woensdag 20 april 2016

Weg met die papieren memoblaadjes! Gebruik de Windows 'Plaknotities'

Ben jij ook zo'n fanatieke 'gele memoblaadjes'-gebruiker en heb je jouw hele bureau en/of beeldscherm van je pc volgeplakt met van die gele 'Post-It' blaadjes..? Ik wel..! De muur naast mijn werktafel en het scherm van mijn laptop hingen vol met die dingen. Ik zeg 'hing', want sinds ik 'Plaknotities' in Windows heb ontdekt is dat afgelopen.  Mijn memoblaadjes zijn nu 'digitaal' en staan op het 'bureaublad' van mijn laptop. En het kost géén cent! 'Plaknotities' vind je in Windows 7, 8 en 10.Plaknotities maken in Windows 10

Het 'tooltje' - sorry, in Windows 10 heet dat 'app' - vind je via het 'Startmenu' > 'Alle apps' > 'Accessoires'. Zoek in 'Accessoires' naar 'Plaknotities' en klik hierop. Windows opent dan een blanco 'plaknotitie' op je bureaublad.

Klik je in het 'Startmenu' met je rechter muisknop op 'Plaknotities' dan wordt er een venstertje geopend. Via dit venstertje kun je 'Plannotities' vastmaken aan 'Start' en/of de 'Taakbalk' (zie afbeelding 1) onder op je bureaublad.

Afbeelding 1
Reuze handig, want dan hoef je alleen maar op het icoontje van 'Plaknotities' in de taakbalk te klikken. Zie afbeelding 2:

Afb. 2: Icoontje 'Plaknotities' in de taakbalk
Als je op het icoontje klikt, wordt er een 'plaknotitie' op je bureaublad geopend. De cursor staat aan het begin van de 'plaknotitie' en je kunt meteen beginnen met typen. Zie afbeelding 3:


Met sneltoetsen kun je de tekst vet of cursief maken en/of onderstrepen. Selecteer de tekst of een deel van de tekst en gebruik dan de toetscombinaties
 • Ctrl + B = tekst vet (Bold)
 • Ctrl + I = tekst cursief (Italic)
 • Ctrl + U = tekst onderstrepen (Underline)
Als je klaar bent met het intypen van je tekst, klik dan op een willekeurige plaats op het bureaublad. dus niet op de 'Plaknotitie' zelf. De knopjes [+] en [X] verdwijnen dan. Klik je in de 'Plaknotitie', dan verschijnen ze weer.

Klik op [+] of Ctrl + N om een nieuwe 'Plaknotitie' te openen.

Als je op het 'Plaknotitie'-icoontje in de taakbalk klikt, wordt/worden de 'Plaknotitie(s)' tijdelijk verborgen. Als je nog een keer op dit icoontje klikt, komt/komen de 'Plaknotitie(s)' weer te voorschijn. Op die manier kun je jouw 'Plaknotitie(s)' ook in jouw browser of enig ander programma naar voren halen.

'Plaknotities' vergroten / verkleinen

Je kunt een willekeurige 'plaknotitie' vergroten en/of verkleinen, door de cursor op één van de randen van de 'Plaknotitie' te plaatsen. De cursor verandert dan in een ''. Je kunt nu door te 'slepen' de 'Plaknotitie' vergroten of verkleinen. Zie afbeelding 4:

Afb. 4: 'Plaknotitie' vergroten of verkleinen

De kleur van de 'Plaknotitie' veranderen

De kleur van de 'Plaknotitie' veranderen kan ook. Klik met de rechtermuisknop op de 'Plaknotitie'. In het schermpje dat zich dan opent, kun je een kleur kiezen: blauw, groen, roze, paars, wit of geel. Zie afbeelding 5:

Afb. 5: De kleur van een 'Plaknotitie' veranderen

'Plaknotitie' verwijderen en/of 'verslepen'

 • Klik op het knopje [X] rechtsboven in de 'Plaknotitie' of plaats de cursor in de betreffende 'Plaknotitie' en toets Ctrl + D om een 'Plaknotitie' te verwijderen.
 • Je kunt de 'Plaknotities' met de muis verslepen (linker muisknop ingedrukt houden) naar iedere gewenste plaats op het bureaublad.

Handleidingen

"Met Plaknotities kunt u een takenlijst maken, een telefoonnummer noteren en andere dingen doen die u anders met een velletje papier zou doen. U kunt Plaknotities gebruiken met een tabletpen of een standaard toetsenbord. Als u een notitie wilt schrijven met een Tablet PC-pen, begint u gewoon op de notitie te schrijven op de locatie waar u de inkt wilt laten verschijnen. Als u een notitie wilt typen, klikt u op de locatie waar u de tekst wilt laten verschijnen en begint u vervolgens met typen..." Lees hier de volledige handleiding »
Handleiding voor 'Windows 10':

Gebruik je 'Windows 7' dan kun je ook deze handleiding gebruiken: 

"The Sticky Notes accessory enables you to plaster the electronic equivalent of good old-fashioned Post-It notes all over your Windows 7 desktop. You can use Sticky Notes in Windows 7 as onscreen reminders: you can even color code them to help you stay organized.
They remain securely wherever you put them on the desktop until you delete them..." 

2 opmerkingen:

 1. kun je plaknotities ook invoegen bij een mail, of in een word document?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik weet kan dit niet. Je kunt de tekst in een plaknotitie wel met kopiëren en plakken in een mail of 'Word'-document plakken.

   Verwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.