vrijdag 15 april 2016

Nieuwe serie internetopdrachten van Jack Nowee: 'Denksleutel-lessen'

Jack Nowee (Twitter: @JackNowee) heeft gisteren een nieuwe serie internetopdrachten gelanceerd: 'Denksleutel-lessen'. Alle 'Denksleutel-lessen' zin te vinden op de Yurls 'Webpaden en meer ...' op de pagina 'Denksleutel-lessen (groep 4-8)'.

Wat zijn 'Denksleutel-lessen'?

De volgende 'infographic' ligt een stukje van de sluier op:


Meer uitleg over de 'Denksleutel-lessen'

Om meer uitleg over de 'Denksleutel-lessen' te krijgen, moet je op de pagina ''Denksleutel-lessen (groep 4-8)' op de box 'Uitleg Denksleutels' klikken. Zie de afbeelding hieronder:

Meer uitleg
Als je op die box klikt, opent zich een 'pdf'-document met een uitgebreide uitleg. Desgewenst kun je dit 'pdf'-je printen. Aan het eind van deze  'pdf' staat het volgende:
"Denksleutels (Thinker’s Keys) zijn bedacht door de Australiër Tony Ryan (1990), die dezeThinker's Keys baseerde op 2 boeken die hij had gelezen:
  • 'The Thinker’s Toolbox' en
  • 'Adventures in Thinking'.
Denksleutels zijn sleutels met daarop een vraag of opdracht die kinderen aanzet tot creatief, analytisch en praktisch denken. Tevens stimuleren de sleutels om een ander perspectief in te nemen. Vrijwel alle kinderen zijn bekend met het begrip "sleutel" als een ding dat je gebruikt om iets te openen. De denksleutels gebruiken we om ons denken te openen. Dit is voor kinderen een makkelijk uit te leggen concept.
De denksleutels zijn zeer geschikt voor alle leerlingen van de basisschool, maar zijn ook goed te gebruiken voor peuters. Er zijn in totaal 20 denksleutels ontwikkeld.
De denksleutels kunnen worden gebruikt voor een klassikaal kringgesprek, maar kunnen ook ingezet worden in kleine groepjes. Samenwerken stimuleert het reflecteren en levert meer ideeën en inzichten op.
Denksleutels zijn ook uitermate geschikt om de Hogere Orde Denkvaardigheden (HOD’s, te weten: analyseren, evalueren en creëren) bij meer en hoogbegaafde kinderen te stimuleren." Klik hier om de volledige uitleg te bekijken en te lezen »
Overigens...: het is niet de bedoeling dat kinderen zomaar zelf aan de slag gaan met zo’n les, maar dat er een interactie is met en door de leerkracht, zeker in de laagste groepen (doorvragen, stimuleren, kritisch bekijken, enz.).

Al 6 'Denksleutel-lessen' beschikbaar

Op dit moment zijn er zes 'Denksleutel-lessen' beschikbaar:
  • Denksleutel-les 'sprookje' voor groep 1-2-3,
  • Denksleutel-les 'Wonen' voor groep 1-2-3,
  • Denksleutel-les 'Oerwoud' voor groep 4-5-6,
  • Denksleutel-les 'Dino's' voor groep 4-5-6,
  • Denksleutel-les 'Oorlog' voor groep 6-7-8,
  • Denksleutel-les 'Olympische Spelen' voor groep 6-7-8.
Ongetwijfeld zal Jack in de nabije toekomst nog meer 'Denksleutel-lessen' online zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.