donderdag 23 juni 2016

3 Mooie Startpagina's om in het nieuwe schooljaar te gebruiken in jouw groep


Een (gratis) online 'start'-pagina is eigenlijk een 'must'' voor elke leerkracht. Want zo'n pagina bespaart tijd en is bijzonder handig voor jouw leerlingen. Een startpagina "is een pagina waarop vrijwel alleen links zijn geplaatst. Deze hebben allemaal betrekking op hetzelfde onderwerp. De pagina's zorgen vaak voor een goed overzicht met hyperlinks naar zeer interessante websites (Bron)." Een 'start'-pagina die online staat, is helemaal handig, want daar kun je zowel thuis als op school aan werken. En als zo'n 'start'-pagina gratis is, dan is dat helemaal mooi. Het kost jou of de school geen cent. De enige kosten die je hebt, is wat tijd die je moet besteden aan het opzetten van zo'n pagina én het beheren ervan.

Wellicht is het leuk - als je nog niet zo'n 'start'-pagina hebt voor jouw groep er een te maken waarmee je het nieuwe schooljaar goed kunt beginnen. In deze blogpost dus aandacht voor 3 handige online én gratis 'start'-pagina's speciaal ontwikkeld voor het onderwijs.


#1. Yurls.net - Your Favorite Websites


'Yurls'-startpagina van groep 7 - De Driemaster 

'Yurls' is een gratis tool waarmee je favoriete websites en filmpjes kunt verzamelen, ordenen en delen op een eigen startpagina. Met 'Yurls' zijn al je favorieten overal ter wereld voor jou bereikbaar.
'Yurls' is ontstaan in de onderwijspraktijk van het basisonderwijs en maakt deel uit van het 'POLS Netwerk', een initiatief van Sipke Kloosterman. 'Yurls' is volledig gratis en je kunt zoveel 'Yurls'-pagina's aanmaken als je wilt. Het enige dat je moet doen is je (gratis) registreren. Heb je dat gedaan, dan kun je jouw 'Yurls' voor je groep gaan maken. Inspiratie kun je opdoen op 'Yurls Voorbeelden'.
'Yurls' heeft een eigen weblog: 'Yurls Nieuws en Tips' en is te vinden op 'Twitter' en 'Facebook'.
Voorbeelden van 'Yurls'-startpagina's: 'Juf Lia' en 'juf Ingrid groep 1/2 thema'. En zo zijn er nog véél en véél meer prachtige 'Yurls'-startpagina's te vinden!!

Filmpje over Yurls: 'Yurls - 1.1 Wat is het?'
'Yurls'-workshops

Vanaf 1 januari 2016 worden workshops over 'Yurls' gegeven, verzorgd door speciaal door Yurls gecertificeerde trainers! Deze workshops zijn met name gericht op onderwijskrachten in het primair onderwijs, maar ook voor het voortgezet onderwijs worden deze 'Yurls'-trainingen gegeven. Nadere informatie op http://trainingen.yurls.net/.

Online leerpad 'Yurls' van Edutrainers

Er is ook een gratis 'leerpad' van 'Spons - Edutrainers': 'Yurls - organiseer je bronnen online'. Dit 'leerpad' dat je online kunt doen, kost € 25,-. Meer informatie: http://www.edutrainers.com/leerpaden/.

Website 'Yurls'


#2. SymbalooEdu


Symbaloo Edu - Startpagina Gemaakt door Digibordmenu
'SymbalooEdu' is de bekende gratis en online startpagina met de 'blokjes'. Naast de gratis versie bestaat er ook een betaalde versie: 'Symbaloo Pro'. Wil je jouw 'SymbalooEdu' op al je apparaten willen gebruiken, dan moet je een eveneens gratis account aanmaken.

Filmpje over SymbalooEDU: 'SymbalooEDU introductievideo'Een interessant artikel is '7 manieren om Symbaloo in de klas te gebruiken' op het blog van 'Tumult':
"Overzicht houden is voor velen van ons een behoorlijke uitdaging. Logisch ook, want overal staat informatie die we belangrijk genoeg vinden om te onthouden: op post-its, in een notitieboekje of onze agenda. Maar ook digitaal komen we regelmatig websites of artikelen tegen die handig zijn om later nog eens te kunnen bekijken. En met name online is het best ingewikkeld om alles op een logische plek te bewaren. Gelukkig is er Symbaloo, waarmee je op een visuele manier content die bij elkaar hoort, bij elkaar houdt. Maar je kunt nog veel meer met deze handige social bookmarking tool, zeker in het onderwijs! Daarom in deze blog 7 manieren waarop je Symbaloo in de klas kunt gebruiken..." Lees het volledige artikel »

Online workshops 'SymbalooEdu'


Website

#3. Start.me voor het onderwijs (Een startpagina voor je klas)Wat is 'Start.me Onderwijs'?

Je kunt
  • Websites, video's, afbeeldingen, RSS-feeds, notities, todo's en lesmaterialen bij elkaar zetten.
  • Pagina's maken over specifieke thema's, lessen en klassen.
Je 'Start.me' staat in de 'cloud'. Je kunt er overal bij. Bovendien kun je jouw 'Start.me' delen met andere leraren, ouders, leerlingen of het hele web.

Filmpje over Start.me: 'start me Instruction video'Op de website van het computertijdschrift 'Computer Idee' vind je de workshop 'Maak je eigen startpagina met Start.me' met twee uitlegfilmpjes:

'Start.me voor het onderwijs' is gratis. Wat krijg je..?

'Start.me voor het onderwijs' is - zoals gezegd - gratis voor het onderwijs. Onderwijsinstellingen krijgen gratis toegang tot de volgende premium features:
  • Onbeperkt aantal gebruikers.
  • Meerdere pagina's.
  • Delen/samenwerken met teamleden. 
  • Productiviteitstools (bijvoorbeeld: notities, kalender en e-mail).
  • Importeren & exporteren.
  • Eigen subdomein (b.v. yourteam.start.me).
  • Eigen huisstijl (b.v. logo). 
  • Geen advertenties. 
Wil je een gratis persoonlijke Start.me, dan kun je hier een account aanmaken.

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.