donderdag 14 april 2016

Hoe knip je een fragment uit een 'YouTube'-filmpje op Youtube zelf?

Deze blogpost is een vervolg op ''Hoe knip je een fragment uit een 'YouTube'-filmpje met TubeChop?' In deze blogpost leg ik uit hoe je op 'YouTube' ook een fragment uit een filmpje kunt knippen. Om deze 'YouTube'-schaar te gebruiken, moet wel over een 'YouTube'-kanaal beschikken. Zo'n kanaal kun je alleen aanmaken als je een 'Google'-account hebt. En..., je kunt alleen een fragment 'knippen' uit een filmpje dat je zelf hebt gemaakt. In filmpjes die anderen hebben gemaakt mag je niet knippen, omdat hier auteursrecht op rust. Je kunt dit wel met de webtool 'TubeChop'. Zie mijn blogpost: 'Hoe knip je een fragment uit een 'YouTube'-filmpje met TubeChop?'
Verder komen in deze blogpost aan de orde het downloaden van 'YouTube'-filmpjes en het 'embedden' van 'YouTube'-filmpjes. Mag dat allemaal..?

Uitlegfilmpje: 'Hoe knip je een stukje uit een YouTube video?'

Het filmpje is het beste te bekijken in 'volledig scherm'.


Voor alle duidelijkheid...

Met de 'YouTune'-schaar 'knip' je dus geen fragment uit het filmpje, maar knip je díe stukken van het filmpje weg die je niet wilt laten zien! Sla dit gewoon op. Het originele filmpje blijft gewoon bestaan.

Samengevat

 • Ga naar jouw 'YouTube'-kanaal.
 • Klik hier op 'Video's'.
 • In het venster 'Video's' zie je alle filmpjes die je hebt gemaakt.
 • Zoek het filmpje waar je een fragment wilt uithalen. Heb je dat filmpje gevonden, dan klik je erop. Je ziet dan het volgende venster (uiteraard met jouw filmpje). Zie afbeelding 1:
Afbeelding 1
 • Als je op met 'potloodje-met-de-sterretjes' (Optimalisaties) hebt geklikt, kom je in het venster 'CREATOR STUDIO'. Zie afbeelding 2:
Afbeelding 2: 'Het venster van CREATOR STUDIO'
 • Klik in dit venster rechtsonder op de knop 'Knippen' (rood omkaderd).
 • Je komt dan in het venster waar je kunt gaan 'knippen' in jouw filmpje.
Afbeelding 3: En knippen maar..!
 • Selecteer door de schuifbalken te verplaatsen het stuk film dat je wilt verwijderen.
 • Klik dan op het X boven het geselecteerde gedeelte.
 • Is het fragment naar je zin, klik dan op 'Gereed' en sla je fragment op.
 • Heb je een foutje gemaakt, klik dan op de knop 'Wissen'.
Zie verder het uitlegfilmpje hierboven.

En 'n filmpje downloaden en dan een fragment 'knippen'...??

Officieel mag je géén filmpjes downloaden van 'YouTube'. In het artikel 'Zo download je video's van YouTube' op 'Computer!Totaal.nl' staat het volgende:
"Dat YouTube liever niet wil dat je filmpjes van de site downloadt, is zelfs te zacht uitgedrukt, want volgens de gebruiksvoorwaarden van YouTube mág het helemaal niet. De voorwaarden melden expliciet: "Dergelijke Content mag - zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van YouTube [...] niet worden gedownload, gekopieerd, verveelvoudigd, verspreid, verzonden, uitgezonden, vertoond, verkocht, in licentie worden gegeven of anderszins worden geëxploiteerd." Nu hoef je voor dat downloaden (voor eigen gebruik) niet zo bang te zijn, zolang je de filmpjes maar niet opnieuw uploadt naar YouTube (of een andere site) of verder verspreidt..." Lees het volledige artikel »
Je vindt de hierboven door 'Computer!Totaal' geciteerde tekst terug in de 'Service voorwaarden' van 'YouTube' o.m. in artikel 5.1, onder M en in artikel 9.1. Het is overigens interessant deze 'Service Voorwaarden' eens rustig door te lezen.

Kortom...

Je mag dus nooit filmpjes die anderen hebben gemaakt downloaden, vervolgens bewerken - dat is dus ook een fragment uit het betreffende filmpje 'knippen' en dan openbaar maken door het bijvoorbeeld te publiceren op een website, blog, Yurls of te uploaden naar 'YouTube'.
Eigenlijk dus precies zoals dat ook geldt voor foto's, afbeeldingen e.d. waarop auteursrecht rust ten zij deze gepubliceerd zijn onder een 'Creative Commons Licentie' of geplaatst zijn in het 'Publieke Domein'. Een 'Creative Commons Licentie' kan dus ook gelden voor filmpjes op 'YouTube'. Zie de 'YouTube Help'-pagina: 'Creative Commons'.

En.., als jij zelfgemaakte filmpjes uploadt naar 'YouTube' kijk dan ook eens hier...

"Auteursrecht is een belangrijk onderwerp voor de hele YouTube-community. In de onderstaande gedeelten vindt u alle informatie en tools die u nodig heeft om uw rechten op het YouTube-platform te beheren, en meer informatie over het respecteren van de rechten van andere videomakers..." Lees meer »

Filmpje 'YouTube Copyright Basics (Global)'Gratis 'YouTube'-downloaders

Er zijn op het internet overigens vele gratis 'YouTube'-downladers te vinden: programmaatjes waarmee je 'YouTube-filmpjes kunt downloaden. Gewoon even 'googlen'!
In het eerder genoemde artikel 'Zo download je video's van YouTube' vind je er ook een aantal.
Ook interessant is deze blogpost op Site4School: 'Hoe kan ik van YouTube beeld en/of geluid downloaden voor gebruik in de klas?' (08-12-2015). Ook handig in dit verband is de website 'Keepvid'.

Mag je een 'YouTube'-filmpje embedden (insluiten) op je website, blog of Yurls?

Ja, dat mag wel! Zie de volgende artikelen:

"Het Europese Hof heeft geoordeeld dat het embedden van content geen schending van het auteursrecht inhoudt als de rechthebbende zelf de content al vrijelijk op het internet verspreidt, meldde Tweakers. Dit bepaalde het Hof in de Bestwater-uitspraak, die geen verrassing zou moeten zijn na de Svensson-uitspraak die ditzelfde ook al zei (maar dan meer over linken en framen, oké). De uitspraak is nog steeds niet officieel online, mogelijk omdat men dit een evident gevalletje vindt gezien de Svensson uitspraak. Maar goed, het is mooi nog eens expliciet bevestigd te zien dat embedden écht mag..." Lees het volledige artikel »

"Embedden was lang een auteursrechtelijk probleem. Alleen met toestemming van de maker van bijvoorbeeld het filmpje, mocht je zo'n filmpje embedden. Geen toestemming, dan kon er een schadeclaim volgen. Niet heel gewenst voor de gemiddelde internetgebruiker. Dit jaar heeft het Hof van Justitie EU uit Luxemburg daar een einde aan gemaakt. Embedden mag. Gratis, zonder toestemming en zonder naamsvermelding. Op een paar uitzonderingen na..." Lees het volledige artikel »

Hoe voorkom je dat jouw filmpje door anderen wordt 'embed'?

Als je zelfgemaakte filmpjes uploadt naar 'YouTube' en je wilt niet dat die filmpjes op andere websites, weblogs of anders worden 'embed' (ingesloten) dan bestaat op 'YouTube' de mogelijkheid om het 'embedden' van je filmpje onmogelijk te maken:
 • Ga naar jouw 'YouTube'-kanaal.
 • Klik op 'Video's'.
 • Klik op het filmpje dat je niet 'embed' (ingesloten) mag worden.
 • Klik vervolgens onder het filmpje op het 'potloodje' (= 'Informatie en instellingen').
 • Klik vervolgens onder het filmpje op 'Geavanceerde instellingen'.
 • Scroll naar beneden tot je de volgende tekst ziet staan:
 •   1  = Haal het vinkje weg voor 'Insluiten toestaan'.
 • Klik je bij  1  op het 'vraagtekentje', dan verschijnt er een 'pop-up'-schermpje  2 .
 • In dit 'pop-up'-schermpje staat de 'Meer informatie'  3 . Deze 'link' verwijst naar de 'YouTube Help'-pagina 'Video's en afspeellijsten insluiten'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.