donderdag 2 juni 2016

Hoe installeer, beheer en verwijder je extensies in 'Google Chrome'?


Niet-gebruikers van de browser Google Chrome vragen zich misschien af: "Wat zijn extensies..?" en wellicht zijn er onder de 'wel'-gebruikers van Chrome mensen die ook nog nooit van extensies hebben gehoord. In deze blogpost leg ik uit wat extensies zijn, hoe je ze plaatst, beheert en ook weer verwijdert uit Chrome.


Wat is een extensie?

Het woord 'extensie' heeft vele betekenissen. Google gebruikt het woord 'extensie' voor handige extra functies die je kunt toevoegen aan en gebruiken in de browser Google Chrome. Bijvoorbeeld:
 • De extensie 'Google Mail Checker' laat je bijvoorbeeld weten wanneer je nieuwe e-mail hebt ontvangen, ongeacht waar je op dat moment bent op internet.
 • Er zijn ook extensies waarmee je de functionaliteit van Chrome kunt aanpassen. Sommige extensies passen het uiterlijk van de pagina 'Nieuw tabblad' aan, terwijl andere nieuwe opties toevoegen aan het contextmenu en de adresbalk van de browser. Met de extensie 'Google Taken' kun je bijvoorbeeld een taak rechtstreeks toevoegen vanuit de adresbalk (omnibox).
Kortom: extensies zijn dus eigenlijk piepkleine 'programmaatjes' waarmee je jouw 'Chrome'-browser voorziet van allerlei handige functies die je gewoon in de browser kunt uitvoeren. Deze 'extensies' kun je herkennen aan de kleine afbeeldingen (icoontjes / pictogrammetjes) rechts in de adresbalk. Extensies zijn meestal gratis. Zie afbeelding 1:

Afb. 1: de extensies in mijn 'Chrome'-browser
Door op het betreffende icoontje / pictogrammetje te klikken, kun je iets met die extensie doen.

Hoe installeer je extensies?

1. Ga naar de 'Chrome Web Store > Extensies'. Zie afbeelding 2:
Afb, 2: In de 'Chrome Web Store > Extensies'
2. Zoek en selecteer de extensie die je wilt installeren.
Extensie zoeken: De 'Chrome Web Store' kun je vergelijken met een groot warenhuis. Er is dus van alles te vinden. Stel: je zoekt een spijkerbroek van een bepaald merk. Je gaat dan naar de afdeling heren- of damesmode en gaat vervolgens in de schappen zoeken naar het door jou gewenste merk spijkerbroek. Tot slot zoek je een jouw passende maat en heb je die gevonden dan ga je naar de kassa. Je betaalt en de spijkerbroek is van jou. Bevalt de spijkerbroek toch niet, dan kun je die eventueel ruilen.
In de 'Chrome Web Store' werkt het min of meer hetzelfde. Je hebt een bepaalde extensie in je hoofd en gaat die zoeken. Eerst ga je kijken in welke 'categorie' je een extensie zoekt. Vervolgens kijk je bijvoorbeeld aan welke 'functies' de extensie moet voldoen en tenslotte kijk je nog even bij de 'beoordelingen'.
Extensie selecteren en installeren: Heb je de extensie gevonden die je wenst, dan selecteer je die extensie en klik je op de blauwe knop   + TOEV. AAN CHROME  . Zie afbeelding 3:
Afb. 3: Extensie installeren in 'Chrome'
3. Er wordt een dialoogvenster weergegeven met gegevens waartoe de extensie toegang heeft. Zie afbeelding 4:
Afb. 4: Gegevens waartoe de extensie toegang heeft
4. Ga je hiermee akkoord, dan klik je op de knop 'Extensie toevoegen'. De extensie wordt dan geïnstalleerd en heeft toegang tot de vermelde gegevens. In je 'Chrome'-browser verschijnt nu het icoontje / pictogrammetje van de betreffende extensie.

Hoe beheer je extensies? (in- of uitschakelen)

1. Klik in je 'Chrome'-browser op 'Menu'. Zie afbeelding 5:
Afb. 5: De 'menu'-knop van 'Chrome'
2. Klik in het venster dat wordt geopend op 'Meer hulpprogramma's 1  en vervolgens op 'Extensies'  2 . Zie afbeelding 6.
Afbeelding 6
3. Er wordt nu een nieuwe tab in je browser geopend: 'chrome://extensions/'. Hier staan alle extensies die je in Chrome hebt geïnstalleerd. Zie afbeelding 7:

Afb. 7: Het tabblad met de extensies
Op dit tabblad kun je extensies inschakelen door het selectievakje aan te vinken. Een extensie uitschakelen door het vinkje uit het selectievakje te verwijderen. Verwijderen van de extensie doe je door op het 'afvalbakje' te klikken.

Zie alle mogelijkheden m.b.t. extensies op de 'Chrome Web Store Help'-pagina 'Extensies installeren en beheren'.

De 'sneltoetsen' van de verschillende extensies


Wat zijn 'sneltoetsen'?

"Een sneltoets is een toetscombinatie op het toetsenbord waarmee functies/commando's in computerprogramma's geactiveerd kunnen worden. "Snel" betekent hierin dat het aanroepen van functies vaak sneller gaat dan met de computermuis.Elk computerprogramma heeft zijn eigen functies. Hierdoor verschillen de sneltoetscombinaties in de verschillende programma's. De softwarefabrikanten proberen echter wel de meest logische combinaties toe te passen en zoveel mogelijk dezelfde sneltoetsen te gebruiken..." Lees hier verder »
De 'sneltoetsen' van de extensies die je hebt geïnstalleerd in 'Google Chromen' vind je door op het tabblad met de extensies helemaal naar beneden te scrollen. Onder aan het tabblad staan twee 'links'. Zie afbeelding 8:

Afbeelding 8
Klik op 'Sneltoetsen'. Er verschijnt een nieuw venster. Zie afbeelding 9:

Afbeelding 8
Ik weet niet of je hier verder wat mee moet... Zelf maak ik er geen gebruik van. en vermeld het maar even voor de volledigheid.

In een volgende blogpost zal ik een beschrijving geven van een handige extensie waarmee je alle in 'Chrome' geïnstalleerde extensies kunt beheren (in- en uitschakelen).

2 opmerkingen:

 1. Een extensie kun je snel verwijderen door te rechtsklikken op het icoontje en daarna 'verwijderen uit Chrome' te kiezen in het snelmenu.
  Wil je iets meer regie, dan kun je in hetzelfde snelmenu ook kiezen voor 'Extensies beheren'. Dat is een snelle weg naar het overzicht met extensies (zie af. 7 in deze blogpost).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Albert, hartelijk dank voor je aanvulling!
  De mogelijkheid die jij noemt, ben ik vergeten te vermelden.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.