donderdag 16 juni 2016

3 websites met geweldig veel online oefenmateriaal


In deze blogpost een lijstje met drie grote websites waar je ontzettend veel gratis en online oefenmateriaal vindt voor jouw leerlingen. Niet alleen voor de groepen 3 t/m 8, maar ook voor de kleuters. Het oefenmateriaal op deze sites kan worden gebruikt zonder registratie. Wellicht dat je deze websites al kent of laat gebruiken, maar toch nog maar eens genoemd...


#1. Oefensite Jan Ligthartgroep TilburgOp de 'Oefensite Jan Ligthartgroep Tilburg' - gemaakt door Toine van Broekhoven werkzaam als ICT'er op de Jan Ligthartschool Rendierhof (Twitter: @TvBEdusoft) - vind je ongelooflijk mooi oefenmateriaal voor rekenen en taal in de vorm van spelletjes. Leerlingen in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw kunnen op deze site naar hartenlust oefenen (ook thuis).

Deze website is gemaakt als extra aanvulling op de verschillende oefensites die al op internet staan. Je kunt hier de opdrachten vinden die speciaal voor leerlingen van de Jan Ligthartscholen zijn gemaakt. Via de verschillende menu-onderdelen boven aan de pagina kun je de opdrachten openen en maken. Overweeg je om jouw leerlingen van deze site gebruik te laten maken, houd dan wel in de gaten dat het oefenmateriaal speciaal voor de leerlingen van de Jan Ligthartgroep zijn/worden gemaakt.

Speciaal voor de digitale schoolborden is een apart menu opgenomen: 'Digibord'. Ook vind je er materiaal dat geschikt is voor alle groepen. Zie 'Alle groepen'. Tot slot vind je er ook nog allerlei oefeningen 'Op papier'. Bij 'Taal op papier' las ik de volgende opmerking:
"Helaas! Ken je dat gevoel? Collega's die jouw werk doorgeven alsof zij de credits moeten ontvangen.
Helaas is het niet meer mogelijk om de antwoorden toe te sturen.
Sinds enkele weken ontdek ik dat mijn werk onder de naam van anderen op internet is terug te vinden.
Of er zijn collega's die rechtstreeks een link op hun eigen site plaatsen.
Met dank aan die zogenaamde collega's in het onderwijs die alles passend hebben gemaakt voor henzelf!
T.v.Broekhoven - Jan Ligthartschool Rendierhof
"
Kennelijk weet nog niet iedereen dat op het internet ook het auteursrecht (copyright) geldt, tenzij anders is vermeld...

#2. Oefen.beOp de website 'oefen.be' - een initiatief van KlasCement, dé (Vlaamse) educatieve portaalsite voor en door onderwijs, waar vele leerkrachten uit Vlaanderen en Nederland lesmateriaal van alle onderwijsniveaus zoeken en delen - vind je interactieve oefeningen voor de kleuters en groep 3 t/m 8 (lager onderwijs). Leerlingen kunnen de oefeningen gebruiken zonder dat ze zich hoeven aan te melden, o.i.d. Alle oefeningen zijn volgens onderwijstype en leergebied of vak geordend.
"Jouw leerlingen kunnen de oefeningen maken waar en wanneer ze willen: op school (computerhoek, vrij oefenen, contractwerk, groepswerk,...), op de computer thuis (huiswerk, zelfstandig werk, bij oma …), op de iPad in de auto..."

Hoe werkt 'Oefen.be'?

Je zoekt op oefen.be bij jouw onderwijsniveau, vak, …
  • Noteer het objectnummer dat onder de titel van de oefening staat.
  • Geef www.oefen.be/25779 aan je leerlingen. (Zie hieronder):
Het Open Leerhuis is een initiatief van Scholengroep Rivierenland dat deel uitmaakt van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Binnen de scholengroep is er projectruimte gecreëerd om online leerstof aan te bieden. We hebben dit project het Open Leerhuis gedoopt.
  • Open = We willen iedereen bereiken (leerling , ouder, leerkracht, opvoeder, ...) 
  • Leerhuis = Leer - en oefenruimte waar leerstof gecombineerd wordt met een leerstrategie. 
Het Open Leerhuis (OLH) is een verzamelsite van leuke oefeningen waarmee leerlingen zowel thuis als in de klas zelfstandig aan de slag kunnen om op eigen tempo leerstof te verwerven en om verworven kennis te testen. Je vindt op deze site oefeningen voor de kleuters, het lager- en secundair onderwijs. Krtom, dus voor de groepen 1-2 t/m 8.

Ga naar www.openleerhuis.be. Je ziet dan een pagina et daarop de volgende afbeelding:


Klik op deze afbeelding en dan kom je de eigenlijke beginpagina. Klik hier op één van de drie ramen om naar de oefenstof te gaan voor resp. kleuter-, lager of secundair onderwijs.

Meer informatie over deze site vind je door op 'Info' te klikken.
Wordt vervolgd...!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.