dinsdag 19 april 2016

Hoe bespaar je op inkt en papier bij het printen?

Printers zijn over het algemeen met weinig geld aan te schaffen. Maar als de inkt van de printer op is, kun je jouw portemonnee trekken. Kort gezegd: printerinkt is duur! Maar er zijn manieren om bij het printen van documenten en websites inkt te besparen.
Ook kun je bezuinigen op printerpapier en kopieerpapier als bijvoorbeeld met je pc in de klas rechtstreeks naar het kopieerapparaat kan printen. Hieronder staan wat suggesties om op inkt en papier te besparen.


#1. Vraag je af: Is dit printen noodzakelijk..?

Vraag jezelf af bij ieder document dat je wilt afdrukken of dat afdrukken wel echt noodzakelijk is. Je kunt het document ook bewaren op je computer, op een usb-stick, een losse harde schijf of in de 'cloud'. Documenten m.b.t. vergaderingen - om maar een voorbeeld te noemen - kunnen per e-mail aan de betrokken personen worden gezonden. Hetzelfde geldt ook voor de periodieke nieuwsbrief van de school. Er zijn vast wel nog veel meer voorbeelden te noemen.
Als je al jouw documenten netjes geordend in mapjes op je harde schijf of ander opslagmedium bewaart met een duidelijke bestandsnaam, dan heb je ze ook weer snel teruggevonden. Zie mijn blogpost 'Maak een overzichtelijke mappenstructuur op je pc voor al je schooldocumenten'.


#2. Print zo zuinig mogelijk: Kijk naar de instellingen van je printer

 • Moet je een document toch afdrukken, print dan zo zuinig mogelijk. Kijk wat je op het 'printerscherm' van Windows allemaal kunt instellen om zuinig te printen en inkt te besparen.
 • Stel de printer 'standaard' in op zo zuinig mogelijk afdrukken.
 • Print voor intern of eigen gebruik de documenten in de 'concept'-modus, o.i.d.
 • Print in zwart-wit. Gebruik kleuren alleen als het echt noodzakelijk is.
 • Werk je aan een document met meerdere pagina’s, print dan alleen de pagina(‘s) die je nodig hebt en niet het hele document.
 • Gebruik een lettertype dat weinig inkt vraagt, bijvoorbeeld Century Gothic, (het zuinigst! Gevolgd door Times Roman. 
 • Verklein de afbeeldingen in je document. Ook dat scheelt ook weer inkt.
 • Druk een document dat bestaat uit meerdere pagina’s dubbelzijdig af, of druk meerdere pagina’s af op één zijde (kun je instellen in Word).
 • Leerlingen mogen alleen printen als jij ze hiervoor toestemming hebt gegeven en het document op bovenstaande punten hebt gecheckt.
Bron: Consumentenbond.nl: '9 tips om zuinig te printen'

Artikel: 


#3. Hergebruik mislukte kopieën

I.p.v. mislukte kopietjes in de 'oud'-papierbak te mikken, kun je die kopietjes ook hergebruiken voor allerlei doeleinden: 'klad'-notulen, uitrekenblaadjes, kladjes, enz. enz. Maar er is nog een andere manier om mislukte kopietjes te hergebruiken. Bijvoorbeeld je week- en/of maandplanningen op de achterkant af te drukken. Doe de 'mislukkingen' (er mogen natuurlijk geen vouwen e.d. inzitten, anders krijg je wellicht een 'papierstoring') met de lege, blanco kant naar boven in de papierlade van de printer en print op deze achterkant de planning. Papier bespaard!!

Op de website Reprint.me kun je week- en maandplanningen downloaden (pdf-formaat). Die planningen zijn in het Engels, maar wel gratis. Er zijn nu planningen te vinden voor 2016.

Reprint.me
Je kunt natuurlijk in Word of Excel zelf van dit soort of andere sjablonen maken, opslaan op de pc en gebruiken als je ze nodig hebt. Overigens zijn er handige sjablonen te vinden op de site van Microsoft Office. Zie 'Sjablonen en thema's voor Office Online' op de site van 'Microsoft Office'. Voor 'Google Documenten', enz. vind je informatie op Google Drive Help: 'Sjabloongalerie'.


#4. Het 'zuinig' afdrukken van webpagina’s of artikelen van weblogs

Om webpagina's, artikelen op weblogs, e.d. 'zuinig' af te drukken.bestaan er verschillende tooltjes:

#1: Print FriendlyHet tooltje 'Print Friendly' werkt geweldig! Ik gebruik het al jaren. Ik gebruik de extensie voor Google Chrome. Je kunt het downloaden in de Chrome Web Store. Met de tool kun je een website 'opschonen'; de 'opgeschoonde' website printen of opslaan als 'pdf''.

  Filmpje over 'Print Friendly - How it Works'


  "The Printliminator is a bookmarklet with some simple tools you can use to makes websites print better. One click to activate, and then click to remove elements from the page, remove graphics, and apply better print styling."

  Filmpje over 'The Printliminator'
  Andere gelijksoortige tooltjes (die ik niet heb uitgeprobeerd!)

  • PrintWhatYouLike.com: www.printwhatyoulike.com
   "PrintWhatYouLike lets you print the good parts of any web page while skipping ads and other junk."
  • PrintEco: www.printecosoftware.com"PrintEco Office Suite (7 / 8) only. Voor: Word 2007+, Excel 2007+, PowerPoint 2007+, Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome. NOT compatible with Mac."
  • CleanPrint: www.formatdynamics.com/bookmarklets/
   "CleanPrint® is an economically and ecologically friendly print tool that saves you paper, ink, and money while making your output look great. CleanPrint is activated by clicking the CleanPrint Browser Tool instead of the print button next to an article on a website. Before printing or saving content you can add a note, eliminate images, increase or decrease font size, and eliminate text to save ink and paper."
  Wat doe jij om op printerinkt te besparen en hoe houd je op jouw school de kosten van kopieerpapier in de hand..? Graag je reactie.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Plaats hier je reactie.

  Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.