donderdag 21 april 2016

Windows WordPad: leuke simpele tekstverwerker voor jouw leerlingen!

'WordPad' is een programma voor eenvoudige tekstverwerking dat deel uitmaakt van Windows (7, 8 en 10). Kortom: gebruik je 'Windows' als besturingssysteem, dan heb je ook de tekstverwerker 'WordPad' gratis erbij! In deze blogpost vertel ik iets meer over 'WordPad', want dit programmaatje is heel goed te gebruiken door jouw leerlingen. Het is simpel, eenvoudig en overzichtelijk. Kortom: een tekstverwerkertje zonder alle ingewikkelde mogelijkheden, toeters en bellen van zijn/haar grote zus/broer 'Microsoft Word'...


Waar vind je 'WordPad'?


'Windows 7'

In 'Windows 7' vind je 'WordPad' door in het menu 'Start' te klikken op  'Alle programma’s'. Klik vervolgens op 'Bureau-assecoires' en dan op 'WordPad'. Het gaat sneller, als je op je bureaublad een zg. snelkoppeling maakt. Door op die snelkoppeling te klikken wordt 'WordPad' dan direct geopend.

'Windows 10'

In 'Windows 10' vind je 'WordPad' door in het menu te klikken op 'Alle apps', vervolgens op 'Accessoires'. 'WordPad' staat in het rijtje programmaatjes dat je dan ziet. Klik je met je rechtermuisknop op 'WordPad' dan wordt er een venstertje geopend. Je kunt hier 'WordPad' aan Start vastmaken en/of aan de Taakbalk. Werkt wat sneller. Zie afbeelding 1:

Afb. 1: 'WordPad' aan Start en/of Taakbalk vastmaken
In 'Windows 8.1' zal het ook wel zoiets zijn. Ik weet het niet precies want ik heb 'Windows 8.1' nooit gebruikt.

Een korte beschrijving van 'WordPad'

In 'WordPad' kun je documenten maken en bewerken. Je kunt die documenten voorzien van opmaak en er afbeeldingen bijplakken. Ook zit er een knop in naar het tekenprogramma 'Paint', zodat je ook tekeningen aan je document kunt toevoegen. Je kunt andere documenten insluiten – bijvoorbeeld een 'Word'-document, een 'PowerPoint-presentatie – of een koppeling naar deze documenten opnemen.

'WordPad' is veel eenvoudiger dan 'Word' en heeft daardoor natuurlijk veel minder mogelijkheden. Voordeel: je loopt veel minder kans om te verdwalen. Maar de meest gebruikte zaken vind je er terug. Net als 'Word' heeft 'WordPad' een 'lint' waar alle opties instaan. Zie afbeelding 2. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Afb. 2: Het 'lint' van 'WordPad'
  • Via 'Pagina-instelling' kun je uit te printen pagina’s automatisch van een paginanummer voorzien. Je kunt afbeeldingen in het document plakken en deze groter of kleiner maken, maar het is niet mogelijk – zoals in 'Word' – een tekst om de afbeelding te laten lopen. Je hebt alleen de mogelijkheid om uit te lijnen: links, rechts en centreren. De tekst komt altijd boven of onder de afbeelding te staan.
Omdat 'WordPad' weinig gecompliceerd is, maar toch alle basismogelijkheden heeft, lijkt 'WordPad' mij een leuk en handig tekstverwerkertje om te laten gebruiken door de leerlingen. Ze kunnen er verhaaltjes mee schrijven, lesjes maken, werkstukjes, spreekbeurten en noem maar op. En juist omdat het zo ongecompliceerd is, is het voor de niet zo digitaal-getalenteerde leerkracht ook een handig programma om te gebruiken.

Een tip…

Als je overweegt 'WordPad' door je leerlingen te laten gebruiken, leer ze dan hun bestandjes op te slaan als een 'RTF'-document. Het documentje kan dan in alle versies van Word worden geopend. Bovendien is het dan makkelijk te onderscheiden van een 'doc'- of 'docx'-document (afhankelijk van welke versie van 'Word' je gebruikt).

Handleidingen voor 'WordPad'

Klik in 'WordPad' rechtsboven in het venster op het blauwe vraagteken en je opent de 'Help'-pagina. Diezelfde 'Help'-pagina kun je ook vinden op de Windows-website van Microsoft: 'Werken met WordPad'. Je vindt in deze 'handleiding' uitleg over:
  • documenten maken, openen en opslaan,
  • documenten opmaken,
  • datums en afbeeldingen in documenten invoegen,
  • documenten weergeven,
  • paginamarges wijzigen,
  • documenten afdrukken.

Tip 

Als je de URL van de 'Help'-pagina uit de adresbalk van je browser kopieert en dan naar de website www.printfriendly.com gaat en hier de 'link' in het aangegeven vak plakt, kun je die 'Help’-pagina' printen als een 'pdf'-bestand (ca. twee A4-tjes). Je hebt dan een beknopte handleiding op papier. Even een aantal keer kopiëren en dan door het  lamineerapparaat halen. Je kunt die handleiding dan zo naast de computers in jouw klas leggen.

Videocursus 'Wordpad' op YouTube

Op 'YouTube' vond ik een Engelstalige, zeer complete videocursus 'WordPad'. In deze cursus wordt alles rustig en heel gedetailleerd uitgelegd. Deze videocursus duurt iets meer dan 17 minuten.


Bijschrift

"Microsoft Windows Wordpad is a simple text editing program that you can use to credit and edit documnets. Wordpad also offers you many rich formatting and graphics options including inserting pictures, using bullets and numberings, and insert objects from other programs. In this Wordpad Tutorial Series of 6 parts, we will try to cover each and every feature of Wordpad.
The information provided in this wordpad tutorial series will apply to Wordpad For Windows XP / 7 / 8 / 10.
The concept and contents of the video has been designed for beginner to intermediate users. All the Windows Wordpad features has been explained in detail, so they not only helps you learning wordpad but you will also learn the basic fundamentals of text-editing. After learning you can also apply this information to other text-editing softwares.
Topic Covered in this lesson:1. A brief overview of about Word Processing and Word Processors2. Introduction to Wordpad and it's features3. What you see on Wordpad window, when you first start it4. Creating your first document in Wordpad5. Saving your document6. Brief overview of Page Size and Print Preview7. Apply formatting like Bold, Italic and Font Size8. How to use Indents efficiently?9. Detail information about Left, Center & Right alignment options"

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.