vrijdag 27 mei 2016

22 Websites en 'YouTube'-kanalen met allerlei uitlegfilmpjes [Flip de Klas]


'Flipping the Classroom' (Flip de Klas) is binnen het onderwijs een veelgebruikt concept. Ook voor het basisonderwijs verschijnen er steeds meer websites met uitlegfilmpjes t.b.v. het werken met dit concept. In deze blogpost vind je een overzicht van een aantal websites en kanalen op YouTube met gratis te gebruiken uitlegfilmpjes voor rekenen en taal, maar ook websites waar je uitlegfilmpjes kunt vinden voor de zaakvakken.


#1. Yurls 'Rekenvideo’s'

Op de Yurls 'Rekenvideo’s' vind je o.m. uitlegfilmpjes over de volgende onderwerpen: getalbegrip, optellen, aftrekken, veremenigvuldigen, delen, breuken, klokkijken, procenten, verhoudingen en metriekstelsel: gewichten, lengtematen, oppervlakte maten en inhoud.

#2. Yurls 'Spellingvideo’s'

Op de Yurls 'Spellingvideo’s' vind je uitlegfilmpjes m.b.t. spelling aanleren groep 4-5-6-7-8 (voor het digibord), werkwoordspelling, algemene spellingregels, redekundig en taalkundig ontleden.

#3. Yurls 'Flip de Klas'

De Yurls 'Flip de Klas' werd gemaakt in het kader van 'Flip de klas' en is nog in volle groei. Je vindt hier uitlegfilmpjes m.b.t. rekenen en Nederlands om in de klas én thuis te gebruiken, als herhaling na de les of als huiswerk voor de les. Doelgroep: 3de graad basisonderwijs / groep 7-8.

#4. De Sommenfabriek

'Flip de klas' of 'Flipping the Classroom” betekent dat je de praktijk van het lesgeven omdraait. 'De Sommenfabriek' is bij uitstek geschikt voor „flip de klas”. Je kunt kinderen thuis de uitleg van een bepaalde paragraaf laten bekijken. Dat is dan huiswerk van ongeveer tien minuten. Bovendien kun je ze vragen het bijbehorende werkblad te printen en mee naar school te nemen. Omdat de werkbladen interactief zijn, heeft elk kind andere opgaven (die natuurlijk wel altijd exact passen bij de uitleg van de paragraaf). Op school kan de leerling dan de opgaven van zijn of haar eigen werkblad gaan maken. Omdat er bij elk werkblad ook een uitgewerkt antwoordblad hoort, kunnen de kinderen op school zelf aan de slag en hoeft de leraar alleen extra aandacht en uitleg te geven aan leerlingen die iets nog niet helemaal begrijpen… Lees verder op de sommenfabriek »

Een geweldig mooie site met uitlegfilmpjes en bijbehorende werkbladen die je kunt downloaden. Aanrader!

#5. Video bij de les – Videoportaal

Het videoportaal 'Video bij de les' is een initiatief van Ronald de Moor en Harm Hofstede. 'Video bij de les' wil leerlingen én onderwijskrachten in het primair onderwijs eenvoudig toegang geven tot instructievideo’s en andere onderwijsfilmpjes die te vinden zijn op YouTube. Naast het videoportaal is er een peuterportaal met video’s voor peuters en een kleuterportaal met video’s voor kleuters.
Je vindt er o.m. uitlegfilmpjes m.b.t. rekenen en wiskunde, taal, vreemde talen, mens en wereld, schrijven, kunstzinnige oriëntatie en godsdienst.
 • Website: http://videobijdeles.nl/videoportaal/ 'Video bij de les' bestaat niet meer!

#6. YouTube-kanaal 'Flipje Klas'

'Flipje Klas' brengt korte uitlegfilmpjes in een hoog tempo (duren ca. 1 minuut), omdat – zo zegt 'Flipje Klas' - kinderen echt wel weten hoe YouTube werkt! Er staan op dit moment nog maar vier '1 minuut'-uitlegfilmpjes op: Eenvoudige werkwoorden, Persoonsvorm, Cijferend aftrekken met 1x inwisselen en Cijferend aftrekken. Wellicht dat er in de toekomst nog meer filmpjes bijkomen.

#7. YouTube-kanaal 'Begrepen.be'

Op 'Begrepen.be' staan momenteel 15 uitlegfilmpjes m.b.t. taalkundig ontleden (woordsoorten).  'Begrepen.be' noemt het 'woordleer'. Je moet zelf maar even beoordelen of je één of meer van deze filmpjes kunt gebruiken.

#8. Spellingjuf.nl


Op 'Spellingjuf.nl' vind je uitlegfilmpjes m.b.t. de werkwoordspelling. Er wordt uitgegaan van het niveau onderbouw havo/vwo: basisstof werkwoordspelling. De filmpjes zijn m.i. ook te gebruiken in groep 8. Dat zou je zelf even moeten proberen.

#9. Jonatan Academie: Uitlegfilmpjes voor leerlingen door leerlingen

Op de website 'Jonatan Academie' vind je uitlegfilmpjes gemaakt door leerlingen voor leerlingen. Je vindt er filmpjes m.b.t. taal, rekenen/wiskunde en schrijven.

#10. YouTube-kanaal 'Goed Rekenonderwijs'

Op het YouTube-kanaal 'Goed Rekenonderwijs' van de Stichting Goed Rekenonderwijs vind je een grote hoeveelheid instructievideo’s, gemaakt door de Stichting Goed Rekenonderwijs. De video’s zijn voor alle kinderen nuttig en ze sluiten goed aan bij alle rekenmethodes. Na elke uitleg is het nodig om te oefenen, aldus de Stichting. Bij elk filmpje kunt je exact bijpassende werkbladen met uitgewerkte antwoordbladen vinden op  'De Sommenfabriek'(zie #4), evenals oefeningen en stap voor stap uitleg bij zelf ingetypte sommen. Je vindt er ook uitlegfilmpjes m.b.t. sommen uit de Citotoets.
 • Websites:

#11. YouTube-kanaal 'Het Startpunt Uitleg'

Op het YouTube-kanaal 'Het Startpunt Uitleg' vind je uitlegfilmpjes rekenen bij de rekenmethode 'Pluspunt' voor groep 5, 6 en 7.

#12. YouTube-kanaal 'KhanAcademyNL'

Ook op het YouTube-kanaal van 'KhanAcademyNL' vind je uitlegfilmpjes voor rekenen, bedoeld voor groep 7 en 8.

 #13. YouTube-kanaal 'RekenTube'

Op het YouTube-kanaal 'RekenTube' staan o.m. interessante filmpjes om de tafel van 1 t/m 10 te leren.

#14. Kompas Clips voor groep 3 en 4

Dit jaar gaat 'LesKompas' mooie 'Flip the Classroom;  uitlegfilmpjes maken bij rekenen. De eerste 5 (voor groep 3 en 4) staan nu online. Er zijn ook QR codes bij. Die kan je aan een leerling geven, zodat hij/zij het filmpje op zijn/haar telefoon of tablet kan bekijken. De QR codes staan hier: http://www.schoolstart.nl/pdf/QR-KompasClips3-4.pdf.
De filmpjes zijn ook te vinden op: http://www.kompasclips.nl/

#15. Huiswerk.tv

'Huiswerk.tv' is een open platform voor uitlegvideo’s voor leerlingen van de laatste klassen van het basisonderwijs en van het voortgezet onderwijs. De uitlegfilmpjes op de site kunnen gratis bekeken worden. Ook kan iedereen filmpjes toevoegen en waarderen. Op deze manier maakt Huiswerk.tv – naar eigen zeggen – optimaal gebruik van de 'wisdom of the crowd'.
De filmpjes staan niet geordend op onderwijssoort. Je zult dus alle categorieën moet afzoeken naar uitlegfilmpjes voor groep 7 en 8.

#16. Methodelink: Uitlegfilmpjes bij je methodes

'Methodelink' is een educatieve portal voor professionals in het basisonderwijs en de voorschoolse educatie. 'Methodelink' bestaat uit digitaal lesmateriaal (videoclips), speciaal bedoeld voor digitale schoolborden. Videoclips worden met en zonder zelf corrigerende, digitale vragen aangeboden. 'Methodelink' is afgestemd op de meest gangbare recente onderwijsmethoden. De videoclips zijn niet alleen ingedeeld naar onderwijsmethode, maar ook naar groep en thema/hoofdstuk, zodat je op eenvoudige wijze clips aantreft bij het thema waarover je lesgeeft.
Het gebruik van 'Methodelink' is geheel gratis. Het enige dat je moet doen is een account aanmaken.

#17. Filmpjes ntr: Schooltv


De filmpjes op 'Schooltv' kun je natuurlijk tijdens een les bekijken, maar je kunt de leerlingen een filmpje die past bij een les ook van te voren (pre-teaching) als 'huiswerk' thuis laten bekijken. Op school kun je er dan vragen over laten stellen. Je kunt de leerlingen dan ook een werkblad met vragen over het filmpje meegeven, dat ze - op de dag dat het onderwerp ter sprake komt - moeten meenemen. Kant-en-klaar materiaal vind je bijvoorbeeld bij de Mini-paden van Jack Nowee.

#18. Yurls 'Kijk en lees'

Met de Yurls 'Kijk en lees' kunnen kinderen zelfstandig de filmpjes over woorden als maan, roos, vis bekijken. 

#19. Het Klokhuis

'Het Klokhuis' is al sinds 1988 op de televisie . 'Het Klokhuis' is een informatief jeugdprogramma van de NTR dat iedere werkdag wordt uitgezonden om 18.23 uur op Zapp (NPO 3). Kinderen tussen de negen en twaalf jaar leren elke dag iets over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord. De filmpjes van 'Het Klokhuis' kun je natuurlijk tijdens een les bekijken, maar je kunt de leerlingen een filmpje die past bij een les ook van te voren (pre-teaching) als 'huiswerk' thuis laten bekijken. Op school kun je er dan vragen over laten stellen. Je kunt de leerlingen dan ook een werkblad met vragen over het filmpje meegeven, dat ze - op de dag dat het onderwerp ter sprake komt - moeten meenemen. 

#20. 1001 docenten – De beste video’s voor school

De meeste en beste video’s voor school, gemaakt door '1001 docenten', zodat iedereen de uitleg en de docent kan kiezen die hij/zij het beste begrijpt. Supersnel en makkelijk de goede uitleg vinden, met slimme suggesties voor vervolgvideo’s… Lees verder »

Deze site geeft uitleg over vakken die op het VMBO, HAVO, Atheneum en Gymnasium worden gegeven. Wellicht staan er ook uitlegfilmpjes op die je kunt gebruiken in groep 7 en 8 of voor „plus”-leerlingen.

#21. Kern van de Zaak: zaakvaklessen voor MB en BB bovenbouw gemaakt met PowerPoint

De website 'De Kern van de Zaak' bestaat uit een groot aantal zaakvaklessen – gemaakt met PowerPoint – voor de midden- en bovenbouw. Deze lessen zijn gemaakt door Albert Bosveld en Huibert Harmanny. De techniek is mede mogelijk gemaakt door Gertwin de Graaf. Te gebruiken voor preteaching.

#22. Veilig Verkeer Nederland – Kids – Filmpjes

Hoe moet het ook al weer in het verkeer? Hier vind je handige filmpjes waarmee jouw leerlingen hun verkeerskennis kunnen testen.

Er zullen ongetwijfeld nog veel meer websites en 'YouTube'-kanalen zijn met allerlei uitlegfilmpjes. Mocht je nog een website of 'YouTube'-kanaal weten die niet in bovenstaande lijst staat, dan zou ik het zeer waarderen als je de URL van de betreffende website of 'YouTube'-kanaal via een reactie - onder deze blogpost - meldt...

Update


#23. Video Scholieren.com

Deze site met filmpjes is gemaakt voor het voortgezet onderwijs.

#24. Videokanaal YouTube: Arnold Kuipers

Wellicht geschikt voor groep 7 en 8 ('plus'-leerlingen) de filmpjes met uitleg van despellingregels en de werkwoordspelling.

5 opmerkingen:

 1. Alle Kompas Clips (rekenenfilmpjes) staan verzameld op www.kompasclips.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie lijst, maar ik mis de videodocenten van scholieren.com.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hierbij de link: http://video.scholieren.com/

   Verwijderen
 3. https://www.youtube.com/GerdesNick

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.