woensdag 6 april 2016

Met StoryTop Story Maker maken leerlingen verhaaltjes met plaatjes

Met 'StoryTop Story Maker' maken jouw leerlingen leuke (strip)verhaaltjes met zelf gekozen plaatjes. Leerlingen hoeven geen account aan te maken om de verhaaltjes op te slaan of te delen met anderen. Het online tooltje is volledig gratis te gebruiken.


Hoe werkt 'StoryTop Story Maker'?

 • Ga naar: http://storytop.com/.
 • Klik op de groene knop   Create your own story  .
 • Je komt dan op de pagina waar je het plaatje met het verhaaltje maakt. Zie afbeelding 1:In dit scherm gebeurt het allemaal! Wat de knoppen betekenen en hoe e.e.a. werkt zie in en onder afbeelding 2:


 •  1  = 'New': Klik hier op als je opnieuw wilt beginnen.
 •  2  = 'Save': Sla je verhaaltje op. Eerst wordt gevraagd om je verhaaltje een naam te geven. Als je verhaaltje opgeslagen is, krijg je een 'link' re zien. Hiermee kun je jouw verhaaltje delen, door de 'link' op bijvoorbeeld je 'Symbaloo' of 'Yurls' te plaatsen.
  Het opgeslagen verhaaltje kom onder 'My stories'  9  te staan. Als je meerdere verhaaltjes hebt gemaakt staan die hier ook (in het 'drop down'-menu). Ik denk dat dit via een 'cookie' wordt 'onthouden'.
 •  3  = 'Share': Als je hier op klikt krijg je de 'link' te zien die je ook al bij  2  hebt gekregen. Je kunt die desgewenst via e-mail naar iemand sturen of delen op je sociale netwerken.
 •  4  = 'Delete': Klik hierop om het verhaaltje volledig te verwijderen. De titel verdwijnt ook bij 'My stories'.
 •  5  = 'Feedback': Hier kun je een 'formuliertje' invullen om de maker(s) van deze tool 'feedback' te geven.
 •  6  = 'Help'. Hier vind je een korte 'help'-pagina. Het is meer een 'FAQ' (Veelgestelde vragen).
 •  7  = 'Account'. Desgewenst kun je hier een account aanmaken, zie afbeelding 3. Als je een account hebt kun je hier ook inloggen. Het is handig om een gratis account aan te maken als je denkt dat je het verhaaltje wilt veranderen of aanpassen, maar nodig is het niet. Je kunt ook verhaaltjes maken en delen zonder een account.
Afbeelding 2: Registereren
 •  8  = 'Backgrouds': In dit 'drop down'-menu vind je alles dat je nodig hebt om jouw plaatje(s) en verhaaltje te maken: achtergronden, mensen, planten, gebouwen, voertuigen, enz.
 •  9  = 'My stories': Hier komen de verhaaltjes te staan die je hebt gemaakt.
 • 10  = Naar vorige plaatje.
 • 11  = Naar volgende plaatje

Wat vind je in het 'drop down'-menu?

In het 'drop down'-menu vind je alles dat je nodig hebt om je plaatje(s) met je verhaaltje te maken.
Standaard zie je 'backgrounds'. Kies een 'achtergrond' en sleep deze naar het grote 'veld' (storyboard) waarin je jouw verhaaltje gaat maken (drag & drop). Kies dan uit de overige mogelijkheden: mensen. robots, dieren, vissen, reptielen, planten, gebouwen, meubels, transportmiddelen (auto's, vliegtuigen, schepen) en allerlei zaken die te maken hebben met het weer.
Klik je op 'text', dan zie je allerlei 'tekstwolkjes'. Sleep een 'tekstwolkje' naar een figuurtje en typ dan tekst in de wolkjes.

Op deze wijze kun je een verhaaltje maken bestaande uit meerdere plaatjes.

Enkele aandachtspunten...

 • Hoe kun je een afbeelding verwijderen uit het 'storyboard'?
  Sleep de afbeelding terug naar het 'drop down'-menu aan de links van het 'storyboard'.
 • Hoe verander je de grootte van een afbeelding in het 'storyboard'?
  Ga met de linker muisknop ingedrukt op de zwarte pijltjes links onder bij een afbeelding staan en beweeg de muis naar boven (kleiner maken) of naar beneden (groter maken). Ga je met de muiscursor op de afbeelding staan, dan kun je de afbeelding verwijderen.
 • Hoe voeg je tekst toe aan je verhaaltje?Kies 'text' in het 'drop down'-menu. Kies de 'tekstwolk' die je wilt gebruiken en sleep het naar het 'storyboard'. In de 'tekstwolk' verschijnt nu een rood omrand 'tekstvak'. Type de tekst in dit vak. Als je op een andere afbeelding op het 'storyboard' klikt, verdwijnt de rode rand. Wil je tekst veranderen of aanpassen, klik dan in de tekst.


Filmpje: Een verhaaltje maken..? Gewoon 'drag & drop'


Muziek: The Night Falling - JR Tundra

Conclusie

'StoryTop Story Maker' is een leuke 'story telling'-tool. De tool is gratis; eenvoudig te gebruiken en leerlingen kunt verhaaltjes vertellen zonder dat je een account hoeft aan te maken.
'Min'-puntjes: het verhaaltje is niet lokaal op te slaan. Je kunt de verhaaltjes niet insluiten op bijvoorbeeld een klassenblog en ook niet printen.

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.