd hebt om het lespakket te doen.
 • Het lespakket en de website zijn zeer geschikt om te gebruiken binnen een thema of project. Je kunt beide gebruiken in de weken voor 'Prinsjesdag', maar op ieder willekeurig moment. Bijvoorbeeld als e.e.a. aan de orde komt bij het vak geschiedenis. Kortom: de 'link'naar de website''De Derde Kamer' is de moeite waard om ergens te noteren...

Website


Aanvullend lesmateriaal bij 'De Derde Kamer'


#2. Canon-pad 'Grondwet' (gemaakt door Jack Nowee)  #3. Yurls 'meester Henk - Staatsinrichting' (gemaakt door meester Henk Vink)#4. Webpad 'Prinsjesdag' (gemaakt door Jack Nowee)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.