donderdag 19 mei 2016

20 Portalen met (les)materiaal voor gebruik in je groep


In deze blogpost vind je een overzicht van een aantal 'portalen' waar je gratis lesmateriaal / lesideeën kunt vinden om te gebruiken in je groep. 
Dit overzicht is natuurlijk niet volledig. Daarom mijn vraag: als jij nog een bruikbare 'portaal' kent waar je allerhande lesmateriaal kunt vinden om in je groep te gebruiken en niet in onderstaande lijst staat, wil je die website dan a.u.b. melden via het reactieformulier onder deze blogpost. Alvast heel hartelijk bedankt!


Wat is een 'portaal'?

"In internetverkeer wordt 'portaal' gebruikt als een webpagina die dienst doet als 'toegangspoort' tot een reeks andere websites, die over hetzelfde onderwerp gaan. Soms dus synoniem van start- of hoofdpagina, maar meestal ook als vertrekpunt en overzichtstabel voor verdere navigatie binnen een onderwerp. De Engelse naam, die ook veel in Nederlandse teksten gebruikt wordt, is portal." (Bron)

# 1. Internetwijzer Basisonderwijs

'Internetwijzer Basisonderwijs' is een praktische internetgids voor het basisonderwijs en is een initiatief van Sipke Kloosterman (@meestersipke). De eerste versie verscheen al in 1999. In 2002 werd de site voor het eerst vernieuwd en in november 2009 verscheen de huidige versie. Lees meer »

#2. Digibord op School

'Digibord op School' is een startpagina voor het digitale schoolbord en bevat verwijzingen naar internetbronnen maar ook door leerkrachten gemaakte lessen: PowerPoints, Flipcharts, Notebooks en BTX-bestanden. De eerste versie van 'Digibord op School', een initiatief van Sipke Kloosterman (@meestersipke), verscheen in 2005. In september 2009 werd de site geheel vernieuwd. Lees meer »

#3. Portalengroep.nl

De naam 'Portalengroep.nl' is wellicht wat verwarrend, want deze site bestaat niet. Het is de naam voor een grote verzameling 'portalen', waar je toegankelijk educatief 'tablet'- en 'digibord'-lesmateriaal en nog veel en veel meer materialen vindt voor het basisonderwijs. De 'Portalengroep.nl' bestaat uit de volgende 'portalen'; ieder met hun eigen 'specialiteit':
  • Schoolbordportaal.nl, de startpagina voor tablet en digibord.
  • Kleuterportaal.nl, hetzelfde als Schoolbordportaal, maar dan voor kleuters. Uiteraard vind je er ook allerlei thema's.
  • Schooltvportaal.nl, de startpagina met o.m. 'Schooltv'-filmpjes. Voor alle groepen.
  • Tabletportaal.nl, de startpagina met educatieve apps.
  • Lespakketportaal.nl. Je vindt hier lespakketten en lesbrieven voor het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang. Deze leermiddelen zijn ondergebracht in diverse vakgebieden en categorieën. Aan de linkerkant kun je de gewenste selectie ingeven en navigeer je snel en een eenvoudig naar geschikte de lespakketten en lesbrieven.
  • Leermiddelenportaal.nl, is het leermiddelen po portaal voor het basisonderwijs. Jouw leermiddelenplein voor het zoeken naar lesmateriaal op elk niveau en in alle vooraanstaande collecties.
'KlasCement.nl' - de Nederlandse variant van 'Klascement.be' - ondersteunt en inspireert de leraar in zijn dagelijkse praktijk en bij veranderende onderwijscontexten via een leermiddelennetwerk. 'KlasCement' is ingebed in het onderwijs van vandaag en communiceert horizontaal. 'KlasCement' wordt vakkundig onderhouden door ervaren onderwijsgevenden uit verschillende vakgebieden. 'KlasCement' streeft ernaar de gemodereerde leermiddelen (open of niet) volgens internationale standaarden op te nemen in de databank en goed vindbaar te maken voor de gebruiker. Gebruikers en aanbieders van leermiddelen kunnen in dit professioneel beheerd digitaal netwerk leermiddelen delen. 'KlasCement' verbindt die onderwijsbetrokkenen en geeft hen de mogelijkheid tot onderlinge contacten dankzij persoonlijke profielen.

#5. Yurls 'Webpaden en meer…'

Op de Yurls 'Webpaden en meer' vind je – buiten de vele pagina’s voor leerkrachten – internetopdrachten die de leerlingen in principe zelfstandig kunnen maken. Je vindt er Webpaden, Piekerpaden, Canonpaden, Mini-paden, Kiespaden, Doepaden, speurpadenKruiswoordclips, Webpuzzels en allerlei wat moeilijkere internetopdrachten voor leerlingen die meer aankunnen. Al dit materiaal is gemaakt door Jack Nowee (@JackNowee).

#6. Kinderpleinen

'Kinderpleinen' is speciaal verantwoord voor kinderen ontworpen tot 13 jaar. Zij is vrij van geweld, seks en porno. Veranderingen binnen de gelinkte sites en de mogelijkheid snel naar andere sites door te linken, vallen niet binnen de verantwoordelijkheid van 'Pleinderpleinen'. De 'links' van 'Kinderpleinen' kun je ook vinden op de Yurls 'Startpagina Kinderpleinen'.

#7. Wikiwijs Leermiddelenplein

'Wikiwijs Leermiddelenplein' is een gezamenlijk initiatief van Kennisnet, de Open Universiteit en SLO. Het platform biedt een mix van open en gesloten lesmateriaal, informatie over lesmethodes en professionaliseringsmateriaal over het gebruik en de toepassing van leermiddelen. Je vindt hier een overzicht van alle beschikbare lesmaterialen, voor het basisonderwijs tot en met universitair onderwijs. De meeste digitale lesmaterialen zijn gratis en bovendien vrij in het onderwijs te gebruiken. Daarnaast kan ook worden gezocht naar niet-digitaal materiaal of materiaal dat je moet betalen. Lees meer »

#8. Digischool: Leermiddelendatabase PO

De 'Leermiddelendatabase PO' van Digischool is alleen toegankelijk voor leden van de communities PO en Pabo van Digischool / Kennisnet. Je kunt met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Wil je gebruik maken van deze database dan dien je eerst gratis lid te worden van een community.

#9. Communities ‘Digischool’

Word gratis lid van één of meerdere online communities voor het basisonderwijs. In een community kun je discussiëren over jouw vak, vragen stellen en lesmateriaal met elkaar uitwisselen.
  • Groep 1-2. Onder begeleiding van Hanneke Meinen.
  • Groep 3-4. Onder begeleiding van Leen Faas.
  • Groep 5-6. Onder begeleiding van Marco Geenen.
  • Groep 7-8. Onder begeleiding van Erwin Dekker.
Je kunt de Communities ook vinden via de website 'Digischool':

#10. WebKwestie.nl

'WebKwestie.nl' staat boordevol WebKwesties voor het Basisonderwijs. Een WebKwestie een onderzoeksgerichte opdracht waarbij de informatie, in ieder geval voor een flink deel, afkomstig is uit bronnen op internet. Een WebKwestie gaat verder dan het zoeken van een antwoord op een vraag. Leerlingen moeten met een vraagstelling aan de slag die hun denken op een hoger plan brengt. Zij worden gedwongen om de verworven informatie om te zetten in een product. Dit product kan een oplossing voor een probleem zijn, maar ook een hypothese of een ontwerp voor een poster of het maken van een maquette.

#11. Meestermichael.nl

Op 'Meestermichael.nl' vind je educatieve ‘links’ naar websites die geschikt zijn voor leerlingen in het basisonderwijs en ‘links’ voor de leerkrachten vol met lesideeën, tips en bruikbare lessen. Onderverdeeld in onderbouw (OB), middenbouw (MB) en bovenbouw (BB). Ook zijn er links voor de IB-ers, RT-ers en ICT-ers. Onder ‘Thema’ vind je links naar sites over 'Sint’, '' Kerst', 'Moederdag', 'Lente’ enz.'

#12. 123Lesidee

Op '123lesidee' vind je een grote collectie lesmateriaal voor het basisonderwijs. Al het materiaal is gratis en direct toegankelijk. Handige websites maar veelal ook complete lespakketten en lesmateriaal dat als document direct te downloaden is. Superhandig voor juf, meester, ibér,leerling en ouders.

#13. Lesidee.nl

'Lesidee.nl' is geheel gratis, heeft geen inlogverplichtingen, heeft meer dan 800 goed gedocumenteerde lessen voor groep 1 t/m groep 8. De lessen zijn verdeeld over o.a. thema’s en vakgebieden en zijn voorzien van een goede beoordeling, snel en eenvoudig te downloaden en op meerdere manieren te vinden.

#14. Entoen.nu, de canon van Nederland (geschiedenisportal)

'Entoen.nu', de cann van Nederland is de geschiedenisportal voor het basisonderwijs. Handig materiaal om de canon te gebruiken bij de les zijn de Canonpaden voor groep 6, 7 en 8, gemaakt door Jack Nowee.

#15. de Bibliotheek: Info voor werkstuk of spreekbeurt

'de Bibliotheek' heeft hier 255 onderwerpen vezameld. De onderwerpen zijn verdeeld over 10 verschillende thema's: De aarde / Landen & Steden / Planten & Dieren / De mens / Geschiedenis / Kunst & Cultuur / Levensbeschouwing / De samenleving / Sport & Vrije tijd / Techniek & Wetenschap'. De onderwerpen zijn ook goed te gebruiken voor een les.

#16. Eduapp.nl

'Eduapp' is dé plek voor het zoeken van innovatief lesmateriaal. Organiseer apps in lijsten en leer hoe je deze kan gebruiken in de klas. Zoek naar apps (ja, ook webapps) die passen bij jouw vak of onderwerp. Bekijk wat andere leraren vinden van deze app en krijg ideeën hoe deze app te gebruiken in jouw les. Er zijn al meer dan 2.500 apps gemetadeerd naar het Nederlands onderwijssysteem.
'Eduapp' is een heel klein beetje te vergelijken met de Engelstalige website 'Edshelf'. Je vindt hier geen lesmateriaal, wel webtools en reviews over deze webtools, die je t.b.v. je lessen zou kunnen gebruiken:
"Find the right educational tools for your needs.A socially-curated discovery engine of websites, mobile apps, desktop programs, and electronic products for teaching and learning."

#17. Webje-wijzer.nl

Op 'Webje-wijzer.nl' vind je uitdagende lesideeën (thema's) voor leerlingen en leerkrachten. Handig voor een thema of project in je groep over een algemeen, een aardrijkskunde-, een geschiedenis- of natuur- onderwerp. Uitgangspunt van deze site is 'meervoudige intelligentie'.

#18. LesKompas

Op 'LesKompas' vind je aanvullende materialen bij methodes die je in jouw groep gebruikt.
'LesKompas' biedt aanvullend materiaal voor taal, geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek. Bij taal en de zaakvakken is het ook nog gekoppeld aan uw methoden, waarbij alles tot op de les nauwkeurig is uitgezocht. 'LesKompas' is niet gratis; je moet een abonnement nemen. Je kunt ook een proefabonnement aanvragen. Toen ik nog voor de klas stond, heb ik er een hoop plezier van gehad.

#19. 'Yurls'-startpagina's van collega's

Heel veel collega's in het basisonderwijs hebben een 'Yurls'-startpagina voor eigen gebruik of voor hun leerlingen. Op deze 'Yurls'-startpagina's kun je ongelooflijk veel lesmateriaal vinden. Gewoon zoeken via zoekvak op een willekeurige 'Yurls' of het zoekvak op www.yurls.net.


Zoek je bijvoorbeeld thema's voor groep 1 en 2, zoek dan bijvoorbeeld op 'kleuters thema's'. Je krijgt dan de volgende resultaten (is maar een héél klein deel!):


Er zijn collega's die hele series 'Yurls'-startpagina's maken, bijvoorbeeld:
Er zijn ook héle grote 'Yurls'-startpagina's. Om er maar een paar te noemen:

#20. Webbertjes.nl

'Webbertjes' zijn weblinks naar materiaal voor zelfstandig leren, thuis en op school!
Zoek links op trefwoord en filter eventueel op vak, groep, type en doelgroep. Zo krijg je precies datgene te zien, waar jíj naar op zoek bent! Webbertjes zijn bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Op 'Webbertjes.nl' vind je materiaal voor thuiszitters en vastlopers, kinderen die (tijdelijk) geen onderwijs in een groep in een school kunnen volgen; thuis: herhaling, verdieping, huiswerk; voor school: zelfstandig werken, keuzewerk, hoekenwerk en kinderen in het buitenland (met Internet-verbinding).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.