donderdag 28 april 2016

Leuk online gratis lesmateriaal over akkerbouw, veeteelt en tuinbouw


Heb je gratis lesmateriaal nodig voor jouw aardrijkskundelessen over akkerbouw, veeteelt, zuivel, tuinbouw, e.d.? Hierbij een lijstje met 4 websites en een bonus waar je allerlei online lesmateriaal kunt vinden (o.a. voor het digibord) en/of gratis lesmateriaal kunt bestellen.


#1. Het Kleine Loo


Op 'Het Kleine Loo' vind je informatie over alle vormen van akkerbouw, veelteelt en tuinbouw met o.m. digilessen over land- en tuinbouw. De als je klikt op 'Informatie', 'leerkrachten' en/of  'plaatjes', verschijnt de mededeling dat je op één van de twaalf plaatjes bovenaan de pagina moet klikken. Achter deze plaatjes vind je het lesmateriaal over het betreffende onderwerp, achtergrondinformatie en een digiles over het onderwerp. Zoals gezegd, zijn er twaalf onderwerpen: akkerbouw, vollegrondsgroente, glastuinbouw bloemen en planten, glastuinbouw groente, bloembollenteelt, fruitteelt, paddenstoelenteelt, boomkwekerij, melkveehouderij, pluimvee, varkenshouderij en schapen en geiten. Het lesmateriaal per onderwerp vind je als je eerst op het onderwerp klikt en daarna op 'Lesmateriaal'.

Digilessen over de land- en tuinbouw


#2. Akkerbouw voor jou!De website 'Akkerbouw voor jou!' - gemaakt door het 'Productschap Akkerbouw' - bevat lesmateriaal voor de onder-,midden-, en bovenbouw. Er kan gezocht worden op lesmateriaal over o.m. de aardappel, graan, de suikerbiet en de ui. Akkerbouwers telen voedsel voor mens en dier. Ook lesmateriaal over diervoeder staat daarom op deze site.
De site bevat ook digilessen met educatieve filmpjes, vragen en opdrachten. In het dierenvoedergedeelte van de site zit een interactieve educatieve schoolwandplaat waarmee een digiles gegeven kan worden over dieren en diervoeder. Onderwerpen die aan bod komen zijn: wat eten huisdieren en landbouwdieren. Waar komt het voer vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Welk diervoer wordt op de boerderij geteeld? De digiles is bestemd voor de bovenbouw van het basisonderwijs, maar is ook geschikt voor het voortgezet onderwijs.
Daarnaast vind je op de site een digiles over de akkerbouw. Daarin wordt de leerlingen o.m. duidelijk gemaakt waar in Nederland akkerbouwbedrijven zijn, hoe de akkerbouwer zijn gewassen teelt en en wat hij doet om ervoor te zorgen dat hij kan oogsten. Ook leren ze hoe graan, suikerbieten en aardappelen groeien en hoe deze producten worden geoogst.


'Veeteelt.nu' is een kennisportal met ondersteunend lesmateriaal voor groep 6 en 7 en is gemaakt in opdracht van het ‘Productschap Vee en Vlees’. Het Productschap wil met deze site graag bijdragen aan informatie over de veehouderij van vandaag. Op 'Veeteelt.nu' kun jij je gratis inschrijven (registreren). Je krijgt daarmee toegang tot het afgeschermde deel van deze website voor docenten met o.a. de antwoorden en handleidingen die bij de (interactieve) lessen horen.
Op deze website vind je o.m. 'interactieve lessen'.Iedere interactieve les bestaat uit een aantal filmpjes met opdrachten (meerkeuzevragen). Als een antwoord op de vragen goed of fout is, wordt dat meteen aangegeven middels een groen vinkje of een rood kruisje. De interactieve lessen zijn dan ook meteen te gebruiken als een soort 'Flip de Klas'. Je kunt de leerlingen dus thuis het filmpje laten bekijken als een soort inleiding op de les in de klas.
Je moet maar eens rondkijken op deze site, want je vind er nog veel en veel meer.


Op de website 'Zuivel online' vind je op de pagina 'Onderwijs > Lesmaterialen' lesmateriaal voor groep 1 t/m 2, groep 3 - 4groep 5 - 6 en groep 7 en 8.


Bonus: Extra lesmateriaalOp de website 'Boerderij Educatie Nederland' vind je op de pagina 'Lesmateriaal' nog meer 'links' naar allerhande lesmateriaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.